Srbija gostuje Švajcarskoj 19. oktobra u Vinterturu

1464

Posle otkazivanja učešća na Balkan Bowl-u, kojim je reprezentacija Slovenije stavila u izuzetno nezgodnu situaciju naš nacionalni tim, Srpska asocijacija američkog fudbala brzo je reagovala i u kratkom vremenskom roku ipak pronašla protivnika za prijateljsku utakmicu seniorskih timova.

Tako ćemo se u svojevrsnoj reprizi finala Evropskog prvenstva C grupe iz 2012. godine ponovo sresti sa dobro poznatim rivalima – reprezentacijom Švajcarske. Duel sa ekipom sa Alpa zakazan je za 19. oktobar, a odigraće se u Švajcarskoj, u Vinterturu, nadomak Ciriha.

Švajcarci su nam dobro poznat protivnik. Na poslednja dva takmičenja na kojima je učestvovao nacionalni tim Švajcarske, oba puta se susretao sa Srbijom. Na našem debitantskom takmičenju, na Prvenstvu Evrope C grupe u Austriji 2007. godine, posle takmičenja po grupama, odigrali smo meč za treće mesto u Beču. Švajcarci su tada bili bolji, slavivši rezultatom 32:19.

Srbija Svajcarska2

To je bio duel za prestiž, ali osveta je stigla pet godina kasnije, kada je srpski nacionalni tim na narednom Prvenstvu Evrope C grupe, u Švajcarskoj 2012. godine, savladao domaćina rezultatom 20:14. Bio je to mnogo bitniji meč, u finalu Evropskog prvenstva u Hohenemsu, koji nas je praktično odveo u B grupu evropskih selekcija, održanom u Italiji prošle godine.

Za razliku od Srbije, u kojoj se američki fudbal igra od 2003. godine (sa punom opremom od 2005. godine), Švajcarska spada u grupu evropskih nacija sa mnogo dužom istorijom postojanja ovog sporta. Švajcarska liga je osnovana pre 32 godine, tačnije 1982. u Luganu, dok su švajcarski timovi od 1987. godine redovni učesnici internacionalnih takmičenja, a Švajcarci su definitivno ekipa mnogo većeg renomea od prvobitno planirane Slovenije.