Krune sa Havajcima pomažu stradalima u poplavama

659

Grupa američkih studenata sa Havaja, zajedno sa Klubom američkog fudbala Kraljevo Royal Crowns pomaže stradalima u poplavama u Srbiji. Ovaj srpsko-američki tim volontera je pomogao u Obrenovcu u rasčišćavanju potopljenih kuća, a u Kraljevu u distribuciji pomoći i pravljenju 30 novih kreveta za najugroženije.

Jedan od članova Obrenovac Hawksa, Vladimir Babić, primetio je Krune u svom gradu.

– Zahvaljujem se prijateljima velikog srca koje sam danas sreo u svom gradu na pruženoj pomoći. Ostao sam bez reči kad sam video obeležja Kruna u Obrenovcu – rekao je Babić.

Krune i Havajci u Obrenovcu 4 copyNakon povratka iz Obrenovca i u Kraljevu je nastavljeno sa pružanjem pomoći, organizovan je projekat pravljejnja kreveta. Prikupljena su sredstva za 30 kreveta, u čijoj su izradi direktno učestvovali Havajci i igrači Kruna, a svi ležajevi donirani su najugroženijim porodicama u kraljevačkim naseljima Grdica, Adrani i Sirča.

Pored humanitarnog anganžmana, američki studenti nalaze vremena da se upoznaju sa srpskom kulturom i tradicijom, pa je predviđena poseta i manastrima Žiča i Studenica, srednjovekovnom gradu Maglič, kao i Vrnjačkoj u Mataruškoj banji. Takođe, i gosti su prezentovali svoju kuturu pa su na organiozavanoj „Luau“ žurki odigrali svoje tradicionalne hula plesove i pevali havajske pesme, a imali su prilike i da od domaćina nauče srpska kola.

Nisu izostale ni sportske aktivnosti. Organizovan je loklalni „Kraljevo Challenge“, turnir u speedball-u (fleg verziji američkog fudbala), u kojem je učestvovalo sedam ekipa sa preko 35 igrača, a u svakom timu bio je bar po jedan Havajac. Najbolji su nagrađeni sa pet pari novih Nike rukavica sa obeležijima prvaka poslednjeg SuperBowl-a, tima Seattle Seahawks.

Podsetimo, Krune su već drugu godinu zaredom domaćini studenata sa Honolulu univerziteta koji sa kraljevačkim sportistima volontiraju u humanitarnim i društveno-odgovornim akcijama. Prošle godine pružena je pomoć u rekonstrukciji ograde SOS Dečijeg sela u Kraljevu, zatim u raščišćavanju dvorišta seoskih ambulanti Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu i Gerentološkog centra u Mataruškoj banji. Ove godine sve aktivnosti su usmerene na ugrožene u nedavnim poplavama. Kraljevački klub američkog fudbala je inače organizovao prikupljanje i distribuciju hrane, higijenskih sredstava, obuć i odeće stradalima, kao i u saniranju posledica poplava na terenu.