Odbrojavanje do Superlige

835

Povodom starta nove sezone Sportklub Superlige koji je zakazan za ovaj vikend, Srpska asocijacija američkog fudbala održala je konferenciju za medije, u prostoru „Supermarket concept store-a“.

Najavljen je prvi Jeep Bowl, kao rezultat saradnje kompanije Fijat automobili Srbija i SAAF-a. U pitanju je najveći derbi američkog fudbala u Srbiji, utakmica između timova Vukovi Beograd i Kragujevac Wild Boars, koja će biti održana 12. aprila na Adi Ciganliji. Na konferenciji je najavljen i prvi Balkan Bowl, utakmica reprezentacija Srbije i Slovenije, koja će se održati 20. septembra u Beogradu, gde će se odigrati mečevi u tri kategorije: fleg timovi (pioniri), ženski flag i seniorska utakmica.

Predstavljeni su i novi zvanični dresovi reprezentacije Srbije u američkom fudbalu i prikazan promotivni video spot koji najavljuje novu sezonu američkog fudbala u Srbiji, u produkciji agencije „M2Communications Beograd“, u kom su podršku dale i ličnosti iz javnog života Srbije.

Ovogodišnju Sportklub Superligu otvoriće timovi čiji su juniori spustili zavesu na prošlu sezonu, u subotu, od 11 sati, na pomoćnom terenu kragujevačkog stadiona „Čika Dača“. Domaći Wild Boarsi, koji su tada osvojili Juniorsku ligu Srbije, i sada kao seniori ulaze sa ulogom favorita u duel sa Inđija Indiansima, novajlijom u elitnom rangu takmičenja.

U želji da posle tri sezone vrate titulu u Kragujevac, Veprovi su angažovali trojicu vrhunskih američkih igrača – kvoterbeka Ajka Vitakera, defanzivnog beka Kena Hejla i trkača/lajnbekera Šejna Vonga, kao i trenera Ričarda Bondsa, koji ih je predvodio u sezoni 2012.

Sa druge strane i Indiansi su angažovali trojicu Amerikanaca – povratnika Pola Luisa (defanzivni bek/lajnbeker), kvoterbeka Blera Bleka i Grejsona Almana (lajnbeker/tajtend), ali su njihove ambicije daleko niže – da u prvoj sezoni očuvaju status Superligaša.

Poput Indiansa, i drugi novajlija u ligi, Mladenovac Forestlandersi, sezonu će započeti gostovanjem prošlogodišnjem finalisti, beogradskim SBB Vukovima.

Aktuelni šampion ove godine igra na tri fronta, a jednu odbranu trofeja već je započeo ubedljivom pobedom, nad mađarskim Dolcer Vulvsima (64:19), na premijeri CEFL lige. Vukovi su veliki favoriti u ovom duelu, koji će im dobro poslužiti da se dodatnu uigraju i prilagode sistemu koji je pred njih postavio novi trener, Amerikanac Kirk Mastromateo. Pored trenera, Beograđani su promenili još dvojicu importa, pa će superligaški debi imati Dekstrel Simons i Šon Raterford, dok će Toniju Vašingtonu ovo biti druga sezona u „čoporu sa Ade“.

Duel Beograd Vukovi – Mladenovac Forestlanders igra se u subotu, od 16 sati, na stadionu sa veštačkom travom na Adi Ciganliji, a sav prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe, kao pomoć porodici Stevanetić za nabavku montažne kućice.

konferencija 2

Posle prošlogodišnjeg plasmana u polufinale, ambicije novosadskih GAT Dukesa su značajno porasle, pa u novu sezonu ulaze jači za tri odlična Amerikanca – trkača Demtrijusa Samlera, risivera Orlanda Veba i defanzivnog beka Terija Vašingtona. Sa novim triom Vojvode ne žele da se zadovolje ni sa čim ispod finala, pa nema sumnje da će krenuti jako od samog starta.

Njihovi protivnici u prvom kolu, Pančevo Panthersi, prošle godine bili su jedini tim bez importa i za dlaku izbegli ispadanje u niži rang. Stoga su, posle pet godina, odlučičo da dovede trojicu Amerikanaca – povratnika Vilija Šerda koji će predvoditi napad, lajnbekera Luisa Koruma i linijaša Aleksandra Duraza. Pančevci žele da se ponovo domognu doigravanja za titulu, a jedan od konkurenata su im upravo Vojvode.

Meč Novi Sad Gat Dukes – Pančevo Panthers na programu je u nedelju, od 15 sati, na stadionu „Vujadin Boškov“.

Neizvesno će biti i na stadionu SC Lokomotiva Železnik, gde Belgrade Blue Dragonsi dočekuju niške Imperatore, u nedelju od 14 časova.

Zmajevi su prošlog vikenda uspešno startovali u regionalnoj CEI ligi, protiv Uragana iz Budimpešte (17:7), a dobru formu bi da prenesu i na srpske terene. Izuzev proverenog importa Dejvida Ejkinsa, koji je nastupao u Kraljevskim Krunama, oslonjeni su uglavnom na sopstvene snage, ali su doveli i nekoliko pojačanja iz drugih klubova. Ove godine, sa sajdlajna ih predvodi selektor juniorske reprezentacije Srbije, Zoran Damjanović.

Imperatori su bili jedno od najprijatnijih igrač u prošloj sezoni, ali su ostali bez nekolicine ključnih igrača iz te postave, poput Ćire Jordanova, Ognjena Ilića i Šejna Vonga. Međutim, u suprotnom pravcu stigao je kvoterbek Veprova, Stefan Stefanović, čijim se dolaskom otvorio prostor za angažovanje tri Amerikanca na drugim pozicijama – Džoela Leja (trkač/sejfti), Džerona Džounsa (lajbeker/fulbek) i Ričarda Semjuela (risiver/sejfti). Nišlije ulogu favorita prepuštaju Zmajevima, ali daleko od toga da u Beograd odlaze sa belom zastavom.