Čelnici SAAF-a na seminaru o antidopingu

720

Generalni sekretar Srpske asocijacije američkog fudbala Zorica Hofman i član Upravnog odbora Nemanja Čalija prisustvovali su juče, u beogradskom Domu omladine, edukativnom seminaru Antidoping agencije Republike Srbije o novinama u Svetskom antidoping kodeksu, vrhovnom zakonu u borbi protiv dopinga u sportu.

Ovaj seminar imao je za cilj da se predstavnici sportskih saveza, lekari, treneri, sportisti i svi koji su uključeni u sport, upoznaju sa novousvojenim izmenjenim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine.

Tokom seminara učesnicima su predstavljene najvažnije promene Svetskog antidoping kodeksa, izmene o kažnjavanju sportista i osoblja koje prati sportiste, međunarodni standardi za testiranje i istraživanje, kao i međunarodni standardi za izuzeće radi terapijske upotrebe.

Seminar su otvorili naš proslavljeni vaterpolista, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i atletičar Asmir Kolašinac, a potom su novi kodeks učesnicima približili dr Nenad Dikić, Bojan Vajagić, dr Milica Vukašinović Vesić, dr Marija Anđelković i dr Natalija Miličić Matić.

Jedna od stvari na kojoj novi antidoping kodeks insistira je da vlada svake zemlje uspostavi zakone, propise i administrativnu praksu koji omogućvaju saradnju, sprovođenje doping kontrole i razmenu informacija.

To neće biti problem, kao ni do sada, jer je rad Antidoping agencije Republike Srbije ocenjen kao veoma uspešan, ne samo kod nas, već i u svetu. Naše ministarstvo je ove godine izdvojilo znatno veća sredstva za rad Antidoping agencije. Ljudi koji su u Srbiji zaduženi za borbu protiv dopinga shvatili su da kažnjavanje neće smanjiti broj pozitivnih i ponudili su edukaciju kao rešenje. Lekari, treneri, sportisti, svi koji su uključeni u sport imaju konstantne pouzdane informacije o najnovijim pravilima u borbi protiv dopinga – rekao je Udovičić.

Novi kodeks donosi i znatno drastičnije sankcionisanje antidoping prekršaja.

Jenda od najbitnijih izmena je ta da su kazne za antidoping prekršaje duplirane. Primera radi, najčešće izricana kazna bila je suspenzija na dve godine, a ubuduće će ta kazna iznositi četiri, što bi za većinu sportista moglo da znači i kraj karijere. Nova povreda antidoping pravila koja je uvedena, a odnosi se na klubove, je da klub ne sme da angažuje saradnika (trenera), lice koje je kažnjeno i kome teče kazna. U tom slučaju, klubovi ne snose samo finansijsku odgovornost, već će biti i suspendovani – kaže Zorica Hofman.

Ona je dodala i da je u okviru licenciranja trenera, koje se održava tokom ovog perioda, Srpska asocijacija američkog fudbala uvela obavezno predavanje Antidoping agencije Republike Srbije, gde će se edukacijom trenera pomoći edukacija i samih igrača i približiti im se sve negativne posledice uzimanja nedozvoljenih supstanci.

FOTO: Ministarstvo omladine i sporta