Petrović i Simović na kampu Tima sveta

1287

Igrači kragujevačkih Wild Boarsa, Đorđe Petrović i Nikola Simović, učestvovaće na IFAF razvojnom kampu koji se od 4. do 11. januara održava u Bradentonu, gradu nadomak Tampe u američkoj saveznoj državi Florida.

Tandem Divljih veprova sasvim opravdano je dobio poziv na svetsku smotru najtalentovanijih igrača do 19 godina, jer je iza sebe imao sjajnu sezonu. Obojica su bili starteri u seniorskoj ekipi Veprova, potom su kao jedini juniori u državnom timu branili boje seniorske reprezentacije Srbije, na Evropskom prvenstvu B grupe u Milanu, da bi na kraju odveli „vepriće“ do „Trofeja Veljka Makojevića“, u Juniorskoj lol.rs ligi Srbije.

Devetnaestogodišnjem defanzivnom beku Petroviću pripalo je čak i priznanje za najboljeg igrača finala juniorskog takmičenja, a sada će imati priliku da trenira sa 200 najboljih vršnjaka iz celog sveta.

Ovaj poziv je velika čast za mene, moju porodicu i moj tim, a sa druge strane i ogromna obaveza, jer reprezentujem zemlju i klub. Nadam se da će se sav uloženi trud isplatiti i moram da napomenem da svi igraci u Srbiji igraju američki fudbal iz entuzijazma. Na kamp odlazim sa svojim saigračem, Nikolom Simovićem, koji je takođe imao odličnu sezonu – rekao je Petrović.

Igrači će na kampu imati prilike da uče tehniku, osnove i fudbalske veštine od nekih od najboljih svetskih trenera, kako američkih, tako i internacionalnih. Jedan od ciljeva kampa je i da što bolje obuči igrače, kako bi oni potom doprineli razvoju programa u svojim zemljama.

– Želeo bih da nastavim treniranje i školovanje u Americi, ali ako mi se to ne ostvari, trudiću se da što više napredujem u seniorskom timu Veprova i reprezentaciji Srbije. Sigurno je da ću na ovom kampu steći veliko iskustvo, koje ću preneti na svoje saigrače, baš kao što je to bio slučaj i po povratku sa Evropskog šampionata – zaključio je Petrović.

Igrači će trenirati dva puta dnevno, a u isto vreme treneri će ih ocenjivati do najsitnijih detalja. U međuvremenu polaznici kampa će pohađati i teorijske radionice.

Presrećan sam što sam dobio priliku da odem u Ameriku i predstavljam svoju zemlju na jednom ovako visokom nivou. Svestan sam da se ovakva prilika ne dobija dva puta u životu. Na kampu očekujem pre svega da naučim neke nove stvari, koje do sada nisam imao prilike da vidim – kaže Simović.

Kamp će posećivati mnogi skauti američkih koledž timova, pa je ovo odlična prilika za igrače da se izbore za igranje i školovanje u Americi.

Pružiću maksimum da opravdam ukazano poverenje. Moji ciljevi su uvek isti, da radim na sebi, stičem nova iskustva i trudim se da stečeno znanje prenesem na svoje saigrače. Nadam se da će tamo biti dosta skauta sa raznih koledža, tako da ću se potruditi da se pokažem u najboljem svetlu – dodao je osamnaestogodišnji risiver.

Srbija će tako četvrti put zaredom imati predstavnike na ovom događaju. Pre tri godine učesnici kampa bili su Mladen Stojanović, Nemanja Lazarević, Strahinja Stepović i trener Vuk Vučković, potom je predstavnik naše zemlje bio kvoterbek Vojislav Milenković, a na poslednjem kampu trkač Mihailo Josović. Bivši lajnbeker beogradskih Vukova, Nemanja Lazarević, je čak posle kampa otišao na kalifornijski „College of the Desert“, za čiji tim američkog fudbala je nastupao u nedavno završenoj sezoni.

Poziv su dobili i defanzivni bek Goran Zec (Inđija Indians), defanzivni linijaš Nikola Dakić (Pančevo Panthers), linijaš Nemanja Đorđević (Vukovi Beograd), ofanzivni linijaš Aleksandar Đenić (Čačak Angel Warriors), defanzivni linijaš Branislav Petrovic i lajnbeker Pavle Škrkić (Kragujevac Wild Boars), ali neće otići na kamp, uglavnom zbog nedostatka finansija.