Ministar Udovičić i SAAF obradovali mališane

687

Posle nedavne posete Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, na kom su čelnici Srpske asocijacije američkog fudbala naišli na veliku podršku ministra Vanje Udovičića, došlo je i do prve zajedničke akcije ovih sportskih institucija.

Naime, povodom Svetskog dana deteta, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je decu koja se leče na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kao i mališane u Svratištu za decu ulice i dečijem kulturnom centru i podelio im paketiće i opremu koju je, između ostalih, donirala i Srpska asocijacija američkog fudbala.

Našu akciju Ministarstvo omladine i sporta ispratilo je na svom zvaničnom sajtu, a vest vam prenosimo u integralnom obliku:

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je, povodom Svetskog dana deteta, posetio decu koja se leče na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, kao i mališane u Svratištu za decu ulice i dečijem kulturnom centru, sa ciljem da skrene pažnju javnosti da je zaštita prava dece problem koji se mora rešavati neprekidno, udruženim naporima celog društva.

„Današnji dan je povod da još jednom jasno i glasno pošaljemo poruku o značaju zaštite dece i unapređenja njihovog položaja u društvu. Obaveza je čovečanstva da svakom detetu obezbedi hranu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, bez obzira na poreklo. Zato je naš zadatak da deci i mladima omogućimo da rastu u slobodnoj i zdravoj sredini, u kojoj su zadovoljene njihove osnovne potrebe, njihova prava se uvažavaju, a njihov glas se čuje jasno i glasno“, rekao je Udovičić i dodao da će Ministarstvo omladine i sporta uvek činiti sve što može da se taj cilj što pre i ostvari.

Veliki broj dece u Srbiji živi u siromaštvu i izloženo nasilju – svako drugo dete uzrasta do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili školi, a 13.7 odsto je siromašno. Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečijoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju – potrebno je i dalje raditi na unapređivanju položaja dece. Jedan od načina je da im se učine dostupnijim kvalitetni obrazovni, sportski i kreativni sadržaji.

 „Gotovo da ne prođe dan da se ne čuje za neku vrstu nasilja i okrutnosti nad decom, za decu koja žive u nemogućim uslovima i kojoj je detinjstvo praktično ukradeno… To je alarm za uzbunu na koji niko ne sme da ostane gluv. Društvo koje danas gradimo je društvo u kojem ćemo sutra živeti. Krajnje je vreme da fokus sa bolje budućnosti pomerimo na izgradnju dobre sadašnjosti. Da bismo to postigli, neophodno je uključivanje svih institucija i svih pojedinaca. Potrebno je da mnogo manje pričamo, a mnogo više radimo“, kazao je ministar omladine i sporta.

Mališanima u institucijama koje je danas posetio ministar Vanja Udovičić uručeni su paketići koje su donirale kompanije „Pionir“ i „Nevena-Leskovac“, a kciju su doniranjem opreme podržali i Vatrepolo savez Srbije, Badminton savez, Savez za stoni tenis, Asocijacija za američki fudbal i mnogi drugi.

Svetski dan deteta obeležava se s ciljem da se skrena pažnja javnostu na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Foto: www.mos.gov.rs