Veprovi sklapaju mozaik za povratak titule

598

U želji da prekinu trogodišnji post, vicešampioni SAAF i CEFL lige, Kragujevac Wild Boarsi, već su kompletirali spisak importa za narednu sezonu, a svoje redove planiraju da ojačaju i pojačanjima iz drugih domaćih klubova.

Agilna uprava „Veprova“ se na ovaj potez odlučila jer su u ovo vreme timovi neaktivni na polju transfera, pa je samim tim i veća ponuda kvalitetnih igrača na evropskoj „berzi“, nego u decembru ili januaru, kada opada ponuda vrhunskih fudbalera.

Kragujevčane će u narednoj sezoni predvoditi trojica vrhunskih američkih igrača, dok će timom sa sajdlajna dirigovati glavni trener Ričard Bonds, koji je već trenirao Veprove, u sezoni 2012.

Sa ciljem da se što pre upozna sa novim saigračima, u grad na Lepenici još u oktobru je stigao kvoterbek Ajk Vitaker, kom će društvo praviti defanzivni bek/risiver Ken Hejl i lajnbeker/trkač Šejn Vong.

Glavni trener, Ričard Bonds, je trener ogromnog evropskog iskustva, koji je karijeru na Starom kontinentu gradio u Švajcarskoj (Zurich Renegades, 2008), Danskoj (Odense Swans i defanzivni koordinator reprezentacije Danske, 2009), Nemačkoj (Lubeck Cougars, 2010; Kirchdorf Wild Cats, 2011) i Norveškoj (Kristiansand Gladiators, 2013).  Bonds će iz drugog puta pokušati da osvoji titulu sa Veprovima, s obzirom na to da mu to nije pošlo za rukom 2012, iako su te godine Kragujevčani bili najefikasniji napad lige (54.5 poena po utakmici), kao i ubedljivo najbolja odbrana (13,8 poena po utakimci). Poznat je po strogoj disciplini i napornom radu na treninzima, a za 2014. najavljuje još žešći rad i napad na titulu. Njegov povratak u Kragujevac planiran je za početak decembra.

Ajk Vitaker je 195 centimetara visoki i 102 kilograma teški vođa napada koji spada u grupu takozvanih „dual threat“ kvoterbekova, što znači da je podjednako opasan i kada baca loptu i kada trči. Ovaj dvadesetšestogodišnjak je svojevremeno važio za jednog od najperspektivnijih igrača u postojbini američkog fudbala. Nakon završetka srednje škole Northwest gde je bio toliko dominantan da su mu stručnjaci predviđali blistavu NFL karijeru i proglasili ga čak za naslednika Majkla Vika, Ajk je bio rangiran kao treći na listi igrača koji iz srednje škole prelaze na neki od koledža, na nivou cele Amerike, ostavivši iza sebe neka danas veoma zvučna imena iz NFL karavana. Koledži su se prosto otimali za njega, a Ajk je odabrao jedan od najprestižnijih – Virdžinija Teh, gde je dobio punu stipendiju. Tu su i krenuli njegovi problemi, zbog kojih nije dostigao predviđane domete. Izborio se sa svojim problemima i vratio na scenu američkog fudbala, 2010.  godine, oprobavši se na kampovima nekolicine NFL timova. Tu nije našao angažman, ali je njegov talenat prepoznao kanadski Montreal za koji je nastupao u sezoni 2011-2012. Ajk je sigurno, po talentu i fudbalskoj biografiji, jedan od najboljih igrača koji je kročio u Srbiju, možda čak i u Evropu, i svakako su očekivanja od ovog momka već u startu velika. Možda je baš on ona ključna karika koja je Veprovima nedostajala ovih godina na putu do titule.

Ken Hejl je 185 centimetara visoki i 90 kilograma teški defanzivni bek, koji u napadu može da igra na pozicijama hvatača i trkača. Ovog dvadesetšestogodišnjaka krase izuzetne atletske sposobnosti, neverovatna borbenost i požrtvovanje zbog kojih je kroz kompletno svoje školovanje bio miljenik trenera i starter. Nastupao je za dva univerziteta poznata po vrhunskom programu, iako nisu članovi elitne prve divizije. Na Valdosta Stejtu je proveo tri godine kao starter i čak osvojio titulu šampiona druge divizije 2007. godine, kada je proglašen i za najboljeg defanzivca, a pripalo mu je i priznanje za izvanrednog igrača, kao i „All American“ počasti. Četvrtu godinu koledža je završio na koledžu Zapadna Virdžinija, gde je takođe bio starter. Nakon završetka studija, oprobao se na kampu NFL tima Atlanta Falkonsa, kao i na kampovima nekolicine kanadskih timova. Na kraju, potpisao je za Georgia Rampage, tim koji igra arena ligu u Americi, za koji je nastupao kao starter sve do ove sezone. Iako ima važeći ugovor sa ovim timom, Ken je odlučio da se oproba u Evropi, a procenio je da će mu igranje u Veprovimabiti odlična odskočna daska za bogatu karijeru, možda čak i proboj u neki od timova iz najkvalitetnijih svetskih liga.

Šejn Vong je 183 centimetara visoki i 100 kilograma teški lajnbeker/raninbek, koji može da igra na više pozicija u odbrani i napadu. Školovao se na Central Iowa koledžu gde je bio kapiten ekipe, i ubedljivo najbolji odbrambeni igrač. Godine 2010. bio je lider u sekovima, proglašen je za defanzivnog MVP-a i najboljeg sportistu svog koledža, a svrstan je i u najbolji tim treće divizije. Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak upravu Veprova je kupio odličnim partijama u dresu niških Imperatora, za koje je nastupao dve sezone, posebno u martovskom duelu sa Kragujevčanima, koji su taj meč dobili teškom mukom. Upravo je Vong Šumadincima zadavao najveće probleme, kako u napadu, tako i u odbrani. Nema sumnje da su sa ovim bespoštednim borcem Kragujevčani dobili veliku oštrinu, jer se javnost koja prati američki fudbal u Srbiji mogla uveriti u njegove vrhunske atletske sposobnosti, kao i u njegovu raznovrsnost i potencijal da pokriva mnogo pozicija u timu.