Rade Rakočević: Juniori su budućnost fudbala

2093

Po prvi put, otkako se u Srbiji igraju juniorska  takmičenja, šampionat koji se igra za Trofej “Veljka Makojevića” dobio je dodatak u zvaničnom nazivu po sponzoru, zahvaljujući Radetu Rakočeviću, velikom entuzijasti i zaljubljeniku u ovaj sport. Klubovi koji će učestvovati u “Juniorskoj lol.rs ligi Srbije”, koja počinje predstojećeg vikenda, neće imati obavezu plaćanja troškova suđenja, već je tu obavezu na sebe preuzeo Rakočević, uspešni biznismen i vlasnik društvene mreže “lol.rs”.

Ko je Rade Rakočević i otkud u američkom fudbalu, pitaće se mnogi. Radi se o uspešnom biznismenu, rođenom 1971. godine, koji je ime stekao kao vlasnik brokerske kuće “Senzal”, koja je bila jedna od najuspešnijih na polju berzanskih poslova u periodu od 2000-2007. godine. Kao magistar ekonomskih nauka, sa svojom brokerskom kućom radio je sa velikim kompanijama poput Filip Morisa, Kalsberga, Henkela, mnogim investicionim fondovima iz SAD, Skandinavije…

Kada je 2007. godine prodao KBC Banci vlasništvo u “Senzalu”, počeo da se bavi investiranjem u raznim oblastima (nekretninama, na berzi), a zanimljivo je da je suvlasnik u “Beer festu”. O statusu koji ima u poslovnom svetu dovoljno govori činjenica da je član UO Srpske asocijacije menadžera.

Neki koji su dugo u ovom sportu sigurno nisu propustili da primete njegovo prisustvo mnogo ranije, jer je Rakočević , uprkos brojnim poslovnim obavezama, često mogao biti viđen na većini najbitnijih mečeva koje su oklopnici odigrali u prethodnim godinama.

Na pitanje da objasni otkud tolika ljubav prema američkom fudbalu, odgovor Radeta Rakočevića sličan je onima koje se mogu čuti kod mnogih entuzijasta koji su počinjali da grade osnove ovog sporta u Srbiji.

– Zaljubio sam se u američki fudbal, što se kaže, na prvi pogled. Sa prvim prenosima koji su se mogli videti u Srbiji, počeo sam da pratim dešavanja ne samo u NFL, nego i u takmičenjima koja su se igrala u Srbiji. Pratio sam, znao da postoji liga, išao na utakmice u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu… Obožavam energiju koja se stvara oko ovog sporta u Srbiji – nadahnuto govori Rakočević.

Zanimljivo, Rakočeviću nije bilo teško ni da isprati sve reprezentativne aktivnosti naše reprezentacije tokom prethodnih šest godina. Bio je prisutan na Prvenstvima C grupe u Austriji (2007. godine), pa zatim u Austriji i Švajcarskoj (2012.), ali i nedavno u Milanu u okviru B grupe kontinentalnog šampionata.

– Nisam želeo da propustim te utakmice, prve koje je naša reprezentacija igrača u svojoj istoriji. Tada sam bio samo kao podrška, doduše navijački, sa tribina. Teško je objasniti šta je to u američkom fudbalu što me fascinira. Možda je to onaj pravi, iskonski sportski izražaj, možda inteligencija i veština koji su neophodni za bavljenje ovim sportom… Možda i najviše požrtvovanje svih učesnika na našim terenima, koji žrtvuju svoje studije, fakultete, posao.

 

U svemu tome, Rakočević nalazi smisao svoje odluke da se aktivnije uključi u rad Srpske asocijacije ameirčkog fudbala i, za početak, pomogne razvoj juniorske kategorije.

– Želim da probam da, svojim iskustvom, znanjem iz sveta biznisa, pomognem celu priču, da pokušamo da još više podignemo nivo sporta u Srbiji. Mislim da je juniorska liga budućnost ovog sporta, jer kroz nju, kroz brojne jake utakmice ćemo profilisati igrače za naredne godine. Ulaganje u juniore je od ogromnog značaja, jer će se kroz rad sa njima odrediti dalji razvoj sporta u dužem periodu – smatra Rakočević.

Od njegovog iskustva i poznanstava u svetu biznisa, američki fudbal bi mogao da ima velike koristi.

Zašto da ne. Mislim da američki fudbal ima potencijal, da je to sport koji ima budućnost i karakter. Pokušaću da na bilo koji način uključim što više ljudi koji mogu da pomognu razvoj ovog sporta u Srbiji – zaključio je Rakočević.

Inače, sajt www.lol.rs je društvena mreža, koncepta sličnog facebook-u, koja povezuje ljude prema interesovanjima. Sa ciljem da uveže ljude koji vole iste stvari, kao cilj u “Juniorskoj lol.rs ligi” imaće da na jednom mestu ujedini sve one koji vole američki fudbal. U Srbiji lol.rs ima trenutno oko 13.000 članova.