Odbrana odlična, napad traži pravi ritam

566

Reprezentativci Srbije propustili su šansu da pobedom nad selekcijom Češke obezbede opstanak u B grupi Evropskog prvenstva i da se u subotu bore za bronzu, pa će finalnog dana turnira, od 10 sati, u meču za peto mesto morati da savladaju Španiju, kako bi izbegli ispadanje.

Ušli su „orlovi“ u poslednju deonicu sa vođstvom 9:6, ali su potom Česi iskoristili kazne i greške našeg tima u odsudnim momentima i stigli do veoma važne pobede – 13:9.

Utakmicu je obeležio neverovatan broj grešaka oba tima. Nikada nisam prisustvovao meču na kom se toliko grešilo. Mislim da smo potcenili Čehe. U odbrani smo odigrali veoma dobro, ali naš napad je još uvek zbunjen na ovom turniru, pa defanziva ne može da dođe do izražaja. Pokazali smo neverovatnu svestranost u odbrani, sa defanzivnim linijašima koji seku pasove i kornerbekovima koji sekuju kvoterbeka. Poboljšali smo igru u specijalnom timu, a opet na kraju zbog nedovljnog broja postignutih poena ostavili bled utisak. Za razliku od nas, Česi nisu pravili kazne u presudnim trenucima meča. Njihova odbrana bila je takođe besprekorna – smatra Darko Cvetković, defanzivni bek Srbije.

Poput naše reprezentacije i Španci su upisali dva poraza, ali daleko ubedljivije – od Italije 55:7 i Velike Britanije 58:6. Ipak, daleko od toga da će biti lak plen za „orlove“, koji ovu pauzu moraju da iskoriste na najbolji mogući način.

Zaslužujemo da ostanemo u B grupi, ali pobeda neće doći sama. Neophodno je detaljno pregledati snimke i ispraviti greške. Odbrana mora zadržati visok nivo, a napad da se dozove pameti. Gledali smo dve utakmice Španaca na ovom šampionatu. Veoma su mlad tim i od prvog dana su svesni svog domašaja u ovoj grupi, što može biti njihova prednost. Koriste nekonvencionalne formacije u specijalnim timovima, što ćemo mi iskoristiti.Nakon svega što se izdešavalo smatram da možemo i moramo da ih pobedimo. Španci i mi smo i van terena uspostavili prijateljske odnose i mislim da će utakmica proteći u fer i sportskom nadmetanju, ali se iskreno nadam da u subotu dvogodišnji trud Srbije neće pasti u vodu – zaključio je Cvetković.

Iako je vidljiv pomak u pojedinim segmentima igre, pogotovo u specijalnom timu, napad je ponovo zakazao.

Nismo uspeli da uspostavimo ritam i povežemo dobre plejeve, zbog čega nismo mogli da napredujemo. U svakom drajvu smo imali po dva-tri dobra pleja, ali sve odvojeno i nepovezano. Imali smo par jako dobrih šansi za poentiranje koje smo propustili, što nas je odvelo u poraz. Glavni razlog neuspeha je nemogućnost napada da postigne poene – rekao je Rastko Jokić, kvoterbek Srbije.

Napad će u predstojećim danima morati da pronađe način da poveže redove, kako bi Srbija izborila opstanak.

Moramo da uđemo u pravi ritam u jednom drajvu i da vežemo dobre akcije, da one ne budu raštrkane kroz utakmicu. Gledali smo dve njihove utakmice na ovom šampionatu, što je velika prednost u odnosu na naša prethodna dva meča, kada smo morali da se oslonimo na snimke. Obratili smo pažnju na neke njihove dobre pojedince i verujem da su se treneri jako dobro pripremili za njih. Moramo da pobedimo – istakao je Jokić.