Ambasador SAD upriličio prijem za reprezentativce Srbije

1188

Njegova ekselencija Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, priredio je juče, u svojoj rezidenciji u Beogradu, prijem za reprezentativce Srbije u američkom fudbalu, koji će od 29. avgusta do 7. septembra učestvovati na Evropskom prvenstvu B grupe, u Milanu.

U veoma prijatnoj atmosferi, Kirbi je izrazio veliko zadovoljstvo što se pelcer najpopularnijeg američkog sporta uspešno primio i u Srbiji i poželeo reprezentativcima puno sreće na predstojećem šampionatu.

Jako mi je drago što američki fudbal sjajno napreduje u Srbiji. Mislim da ovaj sport mnogima pruža šansu. Imamo preko 1.000 srpskih studenata u Americi, dosta njih su sportisti, a nedavno se pojavio i jedan raninbek iz Niša koji odlazi na studije u SAD, što me je prijatno iznenadilo. Nadam se da ćete doneti šampionski pehar, ali i da ćete se svi vratiti nepovređeni, kako biste i u narednim godinama mogli da igrate – rekao je Kirbi.

Delegaciju koju su činili čelnici Srpske asocijacije američkog fudbala i reprezentativci Srbije, predvodio je predsednik SAAF-a, Vuk Dinčić.

Mnogo nam znači saradnja sa ambasadom SAD, jer pomažu naš nacionalni tim i podržavaju nas u svemu što radimo. Pomogli su nam i da dovedemo Rubena Drounsa, da i ove godine bude trener u reprezentaciji. On stvarno unosi veliku energiju među igrače, ima bogato igračko i trenersko iskustvo i može mnogo da nam pomogne – smatra Dinčić.

Američka ambasada pomogla je SAAF-u da transportuje youth opremu iz Amerike, pa će se zahvaljujući tome u Srbiji po prvi put ove godine održati liga za dečake uzrasta od 13 do 15 godina.

Bez pomoći ambasade SAD ne bismo uspeli da dopremimo opremu, pa ćemo zahvaljujući njima i dobrom radu sa mladima, koji kreće od najmlađih kategorija, ove godine moći da organizujemo Youth ligu. Tako ćemo nastaviti trend napretka i  dobiti još više mladih igrača u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji – izjavio je prvi čovek SAAF-a.

Dinčić je izrazio nadu da će se dobra saradnja nastaviti i da će naredne godine biti krunisana sa još nekoliko zajedničkih projekata.

Naša ideja je da dovedemo trenere koji bi nam pomogli u edukaciji, kao i namenske trenere koji bi radili sa igračima na određenim pozicijama, prvenstveno mladima. Ako uspemo da stignemo do trona B grupe, očekujem da će nam ambasada pomoći da se izborimo i sa A grupom. Sa njihove strane postoje naznake da žele da nam pomognu i u realizaciji još nekih ideja – zaključio je Dinčić.

Reprezentativci su ambasadoru Majklu Kirbiju poklonili dres srpskog nacionalnog tima, koji mu je uručio defanzivni linijaš Miloš Lišanin.