SERBIAN BOWL: Odlučuje rovovska bitka dve linije

675

Sa jedne strane Lens Krizin, Toni Vašington i Pol Vrajt, sa druge Trej Mekvej. Dok su uoči 18. derbija, prvog za dve titule, koji će se odigrati na stadionu na Adi Cigalniji sve oči uprte u Amerikance u redovima SBB Vukova i PBB Wild Boarsa, od kojih se očekuje veliki broj „big plejeva“, najveći rat biće vođen rovu. Dok su sva svetla usmerena na poentere, u njihovoj senci ljuti boj vodiće ofanzivna linija Vukova sa defanzivnom Divljih veprova. Po mnogima, dva najbolja dela tima, ne samo u ovim klubovima, već i u celoj ligi.

Ofanzivna linija Vukova pretrpela je velike izmene uoči ove sezone. Osim što su ih napustili gorostasni Petar Vitorović, koji je okačio kopačke o klin, Marko Nešović (Švedska), ali i već nekoliko godina internacionalnci Branko Mutić i Vladimir Uzelac (Nemačka), njenu snagu čine uglavnom mladi igrači. To ih nije sprečilo da učine da se kvoterbek Lens Krizin osetio zaštićenijim od belog medveda, ali i da trkačima otvaraju rupe za česta poentiranja.

Ove godine smo pokazali jako dobru igru, dok su Veprovima imali malo pehova sa povredama i nisu bili na nivou iz ranijih godina – rekao je centar Beograđana, Mladen Stojanović Buba. – Međutim, ne znam koliko je to izgovor, jer smo i mi bili uoči ove sezone ostali bez velikog broja standardnih prvotimaca. Pored ofanzivnih linijaša, Nemanja Lazarević Skols je otišao u u Ameriku. Pretrpeli smo velike povrede, imali smo i povrede, ali smo timski pružili odlične partije tokom cele sezone.

Iako ima samo 21 godinu, Stojanović je po stažu najiskusniji u ofanzivnoj liniji, jer je prvi derbi odigrao davne 2008. godine. Kada govori o prednostima svog tima, ističe:

– Naša prednost je u Amerikancima, koji su kod nas još tu, dok su oni spali samo na još jednog. Međutim i mimo toga, naša odbrana je jako čvrsta za razliku od nekoliko poslednjih utakmica. Spremni smo, kako u odbrani tako i u napadu, napravili smo dobar “gejm plan”, taktički ne mogu da nas iznenade. Verujem da će najveća bitka biti u “rovu”, jer su njihovi defanzivni linijaši najbolji u ligi. Osim Nebojše Mirkovića iz Dukesa, njihova četvorica su dominantni, naročito  endovi Radenović i Novaković. Jaki su I unutra, pa verujem da ko dobije tu bitku biće mnogo bliži tituli.

Slično mišljenje o protivničkoj defanzivnoj liniji ima i Miloš Nestorović, još jedan član ofanzivne linije “čopora sa Ade”, koji pomenutim igračima dodaje još i svog saigrača Miloša Lišanina.

– Sa njima ćemo na predstojećem evropskom prvenstvu verovatno imati najbolju defanzivnu među svim ekipama. Međutim, sada ih treba zaustaviti i dobiti rat, jer je ogroman ulog u utakmici. Na nama je da sprovedemo planirano i sve će biti u redu. Krizin je naša velika prednost, ali i druga dvojica stranaca su odlični. Poistovetili su se sa ostatkom ekipe, potpuno su svoje mogućnosti podredili ekipi – rekao je Nestorović.

Iako takođe 21-godišnjak, Nestorović upozorava na mogućnost opuštanja njegovog tima, posle dva ubedljiva trijumfa tokom ove sezone. Na Adi Ciganliji je bilo 41:14, a na Čika Dači čak 60:23.

– Ući ćemo ozbiljno, jer  očekujemo veliki otpor, kao i uvek, ali i pobedu. Plašim se da se ne ponovi priča kao od pre 2 sezone, kada su Veprovi dobili u sezoni, a onda ušli opuštenije u finale, a mi to iskoristili da osvojimo trofej. Trebalo bi da smo i iz ličnog iskustva naučili lekciju, jer smo prošle godine posle pobede nad Veprovima više razmišljali o roštilju, nego predstojećem o finalu sa Slovenima, što nas je i koštalo titule u CEFL.

Defanzivna linija je godinama prepoznatljivi deo tima Veprova, iz kojeg odbrana ovog tima crpi najveću snagu i agresivnost. Vladimir Radenović, defanzivni end, već dugo igra na vrhunskom nivou i prava je napast za protivničke kvoterbekove. Odigrao je veliki broj derbija, dobro zna šta ga čeka.

– Šta god da ljudi pričaju, ovo jeste derbi. Ne samo zato što postoji velika istorija u duelima između nas i Vukova, već i zato što su se dve najbolje ekipe našle u njemu, u finalu. Vukovi su favoriti, nije to za raspravu, jer su bolji, bar za 2 Amerikanca koliko imaju više od nas. Imaju uigranog kvoterbeka, koji poznaje i nas i svoje igrače šta mogu i šta znaju. Mislim da će cela priča da se svede na njihov napad protiv naše odbrane. Pitanje je koliko će naš korpus defanzivnih linijaša i lajnbekera da naprave pritisak na njemu, da mu poremetimo tajming za pas, da ne bude slobodan u džepu – kaže Radenović, popularni Đura.

I pored visokih poraza u prva dva meča, ne odriču se Kragujevčani nade da mogu do pobede.

– Lens pravi ogromnu razliku, jer bi bez njega utakmica verovatno bila egal. Međutim, on je prisutan i mi moramo da se prilagodimo onome što imamo. U prva dva meča smo dozvoljavali njemu i Toniju Vašingtonu da imaju puno udela u igri, sada moramo da pokušamo da ih osujetimo u tome. Prvo poluvreme utakmice na „Čika Dači“ je pokazatelj da možemo da se nosimo sa njima, samo moramo da budemo maksimalno disciplinovani. Do povrede Santina Simonea, bili smo na jedan posed od njih, jer su vodili 8 poena razlike. Posle smo se raspali.

Iskustvo govori iz Radenovića, kada ističe koji bi mogao da bude put do pobede:

– Ne možete dobiti veću motivaciju od ove, da u jednoj utakmici osvojite dve titule. Zato i očekujem da će biti vrlo nepredvidiv derbi. Svi će da „poginu“ u želji da pobede, pa ko bude bolji. Da bismo mi trijumfovali, moramo da ispunimo svaki od četiri uslova: da budemo maksimalno disciplinovani, da izvršimo sve zadatke, damo svoj maksimum i potrudimo se da napravimo manje grešaka od protivnika – smatra Radenović.

Milorad Novaković, mlađi brat raningbeka Veprova Mihajla, jedan je iz garde mlađih igrača, koji polako osvaja scenu američkog fudbala u Srbiji. Zajedno sa Radenovićem, predstavlja konstantnu napast za protivničkog kvoterbeka.

– Teško je da prognoziram, jer nam je ovo bila jako teška sezona. Ako budemo mogli, idemo na pobedu, ali mogućnosti su nam limitirane zbog svih nedaća koje su nas zadesile. Na nama je da idemo hrabro, na srce. Ne možemo da ih iznenadimo, igrali smo već dva puta ove sezone, znamo sve jedni o drugima. Na nama je da pokušamo odbranom da ih sateramo u ćošak, da napad ne gubi loptu i pokuša da osvaja jarde i što više bude na terenu. U poslednje dve utakmice nam je uspevalo da i odbrana da neke poene, bilo bi dobro da opet uspemo u tome – kaže Novaković.

Za razliku od prva dva meča, mnogo toga je promenjeno u timu Veprova. Posle dva američka kvoterbeka, koji su se povređivali i završavali sezonu u tim utakmicama, starter je talentovani Stefan Stefanović.

– Mnogo toga smo izmenili, počev od kvoterbeka, do kompletnog sastava. Promenili smo način igre. Ranije smo neke odbrambene igrače ubacivali u napad, jer nismo mogli da skrpimo taj deo tima. Tada je mnogo teško da se igra sa obe strane lopte, pa smo onda gubili u oba dela tima. Sada to neće biti slučaj. Napad će da pokuša da uradi šta može, nismo previše menjali igru, ali neka kadrovska rešenja jesmo.

Što se tiče direktnih rivala iz ofanzivne linije, Novaković govori biranim rečima:

– Ofanzivna linija im je dobra, prilično mlada, ali Embri ih je za ove dve godine već dosta obučio. Zna šta mogu da urade i u skladu sa tim pravi i taktičke zamisli. Dobri su, igraju jako i ponekad i prljavo, u granicama sportskog, naravno. Potpuno su u funkciji tima, pravo je iskušenje igrati sa njima.

Na pitanje kako protiv Krizina, Novaković odgovara sa osmehom.

– Nisko i u noge. Šta raditi protiv igrača koji ima 110 kilograma i kreće se poput njega. Ko je dovoljno brz da ga stigne, nije dovoljno jak da ga obori. Ko je dovoljno jak da ga obori, nije dovoljno brz da ga stigne. Zato moramo svih 11 igrača da budemo spremni da ga sabotiramo u njegovom napadu. Jedino tako se može zaustaviti – zaključio je Novaković.