SERBIAN BOWL: Darko Cvetković vs Pavle Plamenac

1080

Svaki derbi je tokom istorije stvarao svoje heroje. Dok su se stranci uglavnom menjali, a retki su poput Brendona Mekdauela, sa jedne, ili Stena Bedvela, sa druge strane izbrojali više nastupa, pravu istoriju rivalstva između Vukova i Divljih veprova stvarali su i stvaraju domaći igrači, bez obzira na individualne titule.

Uoči ovog, koji će se u nedelju, 7. jula, odigrati na stadionu sa veštačkom travom na Adi Cigalniji (16,30 časova, direktan prenos na Sportklubu), mnogo veće šanse se daju aktuelnom šampionu Srbije, beogradskim Vukovima. Razlog se pronalazi u fantastičnom napadu, koji je ove sezone postigao ukupno 594 poena na 12 mečeva Sportklub Superlige i Sportklub CEFL, što je skor od 49,5 poena po meču.

Divljim veprovima je odbrana sačuvala pojavljivanje u objedinjenim finalima, u kojim su konstantno igrali od 2008. godine. Ako se ne računaju mečevi sa Vukovima, Kragujevčani su primili ukupno 142 poena na preostalih 10 mečeva. Živa rana su dueli sa Beograđanima, u kojima su u dva susreta Kragujevčani (doduše ne samo „zaslugom“ odbrane) primili 101 poen (41:14 i 60:23 je bilo u ovosezonskim obračunima).

Za ovu priliku, odlučili smo se da vam uoči derbija predstavimo očekivanja jednog potencijalnog duela sa terena, jer veliko rivalstvo nastaje od brojnih malih koji se ponavljaju iz godine u godinu. Sa jedne strane, predstavnik goropadnog napada Vukova je hvatač Pavle Plamenac, dok bi oči u oči sa njim mogao da se nađe, kao što je često bio slučaj u ranijim okršajima, korenerbek i jedan od kapitena Kragujevčana, Darko Cvetković.

– Mislim da će biti zanimljiva utakmica, očekujem dosta gledalaca, ali i dobru partiju i pobedu Vukova, naravno. Nadam se da će vremenski uslovi biti takvi da dođu svi koji vole američki fudbal i koje ova utakmica zanima. Ne bi valjala ni velika vrućina, ali kada malo bolje razmislim, ni kiša, jer takvo vreme ne bi pogodovalo pas igri – istakao je najpre Pavle Plamenac, jedan od članova hvatačkog korpusa čopora sa Ade, kome smo kao domaćinu dali prednost obraćanja.

Vukovi su samouvereni. Zašto i ne bi, kada su poslednjih nekoliko derbija dobili, a pomenute ubedljive pobede u međusobnim duelima tokom ove sezone daju im jasnu podlogu za tako nešto.

– Znači nam puno to što igramo pred našim navijačima, ali i serija pobeda u kojoj se nalazimo u duelima protiv večitog rivala. Ova utakmica ima još veći značaj u odnosu na neke prethodne, jer odlučuje o titulama u dva takmičenja, dobijamo dve medalje. Znamo kakva je situacija u Veprovima, da imaju puno problema, što nam daje veliku šansu. Kvoterbek povređen, pa će im verovatno igra kroz vazduh biti mnogo slabija. Na ruku nam ide i što im je Alf povređen, ali to je sport. Povrede su prateća stvar – rekao je ukratko Plamenac.

Svestan je Plamenac da je odbrana bolji deo tima Šumadinaca.

– Razlog tome je definitivno to što je napad oslabljen mnogim povredama, koje su ih desetkovale. Ipak, iako smo svesni snage defanzivnog dela tima Veprova, mislim da ćemo uspeti da nađemo šifru da trofeji na Adi Ciganliji ostanu u našim rukama.

Činjenica da ide na jednog od najboljih kornerbekova u Srbiji, dodatno motiviše Plamenca.

– Poštujem Darka Cvetkovića kao igrača. Kada ga poredim sa ostalima protiv kojih sam igrao, ne računajući defanzivne bekove Vukova, mislim da je njega najteže nadigrati. Zaista je odličan i radujem se novim duelima, ali se nadam da ćemo biti uspešniji i da će titula ostati u Beogradu.

Trener Vukova Šon Embri je više puta isticao Cvetkovića kao izuzetnog kornerbeka. Da se nalazi u odličnoj formi, on je pokazao i prošlog vikenda protiv Ljubljana Silverhawksa, kada je u džep stavio dodeljene hvatače, uz intersepciju i nekoliko deflekcija. Odbrana Kragujevčana ima veliko poverenje u ovog igrača, koji je jedan od njenih nosećih stubova.

– Uoči ove sezone, kojoj se nazire kraj, Divlji veprovi su bili veliki prekookeanski brod – krenuo je u svom stilu priču o sezoni i finalu Cvetković. – Brod sastavljen od veterana, juniora, stranih igrača, aspiracija svih ljudi oko nas i nas samih. Na samom početku plovidbe, brod je pogodila oluja kojoj nije bilo naznaka, oluja sastavljena od mnogo povreda, loših uslova za trening, mnoštvo stvari na koje niko nije mogao da utiče. Brod se urušio i raspao, ali umesto da se njegovi putnici utope, posle regularnog dela sezone, uspeli smo da uradimo nešto što nismo uradili dugo.

Prisetio se Cvetković blistavih partija kada je bilo najteže, protiv Novi Sad Dukesa, u polufinalu nacionalne Sportklub Superlige, kada su posle poraza digli glavu i slavili 29:6, a zatim i na prošlonedeljni trijumf u Sloveniji, kojim su obezbedili i finale CEFL. Nastavio je nadahnuto:

– Konsolidovali smo se, od krhotina smo napravili jedan snažan splav i shvatili da je ista oluja koja je potopila naš brod ispred sebe ostavila tajfunske talase. Talase visoke jako visoke, jedan je bio Novi Sad, a drugi Ljubljana. Nakon što smo otpisani, uspeli smo da zaveslamo svi zajedno, jedan talas smo probili po sredini, a drugi preveslali. Sada je sigurna luka na vidiku, ali ne pre nego što pređemo najviši talas od svih – Vukove iz Beograda.

Fudbalska javnost Beograđane smatra apsolutnim favoritima. To olakšava situaciju Veprovima, pred koje niko sada ne stavlja imperativ.

– Samo naše putovanje do sada je podvig i oni koji su upućeni u to će ga pamtiti, kako god se ono bude završilo. Dešavalo se ranije da su naši rivali bili osokoljeni i sigurni u svoju pobedu. Ispostavilo se da je to nama dalo nepohodnu snagu da potpalimo prkos i inat i ostavimo iza sebe uspešnu sezonu. Ona je za sada prevazišla moja očekivanja, jer bilo ko bi teško preživeo oluju kakvu smo mi preživeli. Veprovi su zadržali renome i plasirali se u dva nova finala, uspeh kakvim se ne mogu pohvaliti daleko stariji i skuplji sportski kolektivi u Srbiji.

I Cvetković tvrdi da, po prvi put, u večitom derbiju, Veprovi ne mogu da izgube.

Ishod meča je nekome možda bitan, ali ne i meni. Posle dela karijere, koja je započela samo pobedama, naišao je period sasvim drugačijih ishoda. Naučio sam da poštujem i radujem se svakoj pobedi i podvigu, a podvig je biti u finalu. Sada nam je pružena šansa da prerastemo svoje okvire postojanja i uradimo nešto specijalno. „Jos jedna počinje borba, moja ekipa je na okupu“ – citirao je na kraju Cvetković prve stihove himne Veprova.