PLS JUG 2013: Golden Bearsi debituju sa Jagodincima

595

Sklopile su se kockice i Borani su se odvažili da definitivno i zvanično pokrenu seniorski pogon. Posle par godina spremanja za ono što ih očekuje ove sezone, kroz igranje prijateljskih utakmica, Avala Golden Bearsi će nastupiti u Prvoj ligi Srbije, grupi Jug. Združenim snagama sa Jagodina Celtsima, pokušaće da ostave dobar utisak u svojoj debitantskoj sezoni.

Predsednik kluba Danijel Miljković, obratio se umesto trenera i igrača, koji su odlukom uprave kluba oslobođeni „obaveze“ davanja izjava medijima, pa i zvaničnom sajtu Srpske asocijacije američkog fudbala. Cilj dejstva i ideja manevra je da se „potpuno skoncentrišu na dešavanja na treninge, ekipu i dešavanja na terenu“, pa ovom prilikom obaveštavamo čitaoce sajta da ne očekuju, kao što je uobičajeno, „žive reči“ od aktera sa terena iz tabora Borana. Govoreći o pripremama za predstojeću sezonu, Miljković je istakao:

Sa pripremama se krenulo u novembru. U prvoj fazi priprema akcenat je dat na rad u zatvorenom prostoru zbog vremenskih prilika kada je rađeno isključivo na kondiciji i snazi. U drugom delu priprema se radilo odvojeno u Boru i Jagodini na pozicionim tehnikama. Od sredine februara ekipi se je pridružio glavni trener Marko Korićanac sa kojim se u trećoj fazi priprema radilo na instalaciji akcija, kako napada tako i odbrane. Tada su i zajednički treninzi sa igračima iz Jagodine postajali učestaliji. 

Prva sezona u seniorskoj konkurenciji mogla bi da bude iskorišćenja za sticanje iskustva i kao zamajac za budući rad.

– U ovu sezonu smo ušli sa željom da motivišemo što više juniora i iskusnih igrača oba tima da pod okriljem jednog kluba nastave započeto, a to je razvoj američkog fudbala u Boru i Jagodini. Našu zajedničku fuziju, svojim iskustvom igranja pojačaće Kristijan Zabunović, nekadašnji igrač Kraljevo Royal Crownsa.

U taboru Borana nisu razmišljali o angažovanju stranaca, već su se oslonili na svoje kapacitete. Ono što će im biti najveće pojačanje, svakako je dovođenje Marka Korićanca, nekadašnjeg trenera Kraljevo Royal Crownsa, ali i deo trenerskog tima juniorske reprezentacije Srbije.

– Korićanac je ujedno kordinator odbrane i napada, u čemu će mu pomagati Ivan Karić, u domenu odbrane, dok ću ja biti asistent u fazi napada. Nikola Ćirić, nada našeg kluba, biće takođe uključen oko napada, dok se za kondiciju igrača brine Damir Stojiljković.

Šta je cilj kluba u predstojećoj PLS?

– Jedini ćilj kluba u predstojećem prvenstvu jeste sticanje iskustva i rutine. U svaki meč ulazićemo rasterećeno, bez imperativa pobede. Nećemo sigurno juriti nešto nerealno po svaku cenu i time rizikovati da se mladi igrači povrede.

Koga vidite kao favorite za ulazak u Superligu?

Svakako da su na papiru veliki favoriti Čačak, Inđija, Mladenovac na Jugu, ali i Vrbas i Klek na Severu. Međutim, u svim tim timovima uglavnom je došlo do smene generacija i osipanja ekipe odlaskom pojedinih igrača u klubove Superlige. Mislim da u PLS nema potrebe za dovođenjem importa, jer će već stasalim igračima punim volje zauzeti poziciju u timu. Plasman u Superligu zavisiće od discipline ekipe, pristupa svakoj utakmici, povreda kao i od dužine klupe.

Šta očekujete od premijernog meča?

– Na premijeri očekujem dobar futbal, fer utakmicu bez povreda sa obe strane. Čačani su svakako favorite, ali imaćemi I mi šta da pokažemo – zaključio je Miljković.