SUPERLIGA 2013: Djuksi žele povratak na staze stare slave

797

Posle dve sezone pauze, novosadski GAT Dukes-i žele ponovo da se domognu plej-ofa Superlige. Tim povodom angažovali su dvojicu Amerikanaca, Krisa Blantona (raninbek/defanzivni bek) i Vejna Džonsona (defanzivni bek/risiver).

Blanton je igrao raninbeka na Misisipi koledžu, a potom je nastupao kao defanzivni bek na Troy univerzitetu. Prethodnu sezonu proveo je u Zagreb Patriots-ima, sa kojima se takmičio u CEFL ligi i osvojio hrvatski šampionat. Sa druge strane, Džonsonu je ovo prva sezona u Evropi, a karijeru je gradio na univerzitetu St. Francis.

Redove Djuksa trebalo je da pojača i američki kvoterbek Robert Borcki, ali je doživeo povredu pred polazak. Ipak, Novosađani su ovaj problem rešili povratkom Rastka Jokića, koji je proveo nekoliko meseci u Americi.

U prijateljskom susretu Vojvode su za vikend pretrpele poraz od Indijanaca u Inđiji (28:7), ali to ne mora ništa da znači, jer su još uvek u fazi uigravanja i, kao i većina srpskih klubova, imaju problema sa izlaskom na teren zbog loših vremenskih uslova.

O pripremama za novu sezonu i promenama u igračkom kadru razgovarali smo sa glavnim trenerom Vojvoda, Vladislavom Petkovićem.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom pripremama?

– Pripreme smo ove godine počeli znatno kasnije nego prethodnih. Od kraja januara treniramo u sportskom centru, odnosno balonu, i spremamo se za izlazak napolje, kako bi se momci navikavali na uslove kakvi su na utakmicama. Treninzi su intenzivni i za sada sve ide po planu. Nažalost, vremenski uslovi nam još ne dozvoljavaju da treniramo napolju, te se nadamo da će i vreme uskoro ići na našu ruku.

Pored već pomenutih pojačanja, da li je klub doživeo još neke promene u igračkom kadru?

– Pretrpeli smo velike promene. Došlo je do smene generacija, ali nas ni odliv starijih igrača nije poštedeo kako zbog povreda tako i zbog poslovnih obaveza. Ove godine nećemo imati prilike da vidimo na terenu igrače poput Mitra Bajčetića, Miloša Nikšića, Siniše Bilića, Đorđa Radovanovića… Naravno, kao i svi klubovi, prilagođavamo se promenama. U odnosu na prošlu sezonu ne bih davao poređenje, s obzirom da nam se veteran Rastko Jokić vratio iz Amerike, gde je proveo par meseci na Mizzou.

Da li ste zadovoljni angažovanim importima?

– Ove godine nam je omogućeno da se pojačamo inostranim igračima. Blanton je prošlu sezonu proveo u Zagrebu, odličan je atleta, a zajedno sa Džonsonom vršiće ulogu asistenta trenera. Importe smo doveli u poslednjem trenutku, ali prezadovoljan sam s obzirom da su se momci već pokazali kao odlične atlete i saigrači.

Ko su favoriti za osvajanje, a ko najveći kandidati za ispadanje iz Superlige?

– Ne bih izdvajao favorite, pošto je ovo ipak američki fudbal. Svi znamo da i najbolji ponekad nisu najbolji. Svaki faktor je bitan i najmanja sitnica može da preokrene situaciju.

Zbog odlaganja meča prvog kola sa Kraljevskim krunama, sezona za vas praktično počinje nedelju dana kasnije, susretom drugog kola, sa beogradskim Zmajevima. Šta očekujete?

– U protekle dve godine pobeđivali smo Zmajeve, ali sa samo jednim tačdaunom razlike. Oni su odličan protivnik i očekujem izuzetno tešku utakmicu. Svaka greška se skupo plaća, posebno kad su naša dva tima na terenu. Naravno, kada su Zmajevi u pitanju, bez razmišljanja mogu da kažem da će utakmica biti naporna ali i veoma zanimljiva.

O ambicijama kluba u novoj sezoni govorio je Kris Blanton:

– Vojvode nisu imale najsjajniju sezonu prošle godine i to se mora promeniti. Ove godine se fokusiramo na „one game per team“ i postepenim radom do cilja koji smo sebi zacrtali. Pefekcionista sam i, iako imamo malo vremena do početka sezone, radimo na tome da ispravimo sve što mislimo da treba. Vojvode su svesne da ovo nije samo hobi i da moraju da rade naporno. Kao i svim klubovima koji se takmiče u Superligi i nama je cilj trofej. Većina misli da smo tim koji će lako pobediti, zbog prijateljskog meča protiv Inđije i možda je dobro da tako misle, jer iznenađenja su uvek moguća. No, naše je da pokažemo na terenu, a da prepustimo drugima da pričaju.