UČESNICI EP: Rusi sve na svojim plećima, tražili Putinovu pomoć!

436

Neposredno pošto su savladali Belorusiju u kvalifikacionom meču za učešće na Evropskom prvenstvuC grupe u Austriji i Švajcarskoj, zanimljiv intervju, pojavio se na ruskom sajtu metronews.ru. U centru pažnje našao se trener reprezentacije Rusije Vasili Dobrakov, a povod je bilo njegovo obraćanje premijeru Vladimiru Putinu preko socijalne mreže VK.com (nešto poput facebook-a), na kojem je u šaljivom tonu “otvorenog pisma” tražio pomoć u iznosu od 36.500 evra, kako bi njegov nacionalni tim igrao na predstojećem Prvenstvu Evrope.

Prenosimo i intervju u celosti (izvinjavamo se ukoliko prevod nije potpuno tačan).

Novinar: Očigledno ste se šalili, nazivajući ovaj poziv „otvorenim pismom“?

Dobrakov: Naravno. Ali ozbiljno se spremamo za Evropsko prvenstvo. Pobedili smo Belorusiju, a završni deo turnira biće održan u Austriji i Švajcarskoj od 14. do 16. septembra.

Novinar: Otkud suma od 36.500 evra?

Dobrakov: To je iznos uplate koji nam je potreban. Manje više, to je neophodan iznos koji ćemo platiti za avionske karte i hotel.

Novinar: Kako do toliko novca?

Dobrakov: Pokušaćemo sami da prikupimo. Naša delegacija se sastoji od 45 ljudi, od čega su 45 igrači. Sve ćemo izneti na našim plećima. Skupićemo se pod šator.

Novinar: U kojim kontinentalnim takmičenjima je Rusija do sada učestvovala?

Dobrakov: Osvojili smo Evropsko prvenstvo C grupe 2003. godine i jednom igrali u grupi B. Međutim, sledeći put nismo, baš zbog finansijskih problema.

Novinar: Kako stoji američki fudbal u Rusiji?

Dobrakov: On kod nas postoji od 1991. godine. Nikada nismo imali ovoliko igrača koliko ih imamo danas. Ukupno 13 klubova igra u šampionatu Rusije, a većina su objedinjeni u federaciji. Pored njih, nekoliko gradova ima predstavnike u Dečijoj ligi. U Moskvi, inače, je američki fudbal je zastupljeniji kod dece, nego kod odraslih.”

Iz priloženog se može videti koliko smo veliki zalogaj zagrizli proglašavanjem najviših ambicija uoči predstojećeg Evropskog prvenstva C grupe, naročito kada se uzme u obzir da su Rusi već osvajali ovaj rang takmičenja dve godine pre nego što je 2005. godine u Srbiju uopšte stigla oprema.

Takođe, da bismo mogli da pre prvog početnog udarca na Evropskom prvenstvu steknemo bilo kakav uvid u realnost, nije zgoreg uočiti i da u vreme opšte ekonomske krize u celom svetu, finansijski ne cvetaju ruže ni u federacijama koje mnogo duže postoje i koje imaju dužu tradiciju američkog fudbala od Srbije, pa ni u državama finansijski neuporedivo moćnijim od naše.

Podsetimo, pred našom Asocijacijom su u vrlo kratkom period ove godine nimalo jeftine pripreme i učešće na dva velika i finansijski izuzetno zahtevna takmičenja (Evropsko prvenstvo C grupe za seniore, ali i kvalifikacioni turnir za juniorsko Evropsko prvenstvo koji se održava u Rimu), pa podatak da igrači Rusije sami finansiraju svoje učešće na u Austriji i Švajcarskoj, a za pomoć se samo kroz šalu obraćaju premijeru Putinu, govori o stvarnim odnosima i problemima sa kojima se sreću oni koji se bave ovim sportom u Evropi.