EUROBOWL: Kalanda Bronkosi preslišali bečke Vikinge

469

U finalnoj utakmici Euroboula, elitnog evropskog klupskog takmičenja, pobedom nad četvorostrukim šampionima Starog kontinenta Vijena Vajkingsima 27:14 (13:0, 6:14, 0:0, 8:0), Kalanda Bronkosi postali su prva ekipa koja je ovaj trofej odnela u Švajcarsku. Meč je odigran na stadionu FK Vaduža u Lihtenštajnu (Rajnapark), a do pobede ih je vodio fantastični raninbek Di-Džej Vulf, koji je neumoljivo “bušio” odbranu Bečlija i postigao tri od ukupno četiri tačdauna na ovom meču.

Vulf je tokom celog meča izazivao frustraciju kod odbrambenog dela tima Viena Vajkingsa, koji čak i u najočiglednijim situacijama nije uspevao da nađe rešenje za vižljastog Amerikanca, ispisnika univerziteta Oklahoma. Veliki pljusak u drugom poluvremenu, zbog koji je osim igrača na terenu, na tribinama zatekao oko 4.100 gledalaca, više je odgovarao Švajcarcima, koji su u igri po zemlji imali mnogo moćnije oružje od Bečlija.

Posle nervoznog starta obe ekipe, verovatno prouzrokovane velikim pritiskom koji je sa sobom nosila važnost igranja utakmice za titulu prvaka Evrope, prvi su do igre došli igrači Bronkosa. Dok su se Vajkinzi mučili, oni su sa dva tačdauna ostvarili prednost koju, ispostavilo se, više nisu ispuštali do kraja utakmice. Tačdauni Dastija Tornhila u dva navrata, pri rezultatu 13:0 i 19:7 za Bronkose, bili su samo očajnički pokušaji igrača najtrofejnijeg evropskog kluba da pokušaju da osvoje i petu titulu.

Ispostavilo se da su ta dva tačdauna u drugoj deonici bili i poslednje što su Bečlije uspele da urade. Odbrana tima iz Švajcarske je od tog trenutka savršeno funkcionisala, uspevši da osujeti svaki sledeći pokušaj protivnika tokom celog drugog poluvremena. Sa druge strane, preko fantastičnog Vulfa, Bronkosi su odlično kontrolisali svoje napade, trčanjem trošili vreme, a na kraju i zadali završni udarac tačdaunom u poslednjoj deonici meča. Bio je to i uvod u veliko slavlje.

Dok su Švajcarci slavili, glavni trener Vikingsa Kris Kalajkaj je posle utakmice smogao snage da čestita protivniku i analizira meč:

– Čestitam Kalanda Bronkosima i njihovom treneru Bufumu na pobedi. Takođe, vrlo sam ponosan na moj mladi tim, koji je odradio odličan posao. Tok utakmice bio je malo čudan. Do poluvremena bili smo u utakmici, ali je posle pauze potpuno poremećena predviđena strategija obe ekipe zbog jake kiše. U takvim uslovima, odlučujuća je bila snažna ofanzivna linija Bronkosa i Di Džej Vulf, koji je postigao odlučujuće poene i doneo nekoliko bitnih prvih daunova. Mi moramo još da učimo, ali i da se spremimo za predstojeći Austrijan Boul u kome igramo protiv Reidersa.

Prava legija stranaca, kako švajcarske Bronkose već godinama zove cela Evropa, došla je do svog drugog evropskog trofeja u relativno kratkom vremenu, pošto je su 2010. godine osvojili EFAF kup, drugo najjače klupsko takmičenje u Evropi. Zanimljivo, tada su Švajcarci u takmičenju po grupama savladali aktuelnog vicešampiona Srbije Kragujevac Vajld borse, koji su godinu dana kasnije zaustavljeni od strane London Blica u finalu ovog takmičenja.