FINALE: Vukovi odbranili titulu!

806

SBB Vukovi – Mozzart Wild Boars 35:24 (21:7, 0:17, 14:0, 0:0)

Stadion: na Adi Ciganliji. Gledalaca: oko 1.500. Kretanje rezultata: 7:0 Lens Krizin pas 63 jarde ka Filipu Stojanoviću, Milan Matović uspešan PAT. 7:7 Met Džekson pas 62 jarde ka Džeremiju Pejtonu, Srđan Ružić PAT. 13:7 Krizin pas 53 jarde ka Pavlu Plamencu. 21:7 Krizin trčanje 2 jarde, Krizin pretvaranje za 2 poena. 21:13 Džekson pas 53 jarde ka Filipu Nedeljkoviću. 21:21 Mihailo Novaković trčanje 2 jarde, Nikola Tomić pretvaranje za 2 poena. 21:24 Srđan Ružić fild gol 35 jardi. 28:24 Krizin trčanje 10 jardi, Matović PAT. 35:24 Krizin trčanje 10 jardi, Matović PAT.

Vukovi su još jednom ove sezone dokazali da im nema premca i sasvim zasluženo su odbranili titulu prvaka Srbije. U uzbudljivom finalu, po paklenom vremenu, po kome je nehumano bilo sedeti u hladovini, a kamoli igrati po suncu u opremi, savladali su večitog rivala iz Kragujevca, iako su na kraju prvog poluvremena bili u rezultatskom zaostatku.

U meču u kome su oba tima igrala na mahove, više perioda bolje igre imao je „čopor sa Ade“. Beograđani su u potpunosti nadvladali rivala u prvoj i trećoj deonici, što je, ispostavilo se, bilo dovoljno i za konačan trijumf. Bljesak Kragujevčana u drugoj deonici, kada su uspeli da preokrenu skor na semaforu u svoju korist, potpuno je devalviran lošim drugim poluvremenom u kome nisu uspeli da nađu put do end zone domaćina.

Ali, krenimo redom.

Prvi napad na utakmici imali su Kragujevčani, ali se nisu dugo zadržali na terenu. Opasno naoštrena odbrana Vukova, predvođena zvanično najboljim defanzivcem Sportklub Superlige Nemanjom Lazarevićem, ali i Milošem Lišaninom, sve je pročitala i nije dozvolila Kragujevčanima da se razmahnu.

Foto: Miloš Rafailović

Na scenu su stupili ofanzivci Vukova, koji su se mučili do pola terena. Videlo se već tada da će domaći imati znatno teži posao u napadu, nego što je to bio slučaj u prvom ovosezonskom meču. Odbrana Kragujevčana je vršila dobar pritisak, mučili su se Vukovi dok Lens Krizin nije pokazao da je igrač za velika dela. Njegov projektil, milimetarski precizan, prebacio je sve defanzivne bekove Kragujevčana i pao u ruke Filipa Stojanovića. Kada posle velike borbe „pukne“ tačdaun od 63 jarde, odbrani nije svejedno.

Usledio je odgovor Kragujevčana, gotovo na isti način, samo što su, posle bitke i rovarenja trčanjem, dalekometnu vezu uspostavili na drugoj strani Met Džekson i Džeremi Pejton. Gotovo identična i jardaža prilikom poentiranja, nagoveštava da su oba trenera imala sličan plan početka utakmice. I da su oba uspela.

Foto: Miloš Rafailović

Međutim, plan Vukova je nastavio da daje rezultate u prvoj četvritini, dok Kragujevčani to nisu uspevali. Na sličan način, Krizin je uposlio Pavla Plamenca za novo vođstvo Vukova, kopletiran pas sproveden do end zone je opet bio „preko pola“, a Vukovi su bez uspešnog pretvaranja poveli 13:7. Odbrana Beograđana je ponovo odradila odličan posao, isforsirala grešku Kragujevčana ispred same end zone Wild Boarsa, posle koje se Krizin ušunjao za tačdaun, a nedugo zatim i poentirao za 2 poena. Tim rezultatom (21:7) završena je prva deonica, koja nije slutila na dobro timu iz grada na Lepenici.

Međutim, večiti derbi je i u prethodnih 14 obračuna mnogo češće stvarao uzbuđenja i junake, nego što je skor bio poznat već posle prve deonice. Smogli su snage Divlji veprovi da se dignu, pokazali srce i u drugoj deonici bukvalno oduvali Vukove. Odbrana je funkcionisala kao sat, zabeležena je i jedna presečena lopta (Predrag Šćekić), a uspostavljena je i igra trčanjem. Rezultatom 17:0 u tom periodu, uspeli su gosti da dođu do preokreta i ohrabreni uđu u drugo poluvreme. Prvi tačdaun uhvatio je Filip Nedeljković, kada ga je dok je špartao po levoj strani kao na tacni loptom poslužio Džekson.

Foto: Miloš Rafailović

Fantastičan momenat viđen je prilikom tačdauna za izjednačenje, jer je raningbek Kragujevčana Mihailo Novaković, kada je trebalo da istrči poslednja dva jarda ispred end zone Vukova, bukvalno preskočio odbrambenog igrača koji je pokušao da ga obori i atraktivno aterirao u end zonu. Bio je to možda i najefektniji, a svakako najatraktivniji potez Sportklub Superlige.

Obzirom da u prethodnom pokušaju nisu uspeli da pogode PAT, Kragujevčani su se poslužili lukavstvom. Kada je izveden snep za izvođenje ekstra poena, odigrali su lažnjak, pa je Džekson usposlio Nikolu Tomića u end zoni, što je bilo i pretvaranje za 2 poena. Usledila je zatim intersepcija Krizina, koji je bio u vrlo teškoj situaciji zbog stalnih napada razgoropađene odbrane Divljih veprova. Međutim, više od tri poena se nije moglo, jer je isticalo vreme za kraj četvrtine.

Činilo se tada da će Veprovi u drugo poluvreme ući psihološki jači, posle preokreta u drugoj deonici, ali nije bilo tako. Kao kroz šilo prolazilo je trčanje Vukova na startu trećeg perioda. Odbrana gostiju se povijala i na kraju dozvolila Lensu Krizinu da istrči poslednjih 10 jardi za tačdaun i novo vođstvo Vukova (28:24).

Ako treba da traže krivca za poraz, Kragujevčani ga mogu naći u očajnoj igri napada u drugom poluvremenu. Zbog nepovezanosti, neorganizovanosti i pada koncetracije, ofanzivni deo tima nije igrao na nivou svojih mogućnosti, najavljenih u finišu Sportklub Superlige, kada su bukvalno mleli rivale. Potpuno pročitani, nisu uspeli da ozbiljnije ugroze odbranu Vukova. Ono što može samo da raduje istinske ljubitelje američkog fudbala je činjenica da u odbrani Beograđana nema nijednog stranca, a uspela je da odoli i potpuno anulira ekipu koja ih je u ofanzivnoj formaciji imala čak trojicu.

Foto: Miloš Rafailović

Tek , bili su Kragujevčani kažnjeni već u sledećem napadu. Drugi brzi tačdaun, ponovo Krizina, povećao je vođstvo Vukova na 35:24, što se ispostavilo da je bio i konačan rezultat, iako su oba tima na terenu provela još gotovo 20 minuta. Takav razvoj događaja više je pogodovao domaćinu, koji je uspešno kontrolisao sat i napade, trošio vreme, pa čak i u kritičnim situacijama pronalazio rešenje za očuvanje pobede.

Jedna od takvih dogodila se u poslednjoj deonici, kada su Vukovi imali četvrti napad za preko 10 jardi, negde na polovini terena. Kada se činilo da će ispucati pant, odigrali su fejk akciju, posle koje je Ivan Nedeljković doneo „čoporu“ novi prvi daun.

Foto: Miloš Rafailović

Na toj, ali i mnogim drugim situacijama, Vukovi su pokazali da su bili spremnija i zrelija ekipa, ekipa koja je znala tačno kako da dođe do titule. Kragujevčani su u drugoj deonici pokazali da su kvalitetom kadri da se nose sa Beograđanima, ali se ispostavilo da im je, baš kao i prošle godine, nedostajala nijansa da do kraja izdrže u istom ritmu. Nema sumnje da je ove godine prevagu odneo Lens Krizin, koji je odigrao meč bez greške. I pored velikih „batina“ koje je pretrpeo od strane odbrambenih igrača Divljih veprova, nije ustuknuo i pokazao je da je čovek koji donosi trofeje – pravi šampion!
Na kraju meča, porciju hladne vode u vrelom julskom danu, dobio je i glavni trener Vukova Šon Embri, kome se mora odati priznanje na odličnom poslu ove godine. Vukovima ostaje odbrana trofeja i u regionalnoj Sportklub CEFL ligi, ali do sada perfektna sezona, sa samo dva stranca u ekipi, je za svaki respekt.