RAT ODBRANA: Nemanja Lazarević protiv Predraga Šćekića

656

39:33 za Divlje veprove (finale, 2008. godine). 52:38 za Divlje veprove (3. april 2011. godine).  51:36 za Vukove (finale, 17. jul 2011. godine). 47:23 za Vukove (8. april 2012. godine).

Ako pogledamo poslednja četiri duela, sa velikim stepenom sigurnosti se može očekivati još jedan revolveraški obračun večitih rivala u šestom finalu u kojem će u međusobnom duelu odlučiti o najboljem u Srbiji. Dovođenje stranaca na ključnim skill pozicijama dovelo je do neusmnjive efikasnosti u napadima dva najbolja srpska tima. Zato je za očekivati da napadi, koje sa jedne strane predvode Lens Krizin i Brendon Mekdauel, a sa druge Met Džekson i Džeremi Pejton, odrade svoj deo posla.

Pitanje pobednika moglo bi da se nađe na suprotnoj strani terena, dakle, tamo gde se budu nalazili defanzivni delovi oba tima. Jer, čini se da koja ekipa uspe da odbranom koliko-toliko stane na put goropadnim napadima, biće mnogo bliža tituli. Zato, u  finalnoj najavi uoči meča za titulu prvaka Srbije (Ada Ciganlija, nedelja, 16.30 časova), u fokus stavljamo dvojicu ponajboljih igrača odbrane oba tima.

Sa jedne strane, na odgovore na pitanja davaće Nemanja Lazarević, lajnbeker SBB Vukova, dok će iz tabora Kragujevčana to učiniti njegov kolega lajnbeker Predrag Šćekić, zvanično najbolji defanzivac Superlige 2011. godine.

SAAF: Šta očekujete od predstojećeg finala?

Lazarević: Očekujem jednu izuzetno tešku utakmicu, na paklenih 40 stepeni. U ovom meču ulog je ogroman sa obe strane lopte. Kao što znamo, ovo je večiti derbi američkog fudbala u Srbiji, pa se samim tim nadamo novom spektaklu. Verujem da će stadion na Adi biti krcat.

Šćekić: Od ”večitog” derbija,kao i uvek, očekujem dobar i neizvestan meč. Do sada se više puta pokazalo da uloga favorita ili trenutna forma ne znače puno u duelima Veprova i Vukova, tako da i ovoga puta očekujem neizvestan meč do poslednjeg zvižduka sudijske pištaljke. Takodje, očekujem mnoštvo lepih i atraktivnih poteza koji će pokazati publici da fudbal u Srbiji napreduje iz godine u godinu.

SAAF: Prvi meč je bio takav da su napadi dominirali, što je bio slučaj i u poslednjih nekoliko derbija, na kojima je postignut veliki broj poena. Imaju li odbrane šanse?

Lazarević: Novi Amerikanci su u napadu podigli nivo igre, a samim tim su i odbrane na većem testu nego što je to bio slučaj ranijih godina. Iako u našoj odbrani nemamo nijednog stranca, mislmi da u nedelju nećemo imati problema da zaustavimo kragujevačke napade. Što se tiče njihove odbrane, mislim da će funkcionisati odlično, kao i u prethodnim mečevima.

Šćekić: U prethodna tri duela napadi su postizali veoma veliki broj poena, na kraju svake utakmice bilo je postignuto oko 80 poena ukupno. Ne možemo reći da su odbrane loše, moje mišljenje je da oba napada imaju izuzetna oružja u svojim rukama. pritom, ne mislim samo na import igrače, već i na veliki broj kvalitetnih domaćih igrača. U više navrata je dolazilo do pada koncetracije kod odbrambenih igrača i to je rezultovalo velikim brojem primljenih poena na obe strane. Kao odbrambeni igrač uvek navijam da bude tvrda utakmica sa što manje poena,tako da se nadam da ce ,za promenu, to obeležiti ovaj finalni okršaj.

SAAF: Šta bi moglo da odluči i odnese prevagu u ovom meču?

Lazarević: Kao što sam već spomenuo, obe ekipe imaju odlične igrače u napadu koji prave razliku na terenu. Najveći problem bi gosti imali ako bi naša odbrana u potpunosti odgovorila pokušajima Džeremija Pejtona od koga se najviše očekuje. Ali, najveći factor biće vrućin, tako da ekipa koja bude bila bolje fizički spremna uspeće da slavi na kraju.

Šćekić: Prevagu bi mogla da odnese  koncetracija igrača oba tima, jer u fudbalu se često najsitnije greške skupo plaćaju, tako da na terenu moramo biti maksimalno koncetrisani. Nadam se da će meč odlučiti sitni detalji i nijanse, tako da će i specijalni timovi biti veoma bitni za konačan ishod. Uvek su ovi mečevi puni tenzije i jakoj emotivnog naboja, i smatram da će pobednik biti ekipa koja više želi pobedu, a istovremeno  uspe da savlada pritisak i napravi  manje grešaka.

SAAF: Vukovi su lako slavili u prvom meču ove sezone, ali se čini da su se Wild Boarsi u nastavku sezone podigli. Kakav scenario očekujete u finalu i da li možete da nađete zajedničke tačke sa prvim ovosezonskim duelom?

Lazarević: Svi učekuju da se učinak Kragujevčana znatno poboljša dovođenjem Pejtona, ali sam duboko ubeđen da jedan igrač ne može da promeni ishod meča.

Šćekić: U meču na početku sezone beograđani su nas pobedili, ali naš tim se značajno promenio o odnosu na početak sezone. Ove sezone imali smo dosta kadrovskih promena i u igračkom i u trenerskom kadru. Novi glavni trener, novi kvoterbek, neki igrači su promenili pozicije u timu, neki mladi igrači su preuzeli značajnije uloge u timu, tako da nam je bilo potrebno vreme da se sve to slegne. Trener je promenio sistem u obbrani i za to je trebalo vreme da igrači ‘udju’ u novi sistem. U prvoj utakmici imali smo igrače iz DL koji su bili povredjeni ili zbog privatnih obaveza nisu mogli da treniraju, pa se sve to odrazilo na igru odbrane. Sada je DL mnogo uigranija i to je donelo stabilnost celoj odbrani. U jaku DL i Lajnbekerima je lakse da pruzaju dobre partije, a kada prve dve linije dobro funkcionišu onda i defanzivni bekovi imju lakši posao. Takođe, poznato je da je tim pojačao Jeremy Payton i to je unelo dozu energije i sigurnosti u našu odbranu, ali i u ceo tim. Kao što sam već rekao, ne očekujem da naša odbrana primi velik br poena kao na prvom meču.

SAAF: Stadion na Adi Ciganliji je neosvojiv bastion za sve koji su pokušali da tu pobede Vukove, još od 2007. godine. Koliko ta tradicija jednima daje samopouzdanje, a druge obeshrabruje?

Lazarević: Ta tradicija nam je sve! Ubeđen sam da ćemo još jednom odbraniti Adu i na taj način staviti pečat na savršenu sezonu, tj. sezonu bez poraza.
Šćekić: Iako sa Ade već nekoliko  godina niko nije odneo pobedu, zakon verovatnoće kaže da je u svakoj sledećoj utakmici šansa sve veća da se to desi. Nadam se da će se to desiti baš u ovoj utakmici i da ćemo srušiti tu tradiciju.

SAAF: Pitali smo Lazarevića da li je istina da odlazi u SAD, zbog čega neće moći da se odazove na poziv selektora Šona Embrija. Odgovorio je i uvek na šalu spremni Šćekić.

Lazarević: Definitivno idem u SAD da studiram i igram fudbal. Uspeo sam da pomerim odlazak u Ameriku da bih završio sezonu ovde, ali na moju veliku žalost, neću biti u mogućnosti da budem deo reprezentacije Srbije, za koju sam od uvek maštao da ću igrati. Ipak, verujem da će i za to biti vremena kada se jednog dana budem vratio.

Šćekić: Ne idem. Mator sam za to. Ostajem u Srbiji da ovde napredujem koliko mogu i da pomognem da fudbal ovde napreduje.