PLS: Mamuti iznenadili Celtise, Nišlije opet sigurne

465

Prva liga Srbije – Grupa Sever

Sombor Celtis – Kikinda Mammoths  0:27 (0:6, 0:8, 0:7, 0:6)

Stadion: PIK. Gledalaca: oko 300. Kretanje rezultata: 0:7 Rudolf Sabo trčanje 20 jardi. 0:14 Sabo trčanje 2 jarde, Stanislav Almaši pretvaranje za 2 poena. 0:21 Aleksandar Aćimov trčanje 30 jardi, Mateja Almaši uspešan PAT. 0:27 Branislav Fekete trčanje 3 jarde.

Utakmica je počela žestoko sa obe strane, a odbrane su bile na visini zadataka, ne dozvolivši nijednom timu da se razmahne u napadu. Deset minuta trebalo je gostima da dođu do prvih poena, trčanjem Rudolfa Saboa.
U timu Celtisa osetilo se odustvo dva startna ofanzivna garda Vladimira Sotina i Vuka Bodiroge, koje su zamenili manje iskusni igrači. U žestokoj borbi protiv defanzivaca Kikinđana, napad domaćih nikako nije uspevao da nađe put do protivničke end zone, pa je prvi put u sezoni ostao na nuli.

Kako je vreme odmicalo, gosti su bili sve sigurniji, a odbrana Celtisa se povijala dozvolivši odličnom Sabou da postigne i drugi tačdaun, opet krajem, ovog puta druge deonice. Želeli su Mamuti da pokušaju da pretvore i za dva poena, obzirom da nisu uspeli prilikom prvog tačdauna da poentiraju i uspeli su u tome. Egzikutori su bili kvoterbek Branislav Fekete, koji je sjajno pronašao Stanislava Almašija.

Početak drugog poluvremena, naročito prvih deset minuta, predstavljali su buđenje Celtisa. Žestoko je napad napredovao prema end zoni gostiju, ali kada je trebali zadati završni udarac, zakazala je pas igra i tu se stalo.

Sa druge strane, kada su „namirisali krv“, gosti nisu popuštali. Sa još dva tačdauna do kraja utakmice, po jednim u svakoj od preostale dve deonice, uspeli su da osiguraju pobedu i, obzirom na početak sezone pomalo neočekivano, slave na ovom gostovanju.

Celtisi su posle drugog uzastopnog ubedljivog poraza, u prošlom kolu od Huntersa, sada od Mammothsa, u velikoj i evidentnoj krizi. Brojne povrede startera i odsustva po raznim osnovama mnogih iskusnih igrača, učinili su izbor trenera Pitera Hablija značajno užim, što je u ovom meču i rezultiralo još jednim porazom, kojim su Celtisi izgubili sve šanse za plasman u Superligu naredne godine.

 

Prva liga Srbije – Grupa Jug

KAF Požarevac – Niš Imperatori 0:55 (0:21, 0:19, 0:15, 0:0)

Stadion: Hipodrom: Gledalaca: oko 150. Kretanje rezultata: 0:6 Rendi Feser vraćanje kikifa, Šajn Vong pretvaranje za 2 poena. 0:15 Konor Prajs pas 55 jardi ka Petru Goiću, Vlada Ćirković PAT. 0:21 Prajs pas 10 jardi ka Nikoli Jovanoviću. 0:28 Prajs pas 80 jardi ka Goiću, Ćirković uspešan PAT. 0:34 Konor Prajs trčanje 25 jardi. 0:40 Prajs pas 40 jardi ka Goiću. 0:47 Prajs pas 60 jardi ka Feseru, Đirković uspešan PAT. 0:55 Vong trčanje 5 jardi, Jovanović pretvaranje za 2 poena.

Očekivan epilog desio se u Požarevcu, gde su na stadionu na Hipodromu Imperatori lako izašli na kraj sa fenjerašom u diviziji „Jug“. Za razliku od nekoliko prethodnih mečeva, kada su Požarevljani uspevali da pruže žestok otpor rivalima, protiv lidera na tabeli i jedine neporažene ekipe u diviziji „Jug“ nisu imali šanse.

Meč je protekao u fer i korektnoj afmosferi, kako na tribinama, tako i na terenu. Mali broj igrača na rosteru Požarevljana, dodatno je usložio poziciju domaćina, zbog čega je verovatno i izostao žešći otpor Nišlijama.

Zato je već u prvom minutu, Rendi Feser vratio kikof za tačdaun i to je bila najava kako će utakmica izgledati. Za razliku od nekoliko prethodnih mečeva, u kojima je „mašina sa južne pruge“ mlela rivale, a poene uglavnom postizali Amerikanci u redovima Nišlija, ovog puta to nije bio slučaj.
Najviše je tome doprineo talentovani hvatač Petar Goić, koji je pored toga što je ulazio u end zonu sa loptom, imao više od 170 uhvaćenih jardi. Iako su dugo pauzirali, među Imperatorima je sve sjajno funkcionisalo, a u prvom poluvremenu domaći tim je imao velikih problema da uzme prvi napad, dok su Nišlije sa druge strane nizale tačdaune.

U drugom poluvremenu su šansu dobili mlađi igrači koji su pokazali da će ubrzo biti mesta za njih u prvom timu Imperatora. Posle svega, nije teško zaključiti da se niški Imperatori nisu opustili i da spremno čekaju finiš prvenstva i meč sa Indiansima u poslednjem kolu u kojem će direktno odlučiti o plasmanu u Superligu naredne godine.