STRUČNI UGAO: Aleksandar Ćirić

996

Aleksandar Ćirić je jedan od rodonačelnika američkog fudbala u Srbiji, jedan od osnivača Kragujevac Wild Boarsa i prvi kvoterbek ove ekipe u periodu od 2003-2005. godine. Igračku karijeru završio je posle istorijskog meča Srbije i Slovenije 2005. godine, posle čega je nesumljivo znanje prenosio kao trener. Kao trener ili savetnik je radio u nekoliko najvećih srpskih klubova u doba najdinamičnijeg razvoga ovog sporta u nas, po dolasku opreme. Učio je od legendarnog američkog trenera Lerija Kantere, u više navrata prilikom njegovih boravaka u Srbiji, a ostaće upamćen kao prvi selektor Srbije koji je vodio reprezentaciju na nekom zvaničnom takmičenju. Bilo je to 2007. godine na Evropskom prvenstvu C grupe u Austriji, a poslednji je zvanični selektor nacionalnog tima pred dolaska na tu funckiju Šona Embrija.

Obzirom da je viđen na više ovosezonskih utakmica i da je dobro upoznat sa dešavanjima u ovogodišnjoj Sportklub Superligi Srbije, zamolili smo ga da za čitaoce zvaničnog sajta napiše svoje viđenje nacionanog šampionata. 

Stručni ugao – Aleksandar Ćirić

Prvi deo sezone je pokazao da će ova godina biti najzanimljivija prvoligaška sezona verovatno od početka američkog fudbala u Srbiji. Kao što je biloi očekivano, iako u broju pobeda još prilično blizu sa ostalim konkurentima, prošlogodišnji finalisti su uspeli da se izdvoje ponovo na vrhu tabele i biće veoma teško bilo kojoj drugoj ekipi da zauzme neko od prva dva mesta pred plejof.

Jedinu šansu može imati Novi Sad ukoliko bi se dodatno pojačao po najavama i uspeo da iznenadi Kragujevac u zadnjem kolu. U protivnom će prva dva mesta očekivano zauzeti Vukovi  i Veprovi. Trenutno su favoriti za sledeće dve pozicije koje vode u plejof Novi Sad i Kraljevo. Oni bi u međusobnom duelu rešili ko će u plejof sa koje pozicije, ukoliko ne bude po njih nepredviđenih scenarija. Novi Sad bi ušao u veliki problem sa porazom u sledećem kolu protiv Kraljeva, nakon čega mu ostaju dve utakmice gde će biti autsajder što ga može izbaciti iz plejofa u slučaju da ostali rezultati ne idu njima u prilog.

U tom slučaju mnogo će zavisiti od velikih rivala Pančeva i Zmajeva, gde se sigurno očekuje velika borba u poslednjem kolu, možda i za poslednje mesto koje vodi u plejof. Pančevo može sebi dodatno da zakomplikuje život u slučaju da izgube od uvek nepredvidljivih Čačana i da čak ispadne iz lige. Klek bi mogao da se vrati iz mrtvih u slučaju pobede u narednom kolu protiv Pančeva, koje trenutno nije u formi, što bi dodatno zakomplikovalo borbu za opstanak.

SBB Vukovi Beograd (4-0)

Za razliku od prethodnih godina, kada su kroz sezonu dizali nivo igre i formu, ove godine su Vukovi dosta rano počeli da pružaju odlične partije. S obzirom da oni kreću sa treninzima obično kasnije u odnosu na ostale ekipe i da stranci dolaze par meseci pred takmičenje, iznenađujuće je bilo sa kojom lakoćom su savladali sve svoje rivale osim Ljubljanje u CEFL-u.

Tome je doprinela pre svega jednostavna igra u napadu u kojoj se sa lakoćom snalazi novi QB ekipe Krizin, ofanzivna linija koja je na početku sezone bila u nikad jačem sastavu i Brandon Mekdauel, koji se posle izuzetno loše prošlogodišnje sezone za njega vratio u punom sjaju u odličnoj formi. I pored mnogo novih, mladih lica u odbrani, nivo igre u tom segmentu je bio dosta dobar, posebno po pitanju voljnog momenta.

Kao i ranijih godina, odbrana od pas igre i secondary će biti ponovo i ove godine slaba tačka Vukova, a videćemo u kojoj će meri to ostale ekipe moći da iskoriste. Dodatni problem predstavlja igranje na dva fronta za razliku od ostalih ekipa, što već počinje na pola sezone da uzima svoj danak zbog dosta povreda. I pored velikog rostera, juriš na dve titule će biti veliki zalogaj za Vukove ove godine, jer bi sve manje od toga bio neuspeh s obzirom na ulaganja u tim.

Ukoliko Mekdauel i Krizin ostanu zdravi i u odličnoj formi Vukovi će u svakoj utakmici do kraja biti favorit. Veliki dobitak, posebno u ključnim utakmicama za ekipu bi bilo i najavljeno dovođenje Stabsa, a ukoliko se to ne desi, veliko je pitanje da li će ranjiva odbrana,  sastavljena isključivo od naših igrača moći da izađe na kraj sa ozbiljnim američkim igračima koji će se naći naspram njih u junu i julu mesecu. Napad Vukova će biti njihov najjači adut i do kraja ove sezone, jer pored dva američka igrača, tu je i najbolji korpus risivera u Srbiji, a jedino je pitanje da li će se oporaviti i svi ključni igrači u ofanzivnoj liniji za najbitnije utakmice koje dolaze.

Mozzart Wild Boars Kragujevac (3-1)

Za razliku od prethodnih nekoliko sezone, dosta nesiguran i traljav početak od strane Kragujevčana.  S obzirom da se personal što se tiče domaćih igrača nije znatno menjao, razlog tome je pre svega dolazak cele nove ekipe stranaca u tim Veprova. Iako je tehnički Mat Džekson bolji QB od Stena Bedvela, u prvih utakmicama on to nije pokazao na terenu. Nešto slabiji rad nogu i neodlučnost sa njegove strane su koštale Veprove mnogo propuštenih šansi u prvih nekoliko utakmica. Međutim evidentan je njegov napredak kroz veoma zahtevan  no-huddle sistem koji Veprovi forsiraju u napadu ove godine.

Trkači Veprova su posle slabijeg početka sezone odigrali izuzetnu utakmicu u poslednjem kolu protiv Pančeva. Ofanzivna linija, iako pojačana američkim igračem, ove godine igra slabije nego što je bio slučaj u poslednjih nekoliko godina. Nedeljković ove godine igra na svom nivou, potpomognut sa nekoliko odličnih mladih, perspektivnih hvatača, dok će Tomić morati da pruži dosta bolje partije ukoliko želi da pomogne svom timu kao ranijih godina. Naravno, veliki dobitak i za napad, ali i za odbranu i specijalne timove Veprova je dolazak Džeremija Pejtona, jer će sada sve ekipe do kraja sezone imati veliku muku kako da zaustave verovatno najboljeg stranca koji je igrao u Srbiji.

Odbrana Veprova ove godine po meni igra ispod očekivanja i moraće da napravi značajan napredak u svojoj igri ukoliko želi da donese titulu svom timu. Front sa tri defanzivna linijaša nije se pokazao za sada kao plodonosan u ključnim trenucima, ali videćemo da li će povratkom Mrvića u formu to promeniti. Džeremi Pejton će pokušati uz standardan secondary Veprova iz prošlih sezona da zaustavi pas igru protivnika i tu će se možda voditi i ključna bitka što se tiče uspeha Veprova u ovoj godini.

Novi Sad Dukes (3-1)

Vojvode su pozitivno iznenađenje ove sezone po prikazanim igrama do sada. Džon Harper je odigrao najbitniju ulogu u toku dve utakmice, gde je doneo dve možda i ključne pobede Vojvodama u borbi za plejof, odigravši utakmice skoro bez greške. Na prvi pogled Dukesi su možda i najkrupnija ekipa u ovoj sezoni, a veliki doprinos daju i svi bivši igrači koji su se okupili ponovo ove sezone.

Prava je šteta što zbog povreda Nikšić, Bajčetić i Plećaš verovatno neće moći više da pomognu saigračima ove sezone. Za velike domete, što bi za Dukese značilo plasman u finale, ipak smatram da bi bio potreban eventualni najavljeni dolazak Džordana Grina. Ukoliko se to ne desi, Dukesi će teško imati šansu da odigraju ravnopravnu utakmicu u plejofu protiv Vukova ili Veprova. Takođe bi dosta značio i povratak bivšeg kvoterbeka Jokića, jer iako je Harper sjajno odradio posao, zbog svojih godina, mislim da ne bi mogao da iznese još neku utakmicu do kraja, jer pred Dukesima su samo derbiji (KV, BG, KG).

Dukesi bi mogli da imaju problema ukoliko izgube u prvoj narednoj utakmici sa zahuktalim Kraljevčanima, jer bi tada mogli veoma lako da ostanu bez plejofa i pored do sada odlične sezone. Za tu pobedu će im biti potrebna odlična odbrana protiv američkih igrača iz Kraljeva koji su do sada pružili sjajne partije.

Kraljevo Royal Crowns (3-1)

Kraljevo igra svoju najbolju sezonu u elitnom rangu i ozbiljan su kandidat za plejof. Veliki napredak se video već u prvom poluvremenu utakmice prvog kola u Kragujevcu, a dalje su nizali samo pobede. Krune su popunile ključne pozicije američkim igračima, a odlično su tehnički potkovani domaćim igračima i na ostalim pozicijama. Naredna utakmica u Novom Sadu će za njih biti utakmica sezone, jer bi pobedom tu definitivno bili treći. U protivnom mogu sebi zakomplikovati završetak sezone.

I pored odlične sezone smatram da Krune ne mogu u eventualnom polufinalu plejofa da ugroze Veprove ili Vukove, ali mogu sigurno da odigraju tvrdu, zanimljivu utakmicu. Razlog tome je nedovoljno iskustvo posebno na secondary pozicijama, gde ne bi uspeli da zaustave pas igru američkih kvoterbekova.  Ali u svakom slučaju, najprijatnije iznenađenje ove godine je igra Kruna i način na koji su dobili svoje rivale do sada, uz naravno uvek sjajnu organizaciju utakmica i propratnih događaja.

Beograd Blue Dragons (2-2)

Zmajevi su očekivano ove godine odigrali skoro sve svoje utakmice veoma tvrdo i uzbudljivo do samog kraja. Razlog tome je konsolidovana ekipa ove godine, mnogo ozbiljnija nego ranije, sa najvećim brojem srpskih trenera po pozicijama. Za mene su Zmajevi iznenađujuće dobro odigrali u odbranu, s obzirom na veliki broj mladih, neafirmisanih igrača u defanzivnoj liniji.

Međutim, Kostić je trenutno najbolji srpski lajnbeker, udarač, a Greg Miletić najbolji igrač odbrane trenutno u Srbiji. Uz već sada iskusne igrače Antića i Stanića, ta odbrana je veoma respektabilna, posebno protiv igre trčanjem. Što se tiče napada, kvoterbek Sporin igra ispod svog nivoa iz vremena kada je igra za Klek, a jedan od razloga je i odsustvo kvalitetnijih rešenja na pozicija risivera. Ukoliko on ne pronađe način da kompletira veći broj pasova, Zmajevi će morati da se oslone na tradicionalno jaku igra trčanjem, jer poseduju najbolji korpus trkača i iskusnu, školovanu ofanzivnu liniju.

Ne očekujem, međutim, Zmajeve da nakon dva vezana poraza ugroze Veprove i Vukove u te dve utakmice, tako da će oni svoju sudbinu rešavati kao i skoro svake godine u meču sa Panterima. Uz to im je potreban i pozitivan ishod ostalih mečeva, pre svega NS-KV kako bi se nekako dočepali plejofa.

Pančevo Panthers (1-3)

Nakon sjajnog početka sezone, Panteri su se odjednom našli u veoma nezgodnoj situaciji. Panteri su organizacija koja zaslužuje najviše poštovanja, zbog svojih ogromnih uspeha u radu sa mlađim kategorijama proteklih sezona i zbog fokusiranog, istrajnog rada u seniorskom pogonu. Nažalost, zbog nedostatka sredstava verovatno nisu u mogućnosti da angažuju strance, što ih stavlja u nezgodan položaj, pogotovu u prilično izjednačenoj sezoni kao ovoj.

Nekoliko povreda bitnih igrača, ostavilo je mlad i neiskusan tim da poklekne u ključnom duelu u Kraljevu, da bi zatim u Kragujevcu zabeležili treći poraz za redom. Pančevo ima nešto lakši raspored do kraja sezone, a po meni najbitnija utakmica je ona koja sledi, protiv Kleka, jer bi time ušli u pobedničkom ritmu u meč protiv Čačka, gde bi poraz mogao da ih košta ispadanja iz lige.

Ukoliko očekivano dobiju obe utakmice, Panteri bi u poslednjoj utakmici  protiv starih rivala Zmajeva rešavali možda i pitanje ulaska u plejof, što bi bio izuzetan uspeh za ovu ekipu ove sezone. Za to će biti potrebne bolje partije mladog kvoterbeka Milenkovića, na nivou prva dva kola, a ujedno će i iskusni igrači poput Bošnjaka, Stefanova morati da pomognu svojim mladim saigračima da zajedno podignu nivo igre.

Čačak Angel Warriors (0-4)

Uvek nezgodna i nepredvidljiva ekipa Čačka uz nešto malo manje sreće nego prethodnih godina je zabeležila sve poraze do sada. Ključan trenutak za njih se dogodio već u prvom kolu, gde su ispustili u poslednjim trenucima pobedu protiv Zmajeva, što bi zamenilo verovatno pozicije ove dve ekipe na kraju sezone.

Mislim da i pored toga ekipa Čačka je jedina u našoj ligi, koja ima snagu da eventualno i posle pet vezanih poraza hrabro odigra u poslednja dva kola i proba da izbori opstanak. Pitanje je takođe kakav će biti zdravstveni bilten ekipe to šestog kola i utakmice sa Pančevom, jer će to u velikoj meri uticati na mogućnosti Čačana u tom meču. Veza kvoterboka i risivera i požrtvovana igra odbrane će biti najveći adut Čačana, ako će smoći dovoljno snage da ostane pribrani do kraja sezone. Iz ove perspektive šanse su im minimalne.

Klek Knights (0-4)

Klek je očekivano ove sezone, bez priliva novih igrača i usled odlaska nekoliko bitnih, na poslednjem mestu na tabeli. Imali su svoju šansu u standardno uzbudljivoj utakmici protiv Zmajeva koju nisu iskoristili. To bi im verovatno dalo krila da probaju i izbore opstanak u ovoj sezoni mimo svih očekivanja.

Ovako njima je poslednja šansa naredno kolo i utakmica protiv ‘ranjenog’ Pančeva, gde bi u duele isključivo ‘sprskih’ ekipa uz malo sreće mogli da pobede na domaćem terenu i probaju da onda u zadnjem kolu izbore opstanak pobedom protiv Čačka. Za to im trebala vanserijska partija možda i najboljeg sprskog igrača Igora Vukoja, pa ostaje pitanje da li će Pančevo odigrati dovoljno iskusno da zaustavi napad Kleka i lagano trijumfuje.