SJAJNA VEST: IFAF šalje 300 kompleta youth opreme!!!

1049

Posle dogovora o prenosima mečeva Sportklub Superlige, menadžment Srpske asocijacije američkog fudbala, na čelu sa predsednikom Vukom Dinčićem, uspeo je da privede kraju još jedan veliki projekat koji bi mogao da bude od ogromnog značaja za dalji razvoj ovog sporta na našim prostorima. Naime, na adresu naše Asocijacije stiglo je pismo koje je potpisao Tomi Vajking, predsednik Svetske federacije američkog fudbala (IFAF), a u kojoj se obaveštavamo da je Izvršni odbor IFAF odbrio aplikaciju Srbije za program donacije opreme.

U tom pismu, prvi čovek svetske kuće američkog fudbala napominje da je Srbiji odobreno 300 kompleta opreme. Radi se najviše o youth opremi marke Riddell, ali prema informacijama kojima raspolažemo deo je opotrebljiv i u juniorskoj konkurenciji, pa nema sumnje da će to biti sjajan preduslov i polazna osnova za razvoj mlađih kategorija u klubovima širom Srbije.

– Prezadovoljan sam ovim vestim, jer smo dugo radili na ovom projektu i svakako da je pozitivna stvar što smo uspeli da ga sprovedemo do kraja. Drago nam je što nas je svetska federacija prepoznala kao asocijaciju u koju vredi uložiti ne mali broj kompleta opreme. Zaista imamo izvanrednu komunikaciju sa IFAF-om, a ova donacija nesumljivo govori u prilog tome.  Takođe, nedvosmisleno je da će ovako nešto biti snažan vetar u leđa razvoja ovog sporta. Posle ozvaničenja saradnje sa Sportklubom i dogovora oko prenosa, ovo je još jedna vest koja će obadovati svakog u Srbiji ko voli američki fudbal – rekao je Vuk Dinčić, predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala.

Radi se o Riddel opremi, koja je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama i po rešavanju nekih administrativnih prepreka treba da stigne u Srbiju. Može se očekivati da pomenutih 300 kompleta opreme u Srbiju definitivno stigne tokom ili krajem predstojećeg leta. Zato već sada u SAAF-u razmišljaju da se organizuje još jedno takmičenje, takozvano „youth“, za decu između fleg i juniorskog uzrasta.

– Oprema će biti u vlasništvu Asocijacije, ali planiramo da je podelimo klubovima po određenim kriterijumima, koji će garantovati da će ona biti pravilno i stučno korišćena za dalji razvoj dece, pa i samih tih klubova. Na taj način će i američki fudbal generalno imati veliku korist, jer smo došli do stadijuma razvoja kada o mlađim kategorijama moramo da razmišljamo mnogo ozbiljnije nego što je to bio slučaj do pre par godina. Oprema prilagođena uzrastu dece koja budu želela da se bave ovim sportom je preduslov pravilnog igračkog razvoja, pa možemo očekivati da igrači koji stasaju u seniorskoj konkurenciji za nekoliko godina budu na znatno višem nivou, nego što je to sada slučaj – zaključio je Dinčić.

Ova vest će definitivno obradovati sve klubove koji su poslednjih godina stvarali mlađe kategorije, jer će eventualnim osnivanjem youth lige i dobijanjem opreme na korišćenje imati priliku da dodatno osnaže svoje omladinske pogone, dok će ostalim klubovima biti značajan podsticaj da se dodatno organizuju i  u narednom periodu više posvete radu sa najmlađima.