Mamuti priželjkuju reprizu prošle sezone

475

Dok se broje dani do početka novog šampionata, najpre vam predstavljamo Mamute iz Kikinde, prošle godine jedne od najvećih iznenađenja u srpskoj Superligi. Iako im za tako nešto niko nije davao ni promil šansi, uspeli su da se preko divizije Sever, u kojoj su zauzeli drugu poziciju, dokopaju baraža. Poraz od Kruna iz Kraljeva ih je koštao elite, ali uoči ove sezone traže nove izazove.

– Iako će se u narednoj sezoni takmičiti manji broj ekipa nego prošle godine, očekujem da će takmičenje biti dosta jače i zanimljivije od prošlogodišnjeg. To naročito važi za Prvu ligu Jug, u kojoj će se voditi velika borba podjednakih ekipa sa velikim brojem igrača iz SAD, zemlje kolevke ovog sporta. Prošle godine sam se usuđivao da kažem da je severna divizija jača od južne, dok je ove godine definitivno situacija obrnuta. Kada je u pitanju Superliga, osim dve ekipe koje već godinama odskaču od svih ostalih, verujem da će sve ostale voditi rovovsku borbu za preostala mesta u plejofu. Kako je većina tih ekipa pojačana za određeni broj importa, takmičenje u okviru ove divizije bi moglo biti najjače do sada – rekao je u uvodu predsednik Mamuta Mirko Jočić.

Na pitanje koje su ambicije kluba u narednoj sezoni, Jočić kaže:

– I ove godine su visoke. Veliku pažnju ćemo posvetiti popularizaciji kluba i sporta u lokalnoj sredini, sa ciljem da na domaćim utakmicama „prebacimo“ i svih hiljadu gledalaca. Trudićemo se i dalje da utakmice budu organizovane na visokom nivou i da svaka od njih bude svojevrstan spektakl. Što se ekipe tiče, radićemo na daljem jačanju timskog duha među igračima, zahvaljujući kojem ćemo steći određenu prednost u odnosu na neke druge ekipe. Dosta smo se koncentrisali na uigranost ekipe, što bi takođe trebalo da nam da malu prednost u odnosu na neke druge. Ako pričamo o rezultatu, u svaku utakmicu ćemo ući maksimalno spremno i verujem da na kraju možemo da zauzmemo jedno od prva dva mesta, što nam je i neki cilj. Biće veoma teško, čak mnogo teže nego prošle sezone, ali ćemo se boriti do kraja kako bismo ostvarili taj veliki cilj.

Snežna zima, kao i kod svih ostalih ekipa, u velikoj meri je otežala pripreme Mamuta.

– Pripreme smo odradili očekivano loše, verovatno kao i većina ekipa. Tereni prekriveni dubokim snegom, kao i veoma niske temperature u februaru su nam značajno poremetile plan priprema. Zbog toga smo tek poslednji vikend treninge odradili na pravi način. Iako školska sala ne pruža dovoljno dobre uslove za pripreme, ipak mislim da smo značajno unapredili igru u odnosu na prošlu godinu i da ćemo biti prilično konkurentni u sezoni. Teorijski rad u učionici smo valjano odradili, tako da u ovom segmentu nije bilo nikakvih problema – rekao je Jočić.

Između dve sezone iz tabora Mamuta nije bilo senzacionalnih vesti kada su pojačanja u pitanju.

-Naravno da je bilo promena u igračkom kadru, ali su te promene, da tako kažem, prirodne. Napustila nas je nekolicina igrača, uglavnom zbog posla i drugih privatnih obaveza, a došlo je nekoliko mlađih igrača koji se odlično uklapaju u celinu. Mislim da će to tako biti svake godine, ali najvažnije je da je „kostur“ ekipe ostao na okupu. Poslovično smo neaktivni u prelaznom roku, pa tako nijedan igrač drugog kluba nije došao kod nas, niti je neki naš igrač otišao u neki drugi klub. Mislim da se tako nešto skoro neće ni desiti. Kada je trenerski kadar u pitanju, seniorska ekipa, na žalost,  nije pretrpela nikakve promene. I dalje je glavni trener Mirko Jočić, a trener koji radi na fizičkoj i psihičkoj pripremi igrača Aleksandar Aćimov. Nove trenere smo dobili među seniorskim igračima, ali, za sada, rade samo u novormiranoj fleg, kao i ženskoj ekipi. To su Branislav Fekete (QB) i Robert Renji (FS), za koje mislim da će se u toku nastupajuće sezone nametnuti i kao ofanzivni i defanzivni koordinatori prvog tima. Otežavajuća okolnost je što su svi treneri i igrači na terenu, ali snalazili smo se tako i do sada.

Na pitanje ko su najveći konkurenti na Severu, Jočić odgovara:

– Očekujem da će Prva liga Sever biti mnogo jača i neizvesnija nego prošle sezone. Dok je prošle godine pobednik bio „viđen“ i pre početka samog takmičenja, mislim da će ove situacija biti potpuno drugačija. Nemoguće je i naslutiti ko će osvojiti ligu, jer verujem da su sve ekipe manje-više podjednake. Može se očekivati da će Sombor bar u tehničkom smislu biti iznad ostalih, pre svega zbog iskusnog američkog trenera koji će sasvim sigurno značajno unaprediti njihovu igru. Ekipa Vrbasa je posle veoma malerozne sezone konsolidovala svoje redove i predstavljaće veoma ozbiljnu ekipu, dok su Grofovi, praktično spajajući se sa doskorašnjim Spartancima, silno pojačali i predstavljaće izuzetno neugodnog protivnika svim ekipama. Ipak, najveću opasnost po svoju ekipu vidim u ekipi Legionara, koja je prošle godine ostavila najveći utisak na mene. Najkompaktnija su ekipa u diviziji i igraju veoma pametno. Od svih pet ekipa u diviziji Sever, značajniju prednost pre početka sezone ne mogu dati nijednoj, dok bih eventualnu ulogu autsajdera najpre dodelio svojoj ekipi, i to isključivo zbog velikog neiskustva u odnosu na sve ostale konkurente. Međutim, verujem da na terenu to i neće toliko doći do izražaja.

Jočić je prokomentarisao i očekivanja vezano paralelnu grupu Prve lige, koja se igra između „južnih“ ekipa. Dojučerašnjim konkurentima daje najveće šanse.

– Kada je u pitanju divizija Jug, ona će biti neuporedivo jača nego prošle sezone. Nekoliko ekipa ima maksimalan broj američkih igrača i vodiće se žestoka borba za prvo mesto koje vodi u Superligu sledeće sezone. Iako ne poznajem dovoljno dobro sve ekipe, malu prednost bih ipak dao Inđiji, pre svega zbog velikog iskustva i najboljih uslova u kojima odrađuju predsezonske pripreme.

U elitnoj diviziji Jočić ne očekuje tektonske promene.

– U Superligi ne bi trebalo da bude nekih prevelikih iznenađenja. Očekujem da će takmičenje biti još jače nego prethodne sezone, ali da će ipak prošlogodišnji finalisti i ove godine odlučiti o tome ko će biti šampion Srbije. Nadam se da će borba za preostala dva mesta u plejofu biti mnogo neizvesnija i zanimljivija, i da će u njoj učestvovati mnogo veći broj ekipa nego prošle godine.

Dolazak sve većeg broja stranaca u srpske timove, Jočić komentariše:

– Sjajna vest! Ubedljivo najveći broj američkih igrača u američkom fudbalu u Srbiji do sada će nesumnjivo unaprediti kvalitet samog takmičenja. Ekipe u kojima će nastupati ovi importi će sigurno značajno napredovati, a u nastojanjima da uhvate priključak sa njima i ostale ekipe će morati mnogo više da rade i uče i time podižu kvalitet igre. Verujem i da će domaći igrači veoma napredovati uz Amerikance, što će se sigurno odraziti na dobre igre reprezentacije Srbije, koju, nadam se, očekuje veoma aktivna i uspešna godina.

Zbog problema sa snegom i blatom koje ga je nasledilo, Kikinđani do početka prvenstva neće odigrati nijednu pripremnu utakmicu. Tako će im prvi izlazak na utakmicu biti onaj koji je zakazan za 18. mart u Novom Kneževcu, kada će izaći na megdan Grofovima.