VREMEPLOV: U Austriju bez treme (Sportski žurnal, 11. avgust 2007.)

937

POSLE završenih priprema, a pred polazak na prvo Evropsko prvenstvo, oseća se dosta ponosa u glasu predsednika Saveza američkog fudbala Srbije Ramazija Inaišvilija. Zadovoljstvo zbog odlično obavljenog posla je veliko, jer po prvi put otkako se ovaj sport igra kod nas, naš nacionalni tim izlazi na evropsko bojište.

– Samo naše prisustvo na Evropskom šampionatu nam je veliko priznanje. Pogledajte samo šta smo uspeli da uradimo od 2003. godine, kada smo prvi put bacili loptu za američki fudbal. Bez skoro ikakve pomoći ovaj sport je pokazao da ima snagu, da uporno ide napred. Pre tri godine postojalo je samo par klubova koji su igrali na pomoćnim terenima u svojim gradovima, dok danas reprezentaciju šaljemo na Evropsko prvenstvo – rekao je Inaišvili.

Razvoj bez sredstava je bio moguć do određene granice. Za pripreme reprezentacije država je morala da odreši kesu i dotira određenu, doduše, neveliku sumu novca. Tek koliko je potrebno za skromne, najneophodnije pripreme.

– Uprava za sport Republike Srbije je napokon u nama prepoznala potentnu sportsku organizaciju. Veliko razumevanje pokazao je direktor Uprave gospodin Aleksandar Šoštar, koji je dokazao još jednom da je veličina izvan bazena. Bez odobrenih sredstava, naš tim ne bi bio u mogućnosti da se ogleda sa ostalim evropskim selekcijama još naredne četiri godine.

U Austriji će naš nacionalni tim po prvi put odigrati zvaničnu utakmicu. U dosadašnjim prijateljskim odmeravanjima snaga, naš tim je ostvario 3 pobede (Slovenija, po jedan tim iz Austrije i Švajcarske) i jedan poraz od Rusije koja spada u krem evropskih selekcija. Međutim, ti okršaji bili su bez pravih priprema, kakve su ovog puta omogućene našem timu, pa je velika nepoznanica koje su njegove realne mogućnosti.

– Nismo postavili visoke ciljeve. Sada nam je najbitnije da vidimo gde se nalazimo u odnosu na ostale timove C grupe…

Ceo tekst možete pročitati na fotografiji ispod.