Vukovi doveli Embrija za trenera, ostaje i Drouns!

542

Aktuelni šampioni Srbije, Vukovi iz Beograda, će u narednoj sezoni u odbranu titule krenuti sa novim glavnim trenerom. Ostali su dosledni dugogodišnjoj politici da na mesto glavnog trenera dovode stručnjake iz SAD. To ne znači da će iz kluba otići Ruben Drouns, trener pod čijom komandom su prošle godine  osvojili Superligu Srbije, već će on biti prekomandovan na mesto defanzivnog koordinatora.

Funkciju glavnog trenera predaće Šonu Embriju, 41-jednogodišnjem asistentu na Univerzitetu Kolorado, inače članu Pacifik 12 konferencija NCAA-a. Obzirom da se sezone na dva kontinenta, evropskom i američkom, ne prepliću, on će u Vukovima imati priliku da radi po završetku sezone u SAD.

O kakvom se stručnjaku radi, najbolje govori njegova biografija. Osim što je bio asistent u Denver Bonkosima tokom četvorogodišnjeg perioda (2003-2007), radio je i na tri različita univerziteta u poslednjih 10 godina (UCLA, CU, CSU). Upravo je veza iz Bronkosa zaslužna za njegov dogovor sa Vukovima, obzirom da je stigao na preporuku i nagovor Drounsa, koji je u Denveru bio igrač u vreme kada je Embri radio kao trener u tom timu. Podatak da mu je u to vreme trenerski učitelj bio Majk Šanahan, dovoljno govori da je kao trener od početka usmeravan na najbolji mogući način i da je posao učio od vrhunskih majstora zanata.

– Počаstvovаn sаm i uzbuđen što sаm izаbrаn dа vodim veliki klub. Nesumljivo će biti sjаjno dа rаdim uz Drounsа, koji je već odrаdio fenomenаlаn posаo u Vukovimа. Nаdаm se dа ću svoju ogromnu strаst i tаkmičаrski duh koji unosim u аmerički fudbаl uspeti dа implementirаm u tim. Jedvа čekаm dа upoznаm srpsku kulturu i postаnem deo nečeg specijаlnog – prokomentаrisаo je Embri svoj dolаzаk u Srbiju.

Embri je igračku karijeru proveo kao tajtend u Univeziretu Kolorado, sa kojim je 1990. godine osvojio konferenciju Big 12 i NCAA ligu. Ima velikog iskustva na radu sa različitim pozicijama, koliko je američki fudbal u porodici Embri, dovoljno govore primeri njegovog rođenog brata i oca.

Naime, brat je mnogo poznatiji kao trener, jer je trenutno glavni trener na Univerzitetu Kolorado, a imao je iskustva u radu u NFL, gde je radio u Kanzas Siti Čifsima i Vašington Redskinsima. Ljubav prema ovom sportu preneo im je otac Džon Embri Senior, koji je igrao u Denver Bronkosima tokom 1969. i 1970. godine.

– Presrećni smo što smo doveli ovаko veliko ime – rekаo je predsednik Vukovа Gorаn Nišаvić, koji je tokom svog boravka u SAD ostvаrio lični kontаkt sа Embrijem. – On je jаko zаinteresovаn ne sаmo zа rаzvoj Vukovа, već uopšte аmeričkog fudbаlа u Srbiji. To će nаs približiti cilju, а to je dа uz pomoć strаnih trenerа omogućimo nаpredovаnje domаćih igrаčа do nivoа kаko bi dobili šаnsu dа pohаđаju koledže u Americi. Tu pre svegа mislim nа Univerzitet Kolorаdo, sа kojim smo već ostvаrili sаrаdnju.

Zanimljivo je da je ova vest odjeknula čak i u austrijskim medijima, gde je na sajtu www.football-austria.com, ova vest predstavljena u pod nazivom „Vukovi završili nekadašnjeg asistenta Bronkosa“.