Stručni ugao: Bojan Kovačević

966

Pančevački Panteri su dokaz da se istrajnost u radu sa juniorima isplati, a trener koji je posle višegodišnjeg rada aktuelnu šampionsku generaciju juniora preveo iz flega do pobedničkog postolja u juniorskoj kontakt verziji američkog fudbala, Bojan Kovačević, kao aktuelni glavni trener Pančevaca, sigurno je jedan od najkompetentniji za komentarisanje juniorskih programa u Srbiji. Zato, posle tri odigrana vikenda, predstavljamo vam njegov stručni ugao, odnosno viđenje utakmica 2. kola Juniorske Lige Srbije 2011. godine.

2. kolo grupe “Jug”: Kragujevac Wild Boars – Kraljevo Royal Crowns 27:42

Po meni ovo je najzanimljivija utakmica dosadašnjeg juniorskog prvenstva. Obe ekipe su ušle u duel vrlo motivisane, jer bi pobeda za jednu ekipu znacila prolazak u plej of, a za drugu vrlo verovatno kraj takmičenja, jer su čačanski Ratnici pokazali da su ove godine ipak ubedljivo najspremnija ekipa južne grupe.
Rezultatska klackalica pokazuje da su obe ekipe pružile maksimum i da nisu odustajale do samog kraja. Činjenica je da oba tima imaju veliki broj mladih igrača – većinom su to dečaci koji su ’94 i ’95 godište, što im daje solidne temelje za izgradnju juniorskih programa narednih godina.
Ipak, Krune u svojoj ekipi imaju vrlo iskusnog i telentovanog kvoterbeka, koji je odneo prevagu u ovom meču. Stepović je kao vođa svog tima bio glavna zvezda utakmice, postavivši se kao pravi “plejmejker” sa obe strane lopte. To je za izuzetno poštovanje, obzirom na prirodu njegove primarne pozicije.
Ne mogu, a da ne pomenem nešto vezano za temu koja se često pominje. Ovih dana, a i ranije, se dosta raspravlja o tome da li je bolji Stepović ili kvoterbek Pantera  Vojislav Milenković. Odgovor je krajnje jednostavan – obojica su odlični igrači. Priželjkujem da se u plej ofu Panteri susretnu sa Krunama i da svi uživamo u partiji ova dva mlada lidera svojih ekipa.

2. kolo grupe Sever: Požarevac/Mladenovac – Novi Sad Dukes 9:35

Novi Sad nastavlja sa dobrim partijama. Posle rezultatski ubedljive pobede nad Vukovima, odneli su lagodnu pobedu u Mladenovcu.
Uz najbolje igrače iz Kleka i Vrbasa, ali i pomoć iskusnog trenera Džona Harpera, vrlo je uočljivo da će Vojvode ove godine biti jedan od glavnih favorita za osvajanje juniorske titule. Ekipa Novog Sada deluje vrlo organizovano, disciplinovano i tačno i predstavljaće veliki izazov za našu ekipu u narednom kolu.
Što se tiče kombinovane ekipe Požarevca i Mladenovca – oni su dosta bolja ekipa nego što govore dosadašnji rezultati utakmica koje su igrali. Velike rezultatske razlike u utakmicama protiv Pantera u prvom kolu i Vojvoda u drugom, po meni, nije prava slika onoga što se događalo na terenima.
Moj lično mišljenje je da momcima ova dva grada treba samo malo više želje i vere u sebe. Ukoliko na ovaj način uđu u meč sledećeg kola protiv Vukova koji su definitivno favoriti, mislim da bi mogli da pruže čvrst otpor ekipi iz Beograda, a zašto da ne – čak i da iznenade pobedom.

2. kolo grupe Sever: Pančevo Panthers – Vukovi Beograd 14:6

Ovo je bila jedna vrlo tesna i mučna utakmica, što i pokazuje rezultat. Pogled na semafor nedvosmisleno govori da je ovo bio meč sa najmanje postignutih poena do sada u ovoj juniorskoj sezoni.
Odbrane obe ekipe su bile poprilično efikasne, dok napadi nisu funkcionisali najbolje, odnosno bilo je dosta grešaka i penala sa obe strane. Vukovi su, kako sam i predviđao pre meča, uspeli da se organizuju posle poraza u prvom kolu i bili neugodan protivnik naše ekipe.
Dva su osnovna razloga zašto smo uspeli da zabeležimo pobedu. Prvi je svakako čvrsta odbrana, koja nije dozvolila poene tokom cele utakmice, jer su Beograđani, podsećam, poene postigli iz odbrane, prilikom vraćanja fambla za tačdaun. Drugi razlog našeg trijumfa bila je sigurnija i tačnija igra napada u drugom poluvremenu, zbog čega smo i uspeli na kraju sa terena izađemo sa bitnim trijumfom.
Moram da priznam da je meni lično ova pobeda pružila veliko zadovoljstvo, jer su naši juniori uspeli ono što seniori ne mogu već godinama – da poraze veliku ekipu iz velikog grada.