PREDSTAVLJAMO: Katarina Milojković, srpski predstavnik na SP u Austriji!

744

Učešće na Svetskom prvenstvu u nekom sportu, san je svakog igrača. Naša seniorska reprezentacija je trenutno daleko od takvog uspeha, ali će Srbija ipak imati predstavnika na predstojećem, koje će se održati u Austriji od 8. do 16. jula, u tri grada Gracu, Insbruku i Beču. Da se korektno izrazimo, predstavnicu, pošto će jedina koja će sa zastavom naše zemlje zvanično otići Katarina Milojković. Uloga – sudija.
Na zvaničnom sajtu Asocijacije smo već pisali, da će pored domaćina Austrije, boje svojih nacionalnih zastava na Svetskom prvenstvu braniti nacionalni timovi Nemačke, Francuske, SAD, Kanade, Japana, Meksika i Australije. O uzbuđenju zbog prisustva u svojevrsnom kremu vanprofesionalnog miljea američkog fudbala, govori nam Katarina:
– Najveći uspeh koji jedan sudija može da ostvari u svojoj karijeri upravo je prilika da sudi na Svetskom prvenstvu. Presrećna sam, jer mi je pružena mogućnost da taj uspeh i ostvarim. Tačnije, put u Austriju biće ostvarenje sna u američkom fudbalu – rekla nam je Katarina Milojković.
Ona se suđenjem bavi još od 2006. godine i već u svojoj prvog godini na srpskim terenima je izabrana za rukija godine, odnosno najboljeg mladog sudiju početnika. Tokom dosadašnje karijere sudila je, pored utakmica u domaćem prvenstvu i mnoge internacionalne utakmice u Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj. Internacionalnog iskustva ima dovoljno, ali iako od 2010. godine ima i zvaničnu EFAF licencu (omogućuje suđenje na svim međunarodnim evropskim susretima), priznaje da ima pozitivnu tremu. Baš kao i svaki učesnik Svetskog prvenstva.
– Osećam pomalo i strah, ali i veliku odgovornost, jer nija mala stvar predstavljati sebe i svoju zemlju na najvećem i najznačajnijem događaju u internacionalnom kalendaru američkog fudbala. Ipak, ono što će mi u celoj toj priči biti najvažnije jeste da se potrudim da Srbiju prikažem u najboljem svetlu, ali i da naučim nešto novo od starijih, iskusnijih kolega – iskrena je Katarina.
Katarina je inače i prvi sudija iz Srbije, koji je pozvan da sudi na najvećem takmičenju i jedna od četiri žena koje će, u društvu 28 muških kolega, deo leta provesti na terenima austrijskih stadiona. Nije joj to prvi put, jer je i prošle godine učestvovala na Svetskom prvenstvu za žene, koje je održano u Švedskoj, gde je bila jedan od najbolje rangiranih sudija.
– To me je i preporučilo, a jako mi je drago što sam poziv dobila od Tonija Mihaleka, predsednika Sudijskog komiteta IFAF-a. U Švedsku sam otišla na preporuku Karla Paganelija, koji me je primetio  predložio za ekipu sastavljenu samo od žena na prvom ženskom odmeravanju snaga u svetu. Već tada sam probila led, kada je u pitanju nastup srpskih sudija na Svetskom prvenstvu, ali suđenje na Svetskom prvenstvu seniora je ipak najveći izazov.
Priznaje ova Novosađanka da nije lako bilo suditi, ako dolaziš iz zemlje koja tek krči svoj put i stiče ime u svetu američkog fudbala.
– Svi učesnici su imali predrasude o našoj zemlji i to nisu krili. Ipak, iako su mi takvi njihovi stavovi smetali, to mi je ujedno bio i veliki izazov, jer sam imala jaku želju da ih razuverim u sve loše što su čuli o mojoj zemlji i sa ponosom mogu reći da sam u tome delimično uspela. Naime, do kraja prvenstva dobila sam priliku da sudim najpre utakmicu za treće mesto, a potom i samo finale. Takođe, dobila sam pohvalu i od Tomija Vikinga, predsednika IFAF-a, za izvanredan učinak na tom takmičenju – ima čime da se pohvali Katarina.
Iako ima tek 28. godina, za pet godina koliko se bavi suđenjem, Katarnina Milojković već je stekla cenjeno ime u svetu sudija. Osim svega pomenutog, bila je i prvi srpski sudija koji je držao prezentaciju na internacionalnoj klinici EFAF-a, održanoj u Pragu, na kojoj je nekoliko desetina najboljih sudija iz Evrope imalo priliku da međusobno razmenjuje iskustva.
Muški sport, a iz Srbije najviši renome ima žena. Dama je bacila rukavicu, nadajmo se da će u najkorijoj budućnosti neka naša reprezentativna selekcija da odgovori na izazov i plasira se na neko od velikih takmičenja.