Humani Celtisi i Veprovi za Sladju i Aleksandra

728

Tokom predstojećeg četvrtog vikenda divizije Centar, na dva meča su se klubovi domaćini odlučili da se aktivno uključe u humanitarne akcije, kojima žele da pomognu svojim sugrađanima u nevolji. To će se dogoditi u Kragujevcu i Somboru, gde će domaći Wild Boarsi i Celtisi sav prihod od ulaznica uplatiti na račun Aleksandra Projević, odnosno Slađane Benke.

Sombor Celtisi su se pridružili humanitarnoj akciji u svom gradu, koja ima naziv „Srce za Slađu“, a svi koji plate ulaznicu za meč protiv Plavih zmajeva iz Beograda, direktno će se staviti u službu Slađane, koja je obolela od težeg oblika kardiomiopatije i uvećanja srca. Naime, njeno srce radi sa manje od 30% kapaciteta, a jedini lek je transplatacija srca. Takve operacije se ne rade u našoj zemlji, niti Zavod za zdravstveno osiguranje pokriva troškove operacija u inostranstvu. Porodica Benke je tako prinuđena da izdvoji sumu od oko 100.000 evra. Tolika suma sa Slađanu i njenu porodicu je nezamisliva, niti poseduju imovinu ni izbliza toliko vrednu, pa se Celtisi nadaju da će svojim primerom dati skroman doprinos, ali i dodatno okrenuti javnost ka Slađi (26), koja je majka dvoje male dece (4 godine i 7 meseci).

Sa druge strane, kragujevački Divlji veprovi će iskoristiti priliku da meč sa Anđeoskim ratnicima posvete Kragujevčaninu Aleksandru Prijoviću, četrnaestogodišnjaku koji boluje od spine bifide, urođenog deformiteta kičmenog stupa i kičmene moždine i koji je delimično paralizovan. Jedina nada za njegovo izlečenje je lečenje najnovijom metodom transplatacije matičnih ćelija. Takvu intervenciju nije moguće izvesti u Srbiji, a za operaciju u nemačkoj klinici potrebno je oko 60.000 evra. Veprovi su takođe odlučili da celokupan prihod daju za prikupljanje te sume i Aleksandrovo izlečenje.

Srpska asocijacija američkog fudbala poziva sve koji u mogućnosti, a u prilici su da se odazovu na bar jednu od ove dve akcije, da to učine i pomognu Slađi i Aleksandru.