HRISTOS VOSKRESE: Tucanje umesto novčića

1295

Na prvi dan Vaskrsa, najvažnijeg hrišćanskog  praznika, u okviru Supelige Srbije biće odigran samo jedan meč i to onaj u Kikindi gde će se sresti domaći Mamuti i Indijanci iz Inđije. Dva meča odigrana su dan radnije, dok su, kao što je već poznato, ostali susreti pomereni iz ovog vikenda i odloženi ili za 2. dan Vaskrsa ili za sledeći takmičarski vikend.
– Zbog fudbalskog kluba na čijem terenu igramo, nismo imali drugu opciju i morali smo utakmicu da zakažemo u nedelju, baš na Vaskrs – rekao je Mirko Jočić, trener Mamuta.
Međutim, okolina Kikinde, tačnije malo selo Mokrin kraj nje, upravo na ovaj dan postaje svetski poznato, jer se u njemu organizuje Svetsko prvenstvo u tucanju jajima. U ovom kraju, mnogi smatraju da je to i najveći događaj i na taj dan sve je podređeno tucanju jajima.
Obzirom da na današnji dan niko i ne pomišlja da iz kuće izađe bez jajeta, jer se nikada ne zna kada će mu neko baciti „čelendž“. To ide do te razmere da takmičari godinu dana spremaju svoje kokoške kako bi im snele najjača jaja.
– Pobednik tog prvenstva je priličan „baja“ u Mokrinu, jer je taj čovek teškom mukom uspeo da spremi najtvrđe jaje – objašnjava Jočić.
Pitate se šta ovakva rubrika traži na zvaničnom sajtu Srpske asocijacije američkog fudbala. E, pa, u duhu tog događaja, Kikinđani su došli na ideju da se pre početka utakmice dogodi jedinstvena situacija na terenima američkog fudbala u čitavom svetu, pa će umesto sudijskog bacanja novčića, kapiteni da se tucaju jajima, a da pobednik bira loptu ili stranu.
– Pričaosam sa gostima i predsednikom naše sudijske organizacije. Njima je ideja bila zanimljiva i – izvodljiva. Kako se trudimo da svaka utakmica koju organizujemo u Kikindi bude svojevrstan spektakl, ovo tucanje jajima bi trebalo da bude jedan segment istog. Mislim da će to naročito doprineti drugarskoj atmosferi i velikom ferpleju na terenu na najveći hrišćanski praznik, a eto biće i kraća zanimacija za publiku – istakao je Jočić.
U skladu sa ovim,  svim posetiocima sajta hrišćanske veroispovesti Srpska asocijacija američkog fudbala želi srećan Vaskrs. Hristos Voskrese!

 

Gorštaci sa decom farbali jaja

Zanimljivo je da su i zemunski Gorštaci, uoči meča odigranog na Veliku Subotu, takođe obeležili nastupajući Vaskrs. Naime, oni su u osnovnoj školi „Sutjeska“, na čijem terenu igraju utakmice, organizovali deljenje 400 uskršnjih jaja deci do 10 godina. Na opštu radost klinaca, oni su imali priliku prethodno i da ih ukrase.
Ovom prilikom Gorštaci su postavili i igraonicu – dvorac na naduvavanje, koji je takođe bio u dvorištu škole i potpuno je oduševio decu.