EFAF KUP: Istorijska pobeda Divljih veprova!

632

(preuzeto sa www.zurnal.rs i www.wildboars.org.rs )

Samo nedelju dana pošto su slavili protiv Vukova, večitih rivala u Srbiji, Divlji veprovi iz Kragujevca su ostvarili najveću evropsku pobedu u istoriji ovog sporta, pokazavši svima da se na Srbe mora računati i u evropskim okvirima. Oni su na gostovanju u austrijskom gradiću Hohenemsu potpuno rasturili i ponizili pre meča vrlo nadmene Plave đavole i tako se plasirali u polufinale EFAF kupa, koja je pandam fudbalskoj Ligi Evrope.
Ništa u prvom poluvremenu nije mogla Kragujevčanim „legija stranaca“ Blu devilsa, u kojoj igra veliki broj Amerikanaca sa pasošom EU. Odbrana Divljih veprova je bila neumoljiva, nije puno vremena provodila na terenu, jer je vrlo brzo osujećivala napade Austrijanaca, ali i ostavljala odlične pozicije za početak napada. Igrali su Kragujevčani bez respekta, iako su naspram sebe imali nekoliko igrača sa prestižnih američkih koledža.
Da su ozbiljan rival, Vajld borsi su Đavolima pokazali već u prvom napadu na utakmici, koji je priveo kraju Aleksandar Ristić. Tim rezultatom je završena i prva četvrtina, a već na startu druge proradila je i američka veza, jer je Sten Bedvel uposlio Pejtona novo vođstvo.
Sve što su domaćini uspeli da urade, bilo je da poentiraju u drugoj deonici, posle čega je usledio pravi stampedo Veprova. Do kraja je Ristić, koji je sa 3 tačdauna bio i igrač utakmice, terorisao odbranu domaćih, poeni srpskog predstavnika su se nizali kao na traci, čak i kada su u poslednjoj deonici šansu da se dokažu dobili i neki igrači koji inače nemaju previše minuta u igri.
U polufinalu EFAF kupa, Divlji veprovi će odmeriti snage sa jednom od ekipa iz grupe 1 u kojoj se nalaze Milano Rhinos, Prague Black Hawks i Thonon les Baines Black Panthers. Drugi polufinalista će biti poznat za otprilike mesec dana kada će se završiti takmičenje po grupama.
Prema očekivanjima jednog od defanzivnih koordinatora Vladimira Lazića, odbrana Veprova bila je na zavidnom nivou i uspešno je odolevala protivničkim napadima.
– Smatram da smo u potpunosti ispunili defanzivne zadatke i dogovor pre utakmice. Skauting Blue Devilsa nam je zaista puno pomogao, tako da nismo bili iznenađeni onim što smo videli u toku utakmice. Najveći napredak u odnosu na prethodnu utakmicu sa Vukovima je discplina, što govore i brojke – imali smo samo jednu kaznu tokom čitavog meča. Odbrana je delovala kao celina i momci su pokazali dugo očekivanu zrelost na međunarodnim utakmicama, što se na kraju i pokazalo sa samo sedam primljenih poena. Iako smo zaustavili sva njihova oružja  u napadu, ova odbrana na čelu sa Predragom Šćekićem ima puno mesta za napredak, što ćemo pokazati u narednim utakmicama – smatra Lazić.
Austrijski mediji prognozirali su visoku pobedu Plavih đavola, a pomoćni trener Đavola, Tod Hendriks nam otkriva da su ipak znali da Veprovi nisu toliko slaba ekipa.
– Veprovi su zasluženo trijumfovali. Nismo imali rešenja za njihov napad, a odbrana je odigrala odgovorno i dozvolila nam je samo jedan tačdaun. I pored toga što smo u medijima slovili za velike favorite, znali smo da Veprovi nisu protivnik za potcenjivanje i da neće biti nimalo lak protivnik. I pored toga pružili su mnogo više nego što smo očekivali i smatram da su jedan od najboljih timova u Evropi – rekao je Hendriks.

Hohenems Blu devils – Kragujevac Vajld bors 7:51 (0:6, 7:18, 0:14, 0:13)

Stadion: u Hohenemsu. Gledalaca: oko 1.000. Semafor: 0:6 Aleksandar Ristić trčanje 1 jard, neuspešan PAT.0:12 Sten Bedvel pas ka Džeremiju Pejtonu 20 jardi, neuspešan PAT, 7:12 Tino Megvajler trčanje 28 jardi, uspešan PAT. 7:18 Brajan Pejton trčanje 1 jard, neuspešno pretvaranje za dva. 7:24 Bedvel trčanje 2 jarde, neuspešno za dva. 7:31 Ristić trčanje 2 jarde, Srđan Ružić uspešan PAT. 7:38 Ristić trčanje 69 jardi, Ružić uspešan PAT. 7:45 Mihailo Novaković trčanje, Ružić uspešan PAT. 7:51 Ognjen Nikolić hvatanje 30 jardi.