Promocija – zajednički cilj!

1144

Neki pokazatelji posle prvog kole Superlige Srbije, jasno govore da je mnogo toga bilo izgubljeno dvogodišnjim bezumnim rascepom nastalim među klubovima američkog fudbala. Jedinstveni nastup svih klubova u novoj sezoni, u okviru iste kuće, doneo je mnogo veće interesovanje, nego što je ranije bio slučaj.

Iako nije zabeležena poseta poput one euforične iz 2006. godine, kada je finale izmeđju Vukova i Veprova na stadionu na Novom Beogradu gledalo oko 4.500 gledalaca, a nijedan meč nije okupio broj ljudi iskazanu sa četiri cifre, lep dan je na nekoliko stadiona izmamo sasvim pristojan broj ljubitelja američkog fudbala. Tako je prema izveštajima naših saradnika, prosečno na stadionima bilo oko 450 gledalaca, ali treba svakako uzeti u obzir da je čak osam mečeva igrano u nedelju, te na njima nije moglo biti podrške drugih klubova.

Detalj sa utakmice Vukovi Beograd – Wild Boars Kragujevac (Novi Beograd, 2006. godine)

Dakle, ukupno 4.500 gledalaca u prvom kolu, od čega se oko 2.000 okupilo na četiri meča u diviziji Centar, govori o porastu broja ljubitelja ovog sporta, a nadajmo se da će ih biti sve više. Za to su svakako zaslužni i sami klubovi, koji se svojim ličnim marketinškim aktivnostima u svojim gradovima trude da dovedu ljude na stadion, ali te aktivnosti svakako treba pojačati i istrajati u njima.

Povećanim aktivnostima su klubovi zaslužni i za najopipljiviji i brojčano najlakše izraziv broj posete zvanične internet prezentacije Srpske asocijacije američkog fudbala. Naime, zahvaljujući dobroj saradnji svih klubova, uspeli smo da obezbedimo najave iz gotovo svih tabora uoči mečeva, zatim uživo praćenje dešavanja i rezultatima na utakmicama, što ćemo praktikovati kad god budemo imali uslove za tako nešto.

Napori klubova i njihov ozbiljniji pristup centralizovanoj i objedinjenoj promociji američkog fudbala su prepoznati i od strane čitaoca sajta, pa je u nedelju 27. marta učetvorostručena prosečna poseta. Čak 1.287 jedinstvenih (unique) posetilaca, je ostvarilo 9.909 „hitova“, a u jednom trenutku, za vreme nedeljnih utakmica, je vesti na sajtu čitalo čak 67 posetilaca.

Koristimo ovu priliku da zvanično pozovemo sve kojima je stalo promocije američkog fudbala da pošalju “invite” prijateljima da pristupe zvaničnoj facebook stranici SAAF, koja trenutno broji preko 1.600 članova, a za koju link postoji na naslovnoj strani sajta. Svi oni će biti centralizovano i redovno obaveštavani o dešavanjima u Superligi Srbije, reprezentaciji (juniorskoj i seniorskoj), kao i ostalim aktivnostima Asocijacije i vestima iz klubova.