Odredjene grupe za SP u Austriji 2011.

604

Svetska federacija američkog fudbala (IFAF) odredila je sastave grupa reprezentacija koje će se od 8. do 16. Jula u Austriji takmičiti na četvrtom po redu Svetskom prvenstvu američkog fudbala.

Učesnici su podeljeni u dve grupe od po četiri tima, koje će biti stacionirane u Insbruku i Gracu, dok će mečevi za plasman i medalje biti odigrani u glavnom gradu Austrije Beču. Osam reprezentacija je najveći broj nacionalnih timova koji će se boriti za svetsku titulu, pa Austrijanci sa ponosom ističu da su počastvovani što će baš oni organizovati ovakav spektakl.

Nikada ranije nije bilo više učesnika, boljih stadiona i ili većih očekivanja u istoriji seniorskih takmičenja koja su organizovana pod patronatom IFAF-a – rekao je Majkl Ešlbok, predsednik austrijske federacije američkog fudbala. – Verujemo da je ovaj turnir vrlo značajan za budućnost ovog sporta. Želimo da doprinesemo da ovo takmičenje bude spektakularan događaj za globalnu zajednicu američkog fudbala.

Zanimljivo je da će se u Insbruku aktuelni svetski šampion SAD u grupi A suočiti sa Nemačkom, aktuelnim prvakom Starog kontinenta, kao i sa pobednikom Pan američkog šampionata, ekipom Meksika. Četvrti član grupe A je tim Australije.

Domaćin Austrija će u Gracu ugostiti Francusku, debitantna na najvećim takmičenjima Kanadu i šampiona Azije. Poslednji učesnik će biti određen 26. februara 2011. godina, kada će se u Tokiju sastati Japan i Koreja.

Potsećanja radi, Japan je 1999. bio prvi šampion sveta, jer je u Palermu savladao Meksiko u produžetku 6:0. Četiri godine kasnije, u Frankfurtu, u ponovljenom finalu Japan je mnogo lakše savladao Meksiko 34:14. Nacionalni tim zemlje izlazećeg sunca nije imao sreće 2007. godine, kada je kao domaćin u Kavasakiju, izgubio posle dva produžetka od SAD rezultatom 23:20.

Group A Group B
SAD Austrija
Nemačka Francuska
Australia Japan ili Koreja
Meksiko Kanada