STRUČNI UGAO: Aleksandar Ristić Alf

764

U okviru rubrike „Stručni ugao“, posle svakog kola Juniorske lige Srbije, moći ćete da pročitate utiske nekog od najistaknutijih trenera srpske scene američkog fudbala.

Prvi u nizu koji će preneti svoja zapažanja je jedan od pionira ovog sporta Aleksandar Ristić Alf, glavni trener seniorskog tima Kragujevac Wild Boarsa i ofanzivni koordinator juniorskog tima Kragujevčana. Osim velike posvećenosti američkom fudbalu od njegovog nastajanja u Srbiji, Ristić je trenersko znanje sticao tokom usavršavanja na trening kampovima američkim univerziteta Arisona State University (ASU) i Northern Arisona University (NAU) i na trenerskim klinikama u Srbiji.

Aleksandar Ristić Alf: Osvrt na 1. kolo Juniorske lige Srbije

Pre nego sto pocnem sa kratkim osvrtom na pojedinacne utakmice zeleo bih da kažem nešto uopšteno, vezano za celo kolo. Iako nisam bio u mogućnosti da ispratim i pogledam sve utakmice, moje generalno mišljenje je da možemo biti izuzetno zadovoljni kvalitetom igrača, a samim tim i nivoom igre. Na pojedinim utakmicama su vidjeni potezi ravni seniorskoj konkurenciji, a u nekim situacijama, realno, i bolji. Njih su uglavnom izvodili, skoro ovenčani slavom, juniorski repezentativci Srbije mada su znali sjajno da zablistaju i oni koji to nisu, pa cak i neki rukiji. Kao sto rekoh, u statističkim podacima pregleda kola dominiraće vec poznata imena, ali na kraju krajeva, to se od njih i ocekuje. Posto ovaj tekst ide odgozgo nadole tako cu i ja da krenem sa pregledom kola. Od severa prema jugu.

SEVER A: Klek Knights- Ruma Guardians

Klek na svom terenu, sa novim QBom postize 36 poena. Odličan start za juiore Vitezova. Kao sto rekoh u  uvodu, sve poznata imena su poentirala. 0 primljenih poena svakako je za respect, ali tek cemo videti odbranu Vitezova u budućnosti. Ovo ipak nije bio pravi test za nju. Dokazana i potvrdjena uloga favorita nad Rumom kojoj je ovo, ako se ne varam, prvo zvanično pojavljivanje. Na njima je da daju se od sebe i da  sto više napreduju.
SEVER A: Pančevo Panthers- Novi Sad Dukes
U Pančevu je očigledno igrao samo jedan tim. Reprezentativni QB Voja Milenković ponovo je besprekorno poveo svoj tim u pohod na titulu juniorske lige. U stopu su ga pratili i ostali reprezentativci, te je to rezultovalo sa 49 postignutih poena. To je potvrda da je pancevački napad prefektno spreman i da svako ko ne bude uspeo da ga zaustavi imaće velike probleme. To se upravo desilo Vojvodama kojima nista drugo ne preostaje nego da svoje šanse za plasman traže protiv Rume i Kleka.

SEVER B: Novi Kneževac Grofovi- Kikinda Mammoths

Jos jedan komšijski duel koji ovim timovima u razvoju može samo da bude od višestruke koristi. Idaelno je sto su približne snage, te je svaki mec do poslednjeg trenutka neizvestan. Tako je bilo i ovoga puta. Promašeni fild gol za pobedu u samom finišu opet im je podario jos jednu iscrpljujuću utakmicu iz koje, bez obzira na rezultat, obe ekipe izlaze kao pobednici. Dosta poena na utakmici je dokaz da  kao i sve ekipe na početku više ulazu na rad u napadu, te je po mom mišljnju odbrana nesto na čemu treba više insistirati u budućnosti.
Vrbas Hunters su bili slobodni ovo kolo, ali su najiskusniji u ovoj skupini i važe za favorite. To treba i pretvoriti na terenu protiv gore pomenutih motivisanih timova sa severa Srbije. Videcemo…

JUG A:  Beograd Vukovi- Mladenovac Forestlanders
Neizvesna borba na Adi. Posle istupanja Plavih Zmajeva iz lige, povratnici u rodni grad su od osredje ekipe Mladenovca stvorili tim vedan svake pažnje koji može svakome da pomrsi konce. Problem je samo sto su ti igraći uglavnom iz odbrane, te je to dosta dominantniji deo tima, dok u napadu i dalje tavore, te moraju da se pomognu dobrim odbrambenim atletama kao sto je Luka Maksimović. To moze da bude problem. Sa druge strane Vukovi mozda malo iznanadjeni Mladenovcanima, a možda i jos uvek nedovoljno uigrani, ipak pokazuju svoju staru dobru osobinu da svaki meč odraduju maksimalno do samog poslednjeg sudijinog zvižduka. To im je i ovoga puta donelo pobedu i svrstava ih u red favorita.
Požarevac Outlaws su imali slobodan vikend i za mene su potpuna nepoznanica.

JUG B: Kraljevo Royal Crowns- Jagodina Celts
Poput Milenkovića iz Pančeva i naš drugi reprezentativni QB Stepović je bio sjajan. Dobro je predvodio Krune i to u novom sistemu igre koji njemu očito odgovara. Pasovima, ali i sopstvenim trcačjem prorešetao je odbranu Jagodinaca i izbacio svoj tim u prvi plan u ovoj, po meni, najtežoj grupi cele lige. Jedini problem koji trener Vučković možda može imati je kratka klupa. Jagodinci pojačani nekolicinom Imperatora iz Niša u ovom trenutku nisu mogli da pruže više od nekoliko individualnih poteza i mislim da su u ovakvoj grupnoj konkureciji autsajderi.

JUG B: Čačak Angel Warriors- Kragujevac Wild Boars
Utakmica koja je u potpunosti opravdala epitet derbija kola. Zaista prava fudbalska predstava prepuna svega sto jedan meć amerićkog fudbala može da ponudi. Iako je bila prva utakmica u sezoni i u pitanju su juniori, svako je dao svoj maksimum kako na terenu tako i van njega. Obilje dobrih poteza: trčanja, pasova, obaranja, presečenih lopti, tačdauna. Podkrale su se tu i mnoge greske, ali one su sastavni deo igre naročito ovako mladih igrača. Napad Veprova igrao je na mahove, u nekim trenicima dobro, dok u drugim nije imao rešenje za jako agresivnu i pokretljivu odbranu Čačana. Ipak, zahvaljujući dobroj koncentraciji i disciplini, i bez sunje otkrovenju, igraču utakmice trkaču Savi Nikoliću, Kragujevčani završavaju utakmicu sa postignutih 34 poena. Kada to ucinite timu koji sigurno ima najbolji korpus lajnbekera u ligi (Maksimović, Josović, Protić) ne mozete biti nezadovoljni. Odbrana Veprova predvodjena Miloradom Novakovićem, iako dosta cesto osudjena na start u jako nezavidnim pozicijama, bila je na visini zadatka i zaustavljala je protivnika kad je bilo najbitnije, a pritom je uspela i da poentira.
Sa druge strane Ratnici su itekako imali sta da pokažu. Napad je u pocetku imao problema, ali kasnije, kada je uspostavio igru trčanjem, osvajao je dobre jarde. Već navedena odbrana je po meni jedna od najboljih u ligi. Agresivnost i zelja svih njenih članova ,uz iskustvo pomenutih lajnbekera, praviće velike problem svim napadima.
Najslabije izdanje oba tima su prikazala u okviru specijalnih timova.
Ipak, kao sto to u zivotu biva, strašnu, prljavu fleku na ovaj stvarno odličan megdan ostavlja opšta gungula i koškanje svih živih aktera ovog meča. Jako ružna slika koja je za nauk pre svega nama trenerima, a takodje i svim mladim igračima da se to više nikada ne dogodi. Da se nikada ne zaboravi zbog cega smo svi mi ovde i čije ime nosi trofej za koji se borimo. To je nedopustivo.

Puno sportskih pozdrava, uz najbolje želje svim klubovima u nastavku takmicenja od
Aleksandra Ristića ALFa!