Spektakl u Vrbasu: Finale u Arena fudbalu

758

Na Gradskom stadionu u Vrbasu u nedelju 18. jula sa početkom u 14 časova u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala biće održan završni međunarodni turnir “Arena fudbala”, verzije američkog fudbala u kome se, umesto 22 učesnika na terenu, ekipe nadmeću u sistemu “8 na 8”.

Od sedam timova koji su se nadmetali kroz kvalifikacione turnire, četiri najbolja domogla su se završnice: tri tima iz Srbije, Požarevac Autlous, Vrbas Hanters, Mladenovac Forestlenders kao i ekipa iz Dalja. Oni će se po jednokružnom sistemu, “svako sa svakim”, u Vrbasu nadmetati za titulu najboljeg u 2010. godini.

Šta je arena fudbal? U pitanju je vrsta američkog fudbala sa nešto manje igrača od uobičajenih 11-na-11 i na nešto manjem terenu. Maltene sve ostalo je tu: i oprema učesnika, i pun kontakt, i načini postizanja poena. Evo i nekih najzanimljivijih detalja koji se u SAD praktikuju u zatvorenom prostoru, otude i ime za ovu verziju američkog fudbala, a kod nas se odvijaju na otvorenim terenima.

Najpre, ekipu na terenu umesto 11 čini osam igrača. Uz tri ofanzivna linijaša koji imaju zadatak da sačuvaju kvoterbeka i/ili obezbede trkaču prostor da se probije, te pomenuti tandem, tu su još i dva klasična hvatača, kao i tajt-end koji i u arena-fudbalu sme da hvata loptu.

Na terenu širine od 25 do 35 jardi, a dužine od 40 do 50 jardi, najvažnija promena u odnosu na klasični američki fudbal je činjenica da posle svakog promena poseda lopte (nakon poentiranja, izgubljene lopte i sl.), ekipa koja loptu dobije – kreće sa pet jardi od svoje endzone. Ima četiri pokušaja da dođe do polovine terena, a onda još četiri pokušaja da poentira. U suprotnom, sa svojih pet jardi kreće rival.

Utakmica traje dva puta po 20 minuta, a vreme se stopira samo u završna dva minuta. U arena-fudbalu nema specijalnih timova, a nema ni trčanja ako akcija počinje unutar protivničkih pet jardi – jer tada napad mora da odigra akciju dodavanjem, što daje posebnu draž.

Tabela timova uoči završnog turnira:
1. Požarevac 96-41 (+55) 6 boda
2. Vrbas 107-57 (+50) 4 boda
3. Dalj 45-34 (+11) 3 boda
4. Mladenovac 38-58 (-20) 3 boda
—-
5. Jagodina 36-57 (-21) 3 boda
6. Novi Sad 52-81 (-29) 3 boda
7. Bor 20-139 (-119) 2 boda