Novosti iz SAAF-a

746

Sezona se polako zahuktava, Superliga je u punom jeku, nadmetnja u fleg-fudbalu su počela a uskoro će i ona u arena-fudbalu. Idealna prilika da o onome što je urađeno, a i onome što sledi, svoj glas da i generalni sekretar Srpske asocijacije američkog fudbala, Dejan Vujanić.

– Ova godina je u organizacionom smislu dosta teža od prethodne. U Superligi Srbije se u dve Divizije takmiči trinaest klubova dok je prošle godine bilo devet. Takmičenje će uskoro ući u završnicu, samim tim će i zanimljivost da raste i to ko će pored najvećih favorita, po dosadašnjim i rezultatima iz prošle sezone, Vukova i Dukes-a, ući u plejof A divizije i koje će ekipe biti na čelu Divizije B. Fleg liga Srbije je takođe u toku, a uskoro treba da krenu i turniri u Arena Fudbal Ligi, što znači da posla ima puno ali i da sve ide po zacrtanom planu, kaže Vujanić.

On se posebno osvrnuo na situaciju u vezi sa prelascima igrača iz klubova koji nisu članovi SAAF u one koji to uveliko jesu.

– Jedan od klubova koji se ne takmiče u Superligi Srbije je upao u krizu i pojavila se želja ne malog broja igrača da pređu u timove koji su pod okriljem naše, Srpske asocijacije američkog fudbala. To, jednostavno, nismo mogli da tek tako dozvolimo. Nije baš sportski da igrač nastupa u jednom takmičenju, uzme naprasno ispisnicu, pređe odmah u drugo takmičenje i nastavi odmah da igra, usred sezone. No, naši pravilnici u tom momentu nisu jasno nudili rešenja šta da se radi u situaciji kada imamo prelaske igrača iz drugih domaćih takmičenja, pa smo hitno dopunili pravila. Da nismo, nastavak takvih dešavanja bi doveo do velikih problema, čak i raznih malverzacija, ne ostavlja dilemu generalni sekretar Srpske asocijacije američkog fudbala.

Kada je reč o nadmetanju u beskontatnoj verziji američkog fudbala, prava uzbuđenja posle prvog u nizu turnira tek predstoje:

– U Fleg Ligi Srbije, u kojoj se takmiči osam timova, odigrano je prvo kolo samo u grupi Sever. Grupa Jug prvo kolo planira za 8. maj, jer domaćini tog kola, Vukovi, tek tada imaju slobodan termin da organizuju turnir. Drugo kolo se nastavlja kako je planirano: 15. maja u Subotici za grupu Sever i istog dana u Obrenovcu za grupu Jug.

Dejan Vujanić posebno naglašava situaciju koja se desila neposredno pred početak Fleg lige:

– Nekoliko dana pre početka fleg takmičenja došlo je do odustajanja ekipe iz Vrbasa i njeno mesto je zauzela ekipa iz Rume. Bilo je negodovanja zbog ovakve odluke ali mislim da svi treba da imaju razumevanja kada se nešto ovako dogodi. Bez obzira što je ekipa iz Rume registrovana posle preliminarno utvđenog roka, naš Upravni odbor je zbog želje da takmičenje bude što bolje prihvatio takvu odluku Komesara takmičenja. Mora da se istakne da je ovo ipak amaterski sport u Srbiji i da sve odluke koje doprinose razvoju i kvalitetu takmičenja treba pozdraviti.

Ono što sigurno raduje najmlađe aktere američkog fudbala u našoj Asocijaciji jeste kamp za juniore koji će, pod stručnim okom najboljih ovdašnjih trenera, raditi na usavršavanju svog znanja.

– Juniorski kamp će biti održan po završetku Superlige Srbije. Kao i ranije, on bi trebao da se održi u Vrbasu. Očekujem da tog vikenda, pored velikog broja mladih igrača, u Vrbasu budu i svi domaći treneri koji će zajedno sa inostranim kolegama raditi na podizanju kvaliteta igre svih učesnika kampa. Uskoro će biti određen i datum i načini prijavljivanja za kamp, zaključio je generalni sekretar Srpske asocijacije američkog fudbala.