Vukovi žele novi spektakl sa Vojvodama

906

Strateg Vukova, Džon Harper, o očekivanjima pred finale Superlige

Kao neko ko je svojevremeno dva puta predvodio svoju ekipu do osvajanja Euroboula, najpoznatijeg i najjačeg evropskog takmičenja u američkom fudbalu, Džon Harper zna kako se stiže do trijumfa u mečevima koji donose titulu. Takođe, zna da su za zanimljivo finale neophodna dva kvalitetna rivala. I baš zato se raduje što će se za trofej Superlige, u nedelju od 17 časova na Adi, boriti njegovi Vukovi i novosadske Vojvode.

– Ovo su definitivno dva najbolja tima koja Srbija ima. Čak i da nije došlo do formiranja Srpske asocijacije američkog fudbala uveren sam, uz poštovanje prema “Divljim veprovima” iz Kragujevca, da bi se Vukovi i upravo Novi Sad sastali u borbi za titulu. Iskreno se nadam da će nam gosti stići zdravi i spremni, jer priželjkujem novi zanimljiv okršaj sa njima, poput naše prve ovogodišnje utakmice, kaže Harper uoči superligaškog finala.

Ističući da je atmosfera u ekipi koju predvodi sve bolja, te da činjenica da finale “samo što nije” dodatno povećava iščekivanje velikog meča, strateg Vukova dodaje i da je zadovoljan kako njegova ekipa napreduje u odnosu na početak sezone.

John Harper

– Moj koncept rada je takav da se ne trudimo da do savršenstva dovodimo jedan po jedan segment igre, već pokušavam da na svim nivoima igre istovremeno podižemo kvalitet naših nastupa. Naravno, ne može se do željenog nivoa stići “preko noći” ili za samo jednu sezonu, ali napredak je primetan. Igrači bolje funkcionišu i kao tim, a i individualno, kada su u pitanju taktika i tehnika. Svakako da to može i mora još bolje jer, poređenja radi, strane ekipe koje sam predvodio u Euroboulu bile su fizički spremnije, ali možda još više mentalno i taktički. Ipak, svestan da je američki fudbal u Srbiji tek u razvoju, moram da budem zadovoljan nivoom do kog se stiglo za ovako kratko vreme. To se odnosi na Vukove ponajviše, ali i Novi Sad ima izuzetnu ekipu i zato me i raduje što će ta dva tima odlučivati o tituli.

Na pitanje da li ponovo očekuje interesantnu utakmicu sa Vojvodama, Džon Harper iskreno kaže:

– Meni je žao što oni ne mogu da računaju na sve svoje najbolje igrače, jer bi tada ova utakmica bila na još višem nivou. Ali, daleko od toga da će oni, posle povrede dva kvoterbeka, imati lošeg organizatora igre u finalu Superlige. To što će njihov najbolji hvatač (Jovan Plećaš) igrati kvoterbeka uopšte ne umanjuje njihove šanse, jer je on odličan sportista, a i svojim sposobnostima unosi novu dimenziju u napad trčanjem. Sigurno je da nas očekuje zanimljiv duel, ipak se sastaju dva najbolja ovdašnja tima. Priznajem da prilikom našeg prvog susreta gotovo ništa nisam znao o ekipi Novog Sada sem nekih osnovnih informacija, a pritom smo na to gostovanje otišli u priličnim kadrovskim problemima. Ipak, naše rezerve su nam praktično donele pobedu u toj, ponavljam, za mene čudnoj utakmici u kojoj smo pravili dosta grešaka, ali i pokazali da i pored svih problema možemo do pobede protiv jakog suparnika.

Na kraju, trener Vukova ističe da će titulu prvaka u Superligi poneti tim koji napravi manje grešaka:

– Teško je odgovoriti šta će biti presudan faktor za pobedu, jer je američki fudbal kompleksan sport, sastavljen od mnogo važnih delova, a često detalji odnose prevagu u korist pobednika. Ne bih sad rekao čuvenu rečenicu da u finalu “treba biti najbolji što možeš”, jer se to podrazumeva, ali mogu da kažem da je važno da Vukovi u ovaj susret uđu sa željom da do pobede stignu svojom igrom, onim što znaju da mogu. Mislim da to i možemo, pod uslovom da nam se ne desi da pravimo serije propusta, poput izgubljenih lopti ili kazni. Sigurno je da tim kome se npr. desi da mu pet puta budu presečena dodavanja nema šta da traži u ovakvom duelu, jer se ne sastaju ekipe sa dna tabele, već najbolje koje ova zemlja ima. Rivali su takvi da će znati da iskoriste kikseve koje im “servira” ona druga strana i upravo zato smatram da će pehar podići onaj tim koji u finalu Superlige napravi manje grešaka.