Plećaš: “Na Adi ćemo dati sve od sebe”

768

Nekada risiver, a sada kvoterbek Vojvoda, željan novog dokazivanja

Jovan Plećaš je od najboljeg hvatača Vojvoda sa početka sezone došao u situaciju da bude lider ekipe. Ne zato što se risiveri često smatraju jednim od najbitnijih faktora, pogotovo u napadu koji forsiraju Djuksi, već zato što je posle povreda Čabe Juhasa i Rastka Jokića zaigrao na poziciji kvoterbeka.

I, snalazi se i tu baš kao što se snalazio i kada je trebalo lopte hvatati, a ne “deliti” saigračima. Iako je trebalo da zameni tandem organizatora igre koji je bio “kriv” za četiri od pet tačdauna koje su Vojvode postigle u prvom ovogodišnjem meču sa Vukovima, Plećaš se privikao na novu ulogu. Tri tačdaun-dodavanja i osam tačdaun-trčanja njegov su učinak od kada je počeo da prima lopte od centra na početku ofanzivnih akcija.

– Kad se mora nije teško, kaže uz osmeh Plećaš, dodajući: – Iako sam od januara imao malo prilike da treniram i igram kvoterbeka, iskreno, na prvoj utakmici na kojoj sam morao da stanem iza ofanzivne linije osećao sam se jako pogubljeno. Bio je to skroz drugi svet, skroz drugi pogled na igru, ni malo jednostavno. Polako ulazim u “fazon”, ali mora da se radi mnogo više nego na drugim pozicijama. Žao mi je što je ispalo ovako, a to kažem i zbog povreda mojih drugara i zbog toga što ne igram risivera. A to stvarno volim da igram. No, šta je tu je, dajem sve od sebe da makar malo nadoknadim njihov izostanak.

Ako se posmatra učinak Vojvoda u Superligi, pravog rivala osim Vukova Novosađani i nisu imali, mada se ne može reći da im je bilo lako. Povrede Juhasa i Jokića su udarac od kog se mnogi timovi ne bi oporavili, ali “Dukes”-i i dalje igraju odlično. Na pitanje šta je recept za takav uspeh, Jovan Plećaš odgovara:

– Recept je jednostavan, koristili smo ono šta smo imali. Tu mislim na igru trčanjem. Naravno, važno je bilo i vreme koje smo proveli u uigravanju, ofanzivna linija se navikla na mene, ja na njih… videli smo šta možemo da odigramo. Protiv realno slabijih ekipa to je prolazilo, ali ono što nas očekuje u finalu zahteva jako dobru pripremu i cela ekipa će morati da da maksimum da bi parirali Vukovima.

Beograđani u prvom meču pobedili posle dva produžetka. Plećaš je, pored dva kvoterbeka i Marka Đanića bio jedan od najzaslužnijih za izvrsno pariranje u prvom ovogodišnjem duelu. Sa 14 hvatanja predstavljao je glavnu pretnju “čoporu”, no ovoga puta neće biti u toj ulozi. Zbog kadrovske situacije u oba tima, Jovan Plećaš ne skriva ko ima više šansi za pobedu u finalu Superlige:

– Realno, oni su favoriti. Mi smo oslabljeni za neigranje Čabe i Rastka, a oni su čak i pojačani u odnosu na prvu utakmicu. Mislim da je matematika jasna i tu ne treba puno polemisati. Ali, ne dolazimo mi na Adu da bismo izgubili. To nikako, dolazimo da igramo fudbal… I ono što želim od mojih saigrača, bez obzira na rezultat, jeste isti onaj osećaj kao posle prve utakmice, osećaj zadovoljstva jer smo dali sve od sebe.