Nišlije posvećene dugoročnim ciljevima

624

U staroj izreci “Pravac kojim ste se zaputili mnogo je važniji od brzine kretanja” ima mnogo toga o čemu vredi razmišljati. Na sreću, u ovdašnjem američkom fudbalu ima i onih koji ove reči svedoče svojim delima. Ovo je jedna takva priča. O niškim Imperatorima.

Klub koji je osnovan tek krajem 2006. ne srlja ka slavi koja je cilj mnogih, već odmerava svaki korak. Posle 2007, u kojoj su se Nišlije nadmetale u ligi bez opreme, gde su poklekli tek u finalu, godinu dana kasnije plej-of im je izmakao za “dlaku”. U novu sezonu Imperatori su ušli bez čuvenog “imperativa pobede”, jer su im ciljevi – dugoročni.

– Imperatori su jedan od mlađih klubova u Srbiji, pa posle dve i po godine postojanja može da se kaže da je cela naša priča relativno “sveža” u poređenju sa ostalim klubovima, kaže Žarko Simović, predsednik Imperatora među koje je 2008. došao kao trener, a potom, kako ističe, “igrom slučaja” dospeo na najodgovorniju funkciju.

– Ranije je u Nišu postojao jedan drugi klub, “Steeds”, ali oni su se raspali. Mi, sa druge strane, nismo nastali na temeljima tog kluba, već pričamo svoju priču. Već početkom 2008. smo uspeli da, uz pomoć grada i sponzora a delom i od sopstvenih sredstava, nabavimo opremu. Plej-of nam je izmakao, ali za prvu sezonu pod opremom – bili smo uspešni, naglašava prvi čovek Imperatora, osvrnuvši se potom na zacrtane ciljeve niškog kluba:

– Krenuli smo sada sa dugoročnim pristupom radu kluba. Ovo je sport u razvoju, i na nama je da uradimo sve što je u našoj moći na promociji i američkog fudbala i samog kluba u našem gradu, da se uveća interesovanje i da se dogodi priželjkivano “omasovljavanje”. Kada je o unutrašnjim, klupskim događanjima reč, polako se uspostavlja novi sistem rada. U pitanju je profesionalizacija uprave kluba i način na koji ona radi. Svesni smo, pritom, da imamo mlad igrački kadar, u pitanju su ili đaci završnih godina srednjih škola ili studenti, svega nekoliko igrača može da se podiči bogatim iskustvom u ovom sportu koji je i sam mlad u Srbiji. Promenjeni su sistemi odbrane i napada, pa kada se sve to uzme u obzir – ovu sezonu rezultatski gledamo kao na nešto što će da stabilizuje klub, da se postave zdrave osnove. Naravno, kada god nam se ukaže prilika, gledaćemo da dođemo i do pobede na terenu.

Do pobede na terenu Imperatori će, kada je o ofanzivi reč, pokušati da dođu implementirajući “triple option” napad, koji sa uspehom koristi nekoliko koledž-timova u SAD.

– Koncept “option” napada je potpuno drugačiji od nekih drugih, nije lak za učenje ali nije lak ni odbranama da izađu na kraj sa njim kada on funkcioniše kako treba. Na primer, kvoterbek u takvom sistemu dobija veću slobodu odlučivanja, ali su mu i obaveze i odgovornost veće, ofanzivna linija mora da bude ne samo snažna već i brza… Mnogo je tu detalja, ali kako se radi o ozbiljnom sistemu, i naš pristup je ozbiljan, ističe Simović, osvrnuvši se potom i na utakmicu prvog kola Superlige kada su Imperatori poraženi od Sombora sa 27:18 nakon što su u poslednjoj četvrtini poklekli pred iskusnijim rivalom koji je postigao 13 poena bez da je neki primio:

Naše dugačko putovanje je svakako imalo nekog svog uticaja na spremnost i svežinu ekipe, ali daleko od toga da je to bilo odlučujuće za ishod utakmice u Somboru. Mi smo mllada i neiskusna ekipa, koja se u kritičnim situacijama nije najbolje snašla. Ali, ovo je sve jedan početak. Zdrav početak. I gledaćemo da nastavimo koracima kojima smo i započeli ovu priču, zaključio je predsednik niških Imperatora.