Somborci ponovo na velikoj sceni

675

Kada je reč o američkom fudbalu u Somboru, dugom odsustvu takmičarskih utakmica u ovom gradu konačno je došao kraj. Jedan novi početak, jednog davnašnjeg tima, ozvaničiće se u subotu 28. marta kada će na stadionu PIK Sombor Celtis-i ugostiti Imperatore iz Niša u prvom kolu srpske Superlige.

Neće to biti samo “puki povratak Somboraca na AF-mapu Srbije” već će, u skladu sa bogatom tradicijom svoga grada, i predstavnici tamošnjeg kluba američkog fudbala svojim humanitarnim činom obeležiti duel sa Nišlijama: sav prihod od ulaznica (čija je simbolična cena svega 50 dinara) ići će u korist OŠ Vuk Karadžić, specijalizovane defektološke ustanove za decu. I sami igrači i članovi kluba rešili su da daju prilog u ovu svrhu, upotpunjući tako sliku plemenitosti koja bi ovim činom lako mogla da postane svetionik i ostalim sportskim kolektivima naše zemlje.

Onaj drugi svetionik, u sportskom smislu, za Celtise će biti učešće u Superligi i to posle pauze kojoj se kraj nije nazirao. No, ta ista pauza je delimično i uzela danak među Somborcima, iako su se u tim vratili brojni igrači koji su u međuvremenu nastupali za druge klubove. “Povratnici” iz Vrbasa, Kleka i Novog Kneževca, uz novajlije iz samog grada-domaćina predstojećeg duela sa Nišlijama, imaju novi problem posle ponovnog okupljanja – neuigranost. Ipak, ona im nije smetala da u prijateljskom odmeravanju snaga sa Inđijom dođu do pobede.

– Ovu ekipu krasi dobra atmosfera, koja se popravila pobedom nad Inđijom u prijateljskom meču. Ipak, ta injekcija samopouzdanja je samo jedan deo priče. Onaj drugi je da mi do te pobede nismo došli sjajnom igrom, dakle – preostaje nam da dodatno podignemo kvalitet nastupa u danima koji slede, kaže Davor Stojanović, glavni trener Celtis-a i njihov središnji lajnbeker.

“Celtis”, inače, predstavlja deo punog latinskog imena za “bođoše”, čuvena stara & moćna stabla koja krase grad poznatiji njegovim žiteljima i kao Ravangrad. Ono što je interesantno za ova stabla je da ih odlikuje spor, naizgled veoma težak početni period rasta, a zatim vremenom izrastaju u tolike i takve – da postanu simbol grada. Težak je bio i početak ekipe koju su činili momci sa grbom Celtis-a na dresu. Pred njima su nova iskušenja.

-Dosta je mladih u ekipi, a pristižu nam i novi članovi, mahom iz grada Sombora i njegove okoline. Neuigranost je jedan od problema, kao i “kratka klupa”, ali dobrim radom se sve može nadoknaditi, kaže Predrag Mandić, tajt end somborske ekipe od kojeg se mnogo očekuje kada je napad Celtis-a na terenu.

Vreme uspeha je pred ovim klubom. Prosto, to je definicija postojanja Celtisa. Težak početak, napor… i onda: prepreka po prepreka, metar po metar, do velikih visina. Prva prepreka u 2009. su Imperatori.