Srbija šampion Evropskog prvenstva C grupe!

2373

Srbija – Švajcarska 20:14 (13:0, 7:7, 0:0, 0:7)

Stadion: u Hohenemsu. Kretanje rezultata: 7:0 Mihailo Josović trčanje 55 jardi, Srđan Stanojev uspešan PAT. 13:0 Mihailo Josović trčanje 10 jardi, Stanojev neuspešan PAT. Marsel Niklaus pas 35 jardi ka Brajanu Kinu. 20:7 Đorđe Avramović pas 5 jardi ka Mitru Bajčetiću. 20:14 Džefri Provincal vraćanje fambla 61 jard, Niklaus uspešan PAT.

Reprezentacija Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo C grupe i naredne godine će učestvovati u društvu selekcija Danske, Češke, Velike Britanije, Italije i Španije, koji trenutno čine B kvalitativnu grupu evropskih selekcija. Pobedom nad Švajcarskom, rezultatom 20:14, tim selektora Šona Embrija napravio je najveći uspeh u kratkoj istoriji ovog sporta. Podsetićemo vas, američki fudbal se u Srbiji igra od marta 2003. godine, 2005. je stigao prvi kontigent opreme, kada je i reprezentacija odigrala svoj prvi revijalni meč.

Ispostavilo se da je selektor Šon Embri bio i najveći adut našeg nacionalnog tima, jer je fantastično pripremio našu ekipu za finalni obračun. Srbija je izgubila na “koin tosu”, ali se umesto regularnog kikofa kojim se počinje utakmica, odlučila za nekonvencionalni onsajd kik. To je bilo nešto što Švajcarci nisu očekivali, pa su naši specijalci, koji su u ovom meču odradili fantastičan posao, uspeli da pokupe loptu i uzmu prvi napad za Srbiju.

Nije nam mnogo trebalo da poentiramo. Već u drugoj akciji, Mihailo Josović je svojim četvrtim tačdaunom na ovom prvenstvu pokazao da je pravo otkrovenje prvenstva. Istrčao je fanstastičnih 55 jardi, doveo naš tim do vođstva i ostavio protivnika u šoku. Bilo je 7:0 za Srbiju.

Kvoterbek Marsel Niklaus nije uspeo da poveže redove u svojoj ekipi. Pod velikim pritiskom naše odbrane, vrlo brzo je predao napad našem timu, a lopta je u narednih nekoliko minuta išla iz poseda u posed. U finišu prvog perioda usledila je nova akcija Srba, novi drajv i novi tačdaun. Prethodio je veliki pritisak specijalnog tima Srbije na panteru Švajcaraca, posle čega je ovaj očajno pantovao, nedaleko od svoje end zone. Ponovo je realizator bio Josović, svojim petim tačdaunom na turniru, prešavši ovog puta poslednjih 5 jardi za 13:0, pošto Srđan Stanojev nije uspeo da realizuje PAT.

Švajcarci su jedine poene u prvom poluvremenu  postigli pošto se činilo da su potpuno na kolenima. Najpre je Darko Cvetković na naših 25 jardi presekao pas Niklausa i vratio loptu za tačdaun, ali je to poništeno zbog pas interfirensa napravljenog na 40 jardi od gola Srbije. Umesto velikog slavlja, trebalo je vratiti se u odbranu, što je dovelo do pada koncentracije. Iskoristio je to Niklaus, koji je pasom našao Brajana Kina. Kompletiran je pas od 40 jardi, a Švajcarci su se vratili u utakmicu – 13:7.

Međutim, dok napad nije funkcionisao, odbrana je bila ta koja ofanzivnom delu tima stvarao dobre pozicije na terenu. To se dogodilo i u samom finišu prvog poluvremena, kada je Darko Cvetković ponovo presekao pas Niklausa, ali ovog puta nije bilo zastavice na terenu. Lopta je ušla u ruke Cvetkovića na 35 jardi Švajcaraca, on je pretrčao još 20 i obore na 15 jardi od end zone protivnika. Bio je to potez, koji je uz fantastičnu odbranu, učinio da Cvetković postane MVP meča. Sasvim zasluženo.

Do kraja poluvremena je ostalo manje od 30 sekundi.  Josović je najpre istrčao 10 jardi, a zatim je Embri tražio tajmaut. Startni kvoterbek Đorđe Avramović je fantastično sproveo zamisao šefa struke,  našao tajtenda Mitra Bajčetića u end zoni Švajcaraca za velikih 20:7, sa kojima se otišlo na veliki odmor.

Ispostavilo se da su to bili i naši poslednji poeni na utakmici, ali i da je naša odbrana daleko prevazišla C grupu Evropskih selekcija. Goropadni defanzivci osujetili su sve pokušaje protivnika do kraja meča, a vrlo zapaženi su bili Ivan Nedeljković i Vladimir Radenović, koji su sa intersepcijama i sekovima napravili neke od ključnih poteza na meču.

Zadatak napada bio je da kontroliše vreme. To smo uspešno i radili sve do poslednjih tri minuta. Trčanjima i kratkim pasovima lanci su išli tek onoliko koliko je bilo potrebno da se u redove protivnika uvuče nervosa zbog manjka vremena i nemogućnosti vraćanja u meč.

Tako je bilo sve do poslednjih tri minuta, ali se nije moglo bez drame. Kada se činilo da ćemo mirno privesti meč kraju, kada smo stigli na 13 jardi Švajcaraca i imali drugi daun, dogodilo se jedino što nije smelo. Tokom drugog uzastopnog trčanja Aleksandra Ristića dogodio se fambl, do lopte je došao lajnbeker Provencal, koji je vratio do end zone Srbije za povratak u meč – 20:14.

Nisu Švajcarci izveli očekivani onsajd kik, uzdali su se u svoju odbranu i bili u pravu. Vrlo brzo su doveli naš napad u bezizlaznu situaciju i došli do napada. Međutim, na scenu je stupio Srđan Stanojev, panter Srbije, koji je izveo sjajan pant dug 45 jardi, na samo 10 jardi Švajcarske. Provencal je uspeo da vrati loptu 11 jardi, ali je to bilo premalo.

Lopta je bila na 21 jard Švajcarske i to je bila nemoguća misija u poslednjem minute, naročito što se sa druge strane nalazio zid srpske odbrane. Tobi Megvajler je najpre istrčao 1 jard, pre nego što ga je sa zemljom sastavio Nebojša Mirković. Zatim je Vladimir Radenović sekovao Niklausa 12 jardi iza linije skrimidža. Iskoristili su u tom trenutku Švajcarci i poslednji tajmaut, srpska odbrana se vratila da čuva treći pokušaj za 21 jard i uspela u tome. Pas je stigao samo do 18 jardi, četvrti pokušaj bio potpuno neuspešan.

Bio je to uvod u veliko slavlje Srba, u kojem su im se očekivano pridružili reprezentativci Rusije, koji u meču za treće mesto nisu bili te sreće i izgubili su rezultatom 17:15 od Holandije.

 

Pogled na statistiku

Pogled na statistiku donosi nam zanimljive pokazatelje o velikoj izjednačenosti dve ekipe. Oba tima su osvojila po 9 prvi daunova, ali je Srbija prešla nešto više jardi 169 (111 trčanjem i 58 pasom), u osnosu na 141 jard Švajcaraca (56+85). Ponovo je i statistički gledano fantastičnu partiju pružio Mihailo Josović, koji je na ovom prvenstvu zablistao i sigurno je najzaslužniji za uspeh Srbije. On je i na ovom meču prešao impozantnih 117 jardi iz 10 trčanja, uz dva tačdauna, ali i uhvatio dva pasa kojima je prešao još 10 jardi. Dakle od 169, njegovih je bilo 127 jardi Srbije.

Na ovom meču hvatali su još Mario Lugonja (2 pasa za 12 jardi), Bratislav Bošnjak (2 za 8), Aleksandar Ristić (1 za 10), Ivan Nedeljković (1 za 8), Pavle Plamenac (1 za 5) i najznačajniji Mitar Bajčetić (1 za 5 jardi).

Odbrana je bila na visini zadatka, a podatak da je Darko Cvetković izabran za MVP –a meča, dovoljno govori u prilog toj tvrdnji. Ivan Nedeljković je imao dve presečene lopte, koje je vratio ukupno za 24 jarde, dok je Cvetkoviću jedna intersepcija poništena zbog kazne, a drugu je vratio 20 jardi do 15 jardi Švajcaraca, krajem prvog poluvremena, posle čega je Srbija uvećala prednost.

Što se tiče obaranja, tu je ekipu predvodio defnazivni linijaš Nebojša Mirković sa 5 solo obaranja i 1 asistencijom (1,5 sekova/13 jardi), a iza njega su bili Ivan Radojičić sa 4, Marko Bates, Milan Stefanov, Predrag Šćekić (po 3), ali i Vladimir Radenović sa 2 obaranja i jednom asistencijom i ukupno 2.5 sekova za minus od 38 jardi! Njegov poslednji sek, u poslednjem napadu Švajcaraca, stavio je tačku na ovaj meč.

Odbrana je odradila vrhunsi posao zaustavivši Tobija Megvajlera, raningbeka evropskog klupskog prvaka Kalanda Bronkosa. Odlični trkač je meč završio sa samo 44 pređene jarde iz 9 nošenja, od čega je najduže bilo 13 jardi. Dakle, u preostalih 8 nošenja, ova perjanica švajcarskog tima imala je samo 29 pređenih jardi. Kao što su i obećali, bitka je dobijena u rovu.
Detaljnu statistiku možete pročitati na zvaničnom sajtu Evropskog prvenstva C grupe.