Kvadratura kruga: Objašnjenje Takmičarskog pravilnika

712

Poslednje kolo Sportklub Superlige, donelo je nekoliko vrlo zanimljivih mečeva i rasplet, koji je bio neizvestan bukvalno do poslednje utakmice. Epilog je poznat, četiri ekipe su se plasirale u plej of (SBB Vukovi, GAT Dukes, PBB Wild Boars i Blue Dragons), dok su dve ispale u niži rang takmičenja (Royal Crowns i Legionaries).

Uoči poslednjeg kola, bilo je puno kombinacija, utvrđenih na osnovu važećeg Takmičarskog pravilnika, pa smo shodno tome, a kako bismo izbegli eventualne nedoumice i napravili tekst u kome smo pokušali da pojasnimo svim čitaocima sajta, ali i klubovima koji su trebali da uđu u poslednje kolo, šta ih čeka u završnici. Tekst je objavljen u četvrtak, 13. juna, kada je najavljeno da je situacija uoči raspleta takva da čak pet ekipa mogu da se istovremeno nadaju plej ofu i opstanku.

Obzirom da je posle odigranih utakmica poslednjeg kola najviše zabune i nejasnoća bilo vezano za određivanje plasmana od 5. do 7. mesta, jer su tri ekipe (Niš Imperatori, Pančevo Panhters i Kraljevo Royal Crowns) imale isti procenat pobeda (40%), kako bismo vam još jednom pojasnili sistem obračuna tabele, najpre ćemo citirati član 51. Takmičarskog pravilnika, koji reguliše tu materiju:

Član 51.

“Za svako prvenstveno takmičenje vodi se tabela. Tabela sadrži: imena timova koji se takmiče, broj odigranih, dobijenih i izgubljenih utakmica, broj datih i primljenih poena i procenat pobeda od ukupno odigranih utakmica.

Plasman na tabeli se utvrđuje procentom pobeda od ukupno odigranih utakmica.

Tiebreaker u slučaju jednokružnog sistema takmičenja:

Ako dva ili više timova imaju isti procenat pobeda, ali nemaju paran broj međusobnih susreta, odlučuje razlika izmedu ukupno postignutih i primljenih poena u svim njihovim međusobnim susretima.

U slučaju da je ova razlika jednaka, bolje mesto zauzima tim koji je postigao više poena ukupno u svim medusobnim susretima. Ako se plasman ne može utvrditi ni na prethodni način, isti će se utvrditi žrebom.

Tiebreaker u slučaju dvokružnog sistema takmičenja:

Ako timovi imaju isti procenat pobeda i paran broj međusobnih susreta, odlučuju rezultati međusobnih susreta. Ukoliko timovi imaju isti broj pobeda u međusobnim susretima, odlučuje razlika između postignutih i primljenih poena u međusobnim susretima.

U slučaju da timovi imaju istu poen razliku u međusobnim susretima, odlučuje više postignutih poena u međusobnim susretima, a u slučaju da su postigli isti broj poena u međusobnim susretima, onda više postignutih poena na gostovanjima u međusobnim susretima.”

Iz ovog pravila, a obzirom da se ove godine u Sportklub Superligi igrao jednokružni sistem takmičenja, obračunata je tabela među timovima sa jednakim procentom pobeda, tako što je odlučila razlika između ukupno postignutih i primljenih poena u svim njihovim međusobnim susretima.

U međusobnim mečevima, ova tri tima postigla su sledeće rezultate:

  • Niš Imperatori – Pančevo Panthers 40:37.
  • Niš Imperatori – Kraljevo Royal Crowns 34:14. 
  • Pančevo Panthers– Kraljevo Royal Crowns 21:22.

Tabela postignutih i primljenih poena, koja proizilazi iz ovih rezultata glasi:

Ekipa Postignuto:Primljeno poen razlika
1 Niš Imperatori 74:51 (+23)
2 Pančevo Panthers 58:62 (-4)
3 Kraljevo Royal Crowns 36:55 (-19)

Iz nje proističe da je Krunama za opstanak bila potrebna pobeda od 9 poena razlike (kao što smo nagovestili u navedenom tekstu) i da konačan plasman na kraju Sportklub Superlige Srbije 2013. godine.