Saopštenje predsednika SAAF o sudijama američkog fudbala

1206
7 VS 7 na jesen 2020

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Nikola Davidović izdao je saopštenje u cilju razjašnjenja i razrešenja situacije i problema sa svim sudijama.

Dragi svi,

Na prvom mestu želeo bih da obavestim sve klubove, igrače i navijače da će liga početi bez odlaganja i pored ove novonastale situacije. Jedini ko ima pravo po zakonu da vrši licenciranje sudija za sva takmičenja je Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF), a ne Udruženje sudija američkog fudbala (USAF). Time SAAF ne može da izda licencu sudijama koje nisu položile test za licencu ove godine i nemaju odrađeni lekarski pregled, koji je po zakonu obavezan. Takođe, sudije nisu potpisale ni jedan ugovor o saradnji, iako im je početkom 2022. godine ponuđen isti. SAAF je prošle sedmice na račun sudijske organizacije uplatio 400.000 dinara i te pare uprava USAF-a još uvek nije podelila na račune sudijama. SAAF je tražio da se dostave ugovori za svakog sudiju za jesenji deo, koji je jedini ostao da se isplati, ali su isti tek danas dostavljeni. Jedini zvanični i validni dokument između SAAF-a i USAF-a koji postoji je Osnivački akt koji su 2013. godine potpisali predsednik USAF-a Siniša Ljubišić (koji je po svim papirima i APR-u još uvek zvanični predsednik i ovlašćeno lice USAF-a), tadašnji predsednik SAAF-a Vuk Dinčić i tadašnji generalni sekretar SAAF-a Zorica Hofman, za koji je SAAF tek krajem prošle godine saznao i da postoji. Pristupi mejlovima su ukinuti svima iz USAF-a zato što su isti u vlasništvu SAAF-a.  Od kada je sudijsku organizaciju napustio sudija Nikola Rajić ni jedna obuka za nove sudije nije organizovana. Iz tog razloga trenutno ima veoma malo aktivnih sudija i predstavlja otežavajući faktor u organizaciji takmičenja. Sve sudije koje će izaći ovog vikenda da sude su položile test za licenciranje i imaju odrađen lekarski pregled i time su ispunili sve uslove kako bi od SAAF-a dobili licencu za sudije. Meni je iz dosadašnjih pojednačnih razgovora sa sudijama jasno da veliki broj sudija nije u ovom sportu zbog para, već zbog ljubavi prema igri i emociji koja ona nosi, kao i druženju i putovanjima. Isto tako mi je jasno da dosta sudija ne želi da bude više deo ove priče jer u njoj ne uživaju. Zato će jedan od mojih glavnih zadataka biti stvaranje sistema, uslova i atmosfere u kojoj će se svi osećati dobrodošlo.

Takođe bih dodao je Ministarstvo omladine i sporta pooštrilo svoje kriterijume i da su inspekcije po klubovima, savezima i sportskim udruženjima počele sa pojačanom kontrolom. Neki od naših klubova su prošli kroz iste. Te iz istih razloga SAAF već nekoliko meseci unazad insistira na poštovanju Zakona.

Ovim putem želim da pozovem i zamolim sve sudije iz USAFA-a, da ukoliko žele da budu licencirane i da sude u toku 2023. godine, kao i zbog dugovanja, mejlom jave na adresu office@saaf.rs.

Prvo kolo je na programu ovog vikenda i sudije koje budu sudile ovog vikenda, kao i tokom cele sezone, biće plaćene na vreme.