Seniorska fleg reprezentacija Srbije učestvuje na turniru u Poljskoj

903
Seniorska fleg reprezentacija Srbije

Muška reprezentacija Srbije u fleg fudbalu od 16. do 18. decembra igraće na Winter International Flag Football turniru u Poljskoj. Naši Orlovi da bi došli do trofeja moraće da pobede selekcije Ukrajine, Litvanije i dve selekcije domaćina Poljske (seniora i U19 fleg fudbal reprezentacije).

Selektor reprezentacije Srbije Rade Rakočević odlučio je da za turnir u Poljskoj pozove 14 igrača: David Lukić-Hanomihl (trener napada), Demijan Lukić-Hanomihl, Aleksa Stanić, Marko Rakočević, Fedor Ivaštanin, Ivan Škiljević, Miloš Kolibar, Vuk Ivanišević, Dejan Jašćur, Milan Manić, Pavle Plamenac (trener odbrane), Goran Zec, Aleksandar Borković i Nikola Vojnović.

Selektor Rakočević je pred put u Poljsku izjavio sledeće: – Poziv za ovaj turnir je došao iznenada, pre dve nedelje i odlučio sam, zajedno sa predsednikom Srpske asocijacije američkog fudbala Nikolom Davidovićem, da treba iskoristiti ovu priliku i učestvovati na prvom turniru naše seniorske fleg fudbal reprezentacije u inostranstvu. Pošto nije bilo vremena za pripreme, odlučio sam se za proverene igrače, kojima sam pridružio nekoliko veoma mladih flegovaca, koji su naša budućnost u ovom, nadamo se svi, budućem olimpijskom sportu. Ovaj turnir predstavlja i prvi korak u pripremi za učešće naše reprezentacije na predstojećeg Evropskog prvenstva koje će se održati u avgustu 2023. godine u Irskoj, tako da rezultat nije u prvom planu, iako ćemo dati sve od sebe da osvojimo ovaj turnir! U narednoj godini su planirane vrlo temeljne pripreme kako bi se selektovali naši najbolji igrači za to važno takmičenje. Takođe, nas očekuju Evropska prvenstva za igrače ispod 13 i 15 godina, na kojima će naši najmlađi flegovci pokušati da premaše uspeh reprezentacije Srbije ispod 15 godina, koja je 2016. godine osvojila bronzanu medalju, pod vođstvom tadašnjeg selektora Darka Štablera.

Predsednik Srpske asocijacije Američkog fudbala Nikola Davidović istakao je da nije očekivao ovaj poziv od Poljske i da nas je sve zateklo: – Definitivno se nismo nadali ovom pozivu. Mi smo zapravo upali umesto nekih reprezentacija koje su otkazale svoje učešće. Moram priznati da sam na početku mislio da ne postoji nikakva mogućnost da mi odemo na taj turnir, pošto nije planirano budžetom i finansije za to nemamo, ali gospodin Rade Rakočević je rekao da će možda on uspeti da obezbedi sredstva preko nekih partnera i sponzora, što je na kraju i uradio. Takođe moram da pohvalim i igrače, koji su odvojili nešto od svojih sredstava kako bismo zakupili sobe u hotelu u Poljskoj. Iskreno posle svega ovoga nisam imao srca da ih ne pustim da odigraju ovaj turnir, koji može svakako da nam znači. Ovo je prvi put za seniorsku fleg reprezentaciju Srbije da učestvuje na zvaničnom takmičenju van granica naše zemlje. Ovo će definitivno biti lepa uvertira da počnemo sa pripremama za Evropsko prvenstvo u seniorskom flegu koje će se odigrati sledeće godine u avgustu u Irskoj. Pored toga ovo će biti i odlična prilika da vidimo i kako igra reprezentacija Poljske, koja će se takođe takmičiti sledeće godine na Evropskom prvenstvu. Našim momcima želim svu sreću i nadam se da ćemo godinu zatvoriti sa nekom medaljom oko vrata. –

Zbog kratkog vremenskog roka za ovu prijavu dobar deo igrača koji su bili pozvani da učestvuju nisu mogli da se odazovu zbog privatnih i poslovnih obaveza, ali da ovi momci koji idu su takođe to zaslužili jer dolaze iz ekipa koje su ove godine odigrale finale Seniorske fleg lige Srbije. – predsednik saveza Davidović je za kraj istakao da su ovi momci zaslužili da se nađu na spisku putnika za Poljsku.

Srpski reprezentativci će u subotu započeti svoj nastup od 10 časova, a do kraja dana saznaće se krajnji plasman naših Orlova.

Turnir se održava u sportskom centru MOSiR Zabrze, a naše momke možete pratiti i uživo preko OVOG linka.

Ovo je prvo zvanično pojavljivanje Srbije na internacionalnoj sceni u fleg fudbalu i prvi turnir od Balkan Bowl 2018-e godine.