Bret Morgan predvodnik nacionalnog tima u 2022. godini

1271
Bret Morgan selektor i glavni trener reprezentacije Srbije
Brett Morgan

Upravni odbor Srpske Asocijacije Američkog fudbala doneo je odluku o izboru selektora i glavnog trenera reprezentacije!

Selektor i glavni trener koji će voditi srpski nacionalni tim na predstojećem Prvenstvu Evrope je Bret Morgan, koji ima 17 godina trenerskog iskustva u šest različitih zemalja, uključujući srednjoškolske, NCAA i CFL nivoe.

Glavni cilj mu je da Srbija bude najbolji tim u Evropi! Vremenske okvire kada će Srbija to postići neće postavljati, ali to je cilj ka kojem ćemo svi sada težiti.

Svoju trenersku karijeru u Evropi započinje 2016. godine sa Koč Remsima u Turskoj. Posle Remsa nastavio je sa svojim radom u Evropi trenirajući u Finskoj (Vasa Roials) i u Italiji (Firenze Guelfi).

Zajedno sa svojim iskustvom u CFL skautingu, Morgan je započeo sopstvenu skauting mrežu, All 22, koja planira da evropski skauting uskladi sa onim u Severnoj Americi.

Celu fudbalsku biografiju Morgana možete pročitati klikom OVDE.

U ovom sportu Bret Morgan može da se pohvali da je uradio mnogo, a koliko je uspešnosti imao najbolje govore imena kvoterbekovao koji su prošli kroz njegovu školu. On može da se pohvali da je bio mentor Džonu Volfordu, Dru Tejtu, Timu Dženkinsu…

Testimonials od Breta Morgana možete pročitati klikom OVDE.

Morgan je prvi put došao u Srbiju u septembru 2021. sa globalnom skauting organizacijom All22 i kako kaže zaista je uživao u tom iskustvu.

U Srbiji ima odličnih sportista koji vole čvrst, fizički fudbal. I divim se čvrstini i ljubaznosti ljudi, ovde sam se zaista osećao kao kod kuće. – na početku je rekao Morgan.

Prvi korak kao selektora reprezentacije je već napravio, a ono što je odmah uradio je bilo uspostavljanje departmenta za analizu igrača i za analizu video materijala.

Ono što sam odmah uradio je uspostavljanje departmenta za analizu igrača i za analizu video materijala. Važno je da svi srpski igrači znaju da se sada procenjuju na svakoj utakmici, a sve što rade na terenu i van njega mi dokumentujemo i pratimo. Nema veće časti nego predstavljati svoju zemlju, a ta prilika treba da bude stvar zasluge, a ne politike. Tako da sam prvo želeo da ponovo uspostavim vrednost i čast svake pozicije u našem timu, i sada smo u tom procesu. Glavnu reč kod konačnog izbora ću imati ja kao trener koji nije povezan ni sa jednim timom, tako da se u našem procesu može izgraditi poverenje – istako je Morgan.

Koja je glavna prednost reprezentacije Srbije?

Verujem u organizacionu strukturu i temeljan proces koji sada imamo. Novo rukovodstvo je uradilo izvanredan posao postavljanjem novog pravca za ono što želimo da postignemo. Znam da naši stručni štab i tim čine čvrsti, vredni ljudi koji su ponosni što predstavljaju veliku državu Srbiju, i mislim da postoji jedinstven srpski način razmišljanja koji prihvatamo i koji nam daje prednost.

Koje su slabosti reprezentacije Srbije, a šta ćete istaći u pripremnom periodu?

U našim standardima priprema ima prostora za napredak. Obraćanje pažnje na detalje u svakom aspektu organizacije biće prilagođavanje, to je očigledno. Vrlo je važno da moja očekivanja ne budu previsoka, prebrza, jer će za prilagođavanje biti potrebno vreme. Ali biće od ključnog značaja da pronađemo trenere i igrače koji su dovoljno samosvesni da razumeju da se njihovi trenutni standardi moraju poboljšati. Ali ako ostanemo otvorenog uma, radoznali i spremni na saradnju, svi ćemo postići bolje rezultate.

Novi stručni štab reprezentacije

Odmah nakon uspostavljanja departmenta za analizu igrača i za analizu video materijala, Morgan je započeo intervjue sa trenerima i njihove procene.

Većinu kandidata sam mogao da vidim kao trener uživo na treninzima i na utakmicama ove sezone, što je zaista bilo od koristi. Takođe sam razgovarao sa mnogim ljudima o preporukama za svakog kandidata, tako da sam zadovoljan kako smo radili na tom procesu u celini. Veoma sam uzbuđen zbog našeg stručnog štaba, a igrači će biti uzbuđeni i zbog toga kako naš štab drugačije pristupa stvarima. – , istako je Morgan.

Plan za pripremni period

Kriterijumi i kod izbora igrača su drugačiji nego što su do sada bili.
Proceniću i oceniti svakog igrača sa srpskim državljanstvom na globalnom nivou, a mi ćemo identifikovati igrače koje ćemo pozvati na tryout i prvi kamp. Kao stručni štab, prilagodićemo plan ovim identifikovanim igračima. Kriterijumi za ovo su sada ipak malo drugačiji, tako da ćemo odvojiti potrebno vreme da pronađemo najbolje rešenje za svaku ulogu – , rekao je Morgan.

Protivnici značajan izazov

A kada je reč o ovogodišnjim protivnicima Moragan je istakao da nas ove sezone čekaju dva odlična protivnika koja će biti značajni izazov za nas.

Oba tima su odlični protivnici koji imaju odlične trenere i dobre, iskusne igrače. Oba tima će biti značajni izazovi i ne možemo ih pobediti bez drugačijeg načina razmišljanja i standarda priprema. Moramo brzo da prihvatimo tu realnost da bismo pobedili, što znam da možemo – , rekao je Morgan.

Američki fudbal u Srbiji

Bret je u Srbiji od početka naše sezone i imao je priliku da prisustvuje velikom broj treninga, kao i utakmica u domaćem takmičenju. Za to vreme mogao je da stvori jasnu sliku o tome na kom je nivou američki fudbal u Srbiji.

Video sam skoro svaki tim kako igra uživo ove sezone, jer dobijate mnogo dodatnog uvida gledajući trenere i igrače uživo. Kako komuniciraju jedni sa drugima, kako koriste svoje vreme pre i tokom igre, obraćaju pažnju na detalje svog “zanata”, koliko sarađuju, kako se ponašaju. Postoje i druge stvari osim toga kako igrate kada se takmičite na elitnom nivou na međunarodnoj sceni, i to je nešto što mislim da ćemo naučiti.

Koje promene biste preporučili za povećanje kvaliteta fudbala u Srbiji i njegove popularnosti među mlađim ljudima?

Nadam se da reprezentacija može da bude zaista dobar prostor za razvoj svih aspekata naših srpskih klubova. Mnogo je naglaska na tome kakvi bi igrači trebalo da budu, ali srpski klubovi imaju rukovodioce, trenere i skaute koji grade temelje na kojima će se oslanjati ceo srpski fudbal. Potreban nam je veći i angažovaniji trenerski štab, sa programima i resursima koji će im pomoći da se razvijaju. Moramo identifikovati trenutne igrače koji imaju budućnost u treniranju ili skautingu i početi da ih razvijamo sada. A od naših najboljih trenera treba očekivati da treniraju srpske timove, izađu i naprave uticaj i promene koje želimo da vidimo u srpskom fudbalu. Svi smo se zaljubili u ovu igru i ne radimo to zbog novca, sledeća generacija mora da oseti šta nas je sve učinilo ludim za ovim sportom.

Takođe mislim da postoje velika neslaganja oko toga šta je najbolje za kolektivni rast ovde u odnosu na ono što koristi konkretnom klubu. Nadam se da su naši treneri i rukovodioci voljni da me uključe u to kao neutralnog posmatrača. Sada sam posvećen srpskom fudbalu i želim da budem od koristi. Svi moramo objektivno da sagledamo trenutno stanje i da vidimo šta možemo da uradimo da se srpski fudbal vrati tamo gde mu je mesto.

Dobar potencijal kod domaćih kvoterbekova

Kakav je vaš stav o dovođenju stranih igrača na ključne pozicije, kao što su kvoterbekovi, raningbekovi, hvatači, a da nema domaćih igrača na tim pozicijama?

Zavisi od ciljeva koje su postavili fudbalski lideri svake zemlje. Svaki nacionalni tim očigledno pati u razvoju kvoterbekova tradicionalno se oslanjajući na strane kvoterbekove. Međutim, razumem obe perspektive, startovao sam i strane i domaće kvoterbekove u klubovima koje sam trenirao i osvojio prvenstvo sa domaćim kvoterbekom. Sebično se nadam da ćemo videti više od naših srpskih kvoterbekova, jer mislim da imamo neke sa dobrim potencijalom.

Za kraj Morgan je istakao da mu je zaista velika čast da predstavlja Srbiju i da je uzbuđen što će osetiti obim te časti koju će naučiti od nas.

Prihvatamo šta znači biti Srbin, ali i otvaramo se za ono što se mora naučiti da bismo stekli poštovanje u fudbalu na globalnom nivou. Uzbuđen sam što ću učestvovati u tom putovanju, a svaka žrtva se isplati kada postanete šampion. –