Pre-Draft rezime: San Francisko Fortinajners

908
San Francisko

Posle AFC West divizije, prešaltaćemo se na zapadnu diviziju NFC konferencije i krenuti od petostrukih Superbol šampiona San Francisko Fortinajnersa.

LINČ OTVOREN ZA TREJDOVE

Generalnom menadžeru Džonu Linču malo je nedostajalo da posle osvajanja SB prstena kao igrač sa Tampom, dođe i do drugog kao funkcioner jedne od najuspešnijih franšiza u istoriji NFL. Superbol 54 bilo je sedmo učešće San Franciska, posle 5 uzastopnih pobeda sa Montanom (4) i Jangom (1) zabeležili su drugi vezani poraz. Da bi došli do te pozicije Linč je napravio brojne poteze i u tom procesu ostao bez većine draft pikova ove godine. Već je to nadoknadio trejdom Deforesta Baknera u Indijanapolis za 13. pik. Najnersi nisu mogli da plate svakog igrača defanzivne linije, a između Baknera i Arika Armsteda odlučili su se za potonjeg, koji će zajedno sa Nikom Bosom i Di Fordom i dalje činiti najveću snagu odbrate tima iz Kalifornije. San Francisko ima pik Indijanapolisa i svoj 31. pik, a očekuje se da barem jedan trejduju kako bi dobili 2-3 pika u zamenu i na taj način nadoknadili činjenicu da posle 31. mesta neće birati pre 156. pozicije (5. runda).

STRUČNI ŠTAB

Kao i njihovim SB rivalima Kanzas Siti Čifsima ceo stručni štab je ostao na okupu. Glavni trener Kajl Šanahan koji zove akcije u napadu i dalje će raditi sa svojim najbližim asistentima Majkom Mekdanielom i Majkom Laflurom (brat glavnog trenera GB Meta). Čak je i trener hvatača, bivši igrač Patriota i Denvera Ves Velker, ostao na svojoj poziciji. Odbranu će trenirati Robert Saleh. On je bio finalista za mesto glavnog trenera Klivlenda, ali se tim iz Ohaja odlučio za ofanzivnog koordinatora Minesote Kevina Stefanskog, tako da će Saleh imati novu šansu da dođe do SB prstena u Kaliforniji.

NAPAD I SPECIJALNI TIM

Linč nije mnogo menjao u napadu, a za to nije ni bilo razloga. Emanuel Sanders je stigao na polovini prošle sezone posle trejda sa Denverom, a sada je produžio u Nju Orleans gde će činiti tandem sa najboljim NFL hvatačem prošle godine Majklom Tomasom. Grupa trkača je ostala na okupu (Kolman, Mostert, Breida i oporavljeni Mekinon).

Ono što bi moglo da bude zanimljivo je dostupnost Markisa Gudvina na trejd tržištu. Ukoliko se to desi, San Francisko bi na 13. poziciji mogao da izabere jednog od najboljih WR u inače odličnoj klasi hvatača koja izlazi na draft. Stigao je samo Trevis Bendžamin iz Čardžersa, ali njegov ugovor nije zagarantovan.

Jedine preostale promene su na poziciji garda, gde je veteran Tom Kompton došao umesto Majka Persona, a neko će morati da nadoknadi učinak tajtenda Levina Toilola koji je bio dobar u blokiranju u akcijama trčanja.

Specijlni tim je siguran, Robi Guld se oporavio od povrede, a mladi panter Mič Višnovski je imao dobru ruki sezonu.

ODBRANA

Za sada, izuzev Baknera svaki prošlogodišnji starter iz odbrane je na rosteru, ali zbog nedostatka novca u salary cap-u, SF bi mogao da se odrekne još nekog. Navodno, prema proceni Majkla Lombardija koji je radio u menadžentu Patriota i Braunsa, za pravu trejd kompenzaciju novi tim bi mogli da imaju Kvon Aleksander, Džakviski Tart ili Di Ford. Deluje neobično da će se Linč posle Baknera odreći i Forda, tako da je realniji odlazak Aleksandera na čijem mestu se tokom njegovog odsustva zbog povrede odlično snašao mladi Fred Vorner, a San Francisko ima i još jednog perspektivnog LB Drea Grinloa. U tim je tokom marta stigao iz Džo Voker iz Arizone kao poslednja opcija na pozicijama lajnbekera.

Kako bi pojačao rotaciju defanzivne linija posle odlazaka Baknera i Šejdona Deja u Indijanapolis, Linč je doveo Kerija Hajdera. Hajder ima zanimljivu karijeru, kao nedraftovan igrač 2014. godine nije dobio šansu sve do 2016. kada je eksplodirao u Detroitu tako što je zabeležio 8 sekova u limitiranom broju akcija. Međutim, od tada ga muče povrede, ali kao deo jake linije Najnersa mogao bi ponovo da pojača brojke. Ugovori su obnovljeni sa sejftijem Džimijem Vordom, endom Ronaldom Blerom i još jednim često povređenim igračem kornerom Džejsonom Veretom koji će dobiti još jednu šansu da se nametne po dolasku iz Čardžersa.

DRAFT

Kao što sam već napomenuo, San Francisko je trejdovao pikove treće i četvrte runde za Sanders i pik pete runde, pik druge runde je poslat Kanzas Sitiju za Di Forda, a za sad Linč je to nadoknadio trejdom Baknera. Najnersi drže 13, 31, 156, 176, 210, 217. i 245. pik. Ukoliko Gudvin bude trejdovan, WR dolazi u obzir u prvoj rundi. U zavisnosti od pika, to bi mogli biti Lemb (Oklahoma) Džudi i Rags (Alabama), ali čak bi i na 13. mestu mogli da ostanu kratkih rukava, jer pre njih biraju Džaguarsi (9.), Džetsi (11.) i Rejdersi (12.). U tom slučaju kasnije bi mogli da obrate pažnju na Džastina Džefersona (LSU), Denzela Mimsa (Bejlor), Džejlena Rigora (TCU) ili Ti Higinsa (Klemson).

Linč bi mogao da potraži i direktnu zamenu za Baknera, što bi mogao biti Džavon Kinlou sa Južne Karoline koji je je skupio 10,5 sekova tokom poslednje dve koledž sezone ili Derik Braun sa Oburna ukoliko ispadne iz Top 10 pikova. Pred kraj prve ili na početku druge runde (u slučaju trejda) zanimljivi su Nevil Galimor (Oklahoma) i Ros Bleklok (TCU).

Svakako ako ne u prvoj u kasnijim rundama, Šanahan bi mogao da dobije još jedno oružje i priključi ga grupi hvatača koju predvodi Dibo Semjuel, uz Kendrika Borna, Dantea Petisa, Džejlena Hurda, Ričija Džejmsa, a tu je naravno i Džordž Kitl na poziciji tajtenda.

Treća pozicija na kojoj bi prijalo osveženje je kornerbek, Ričard Šerman je siguran na svojoj strani, ali Emanuel Mozli i Akelo Viterspun nisu parnjaci kakve je Šerman imao u Sijetlu. U zavisnosti od broja pikova i pozicija, Najnersi bi mogli izabrati jednog CB u prve dve runde gde su projektovani Kristijan Fulton (LSU), Si-Džej Henderson (Florida), Džef Glednij (TCU), Trejvon Digs (Alabama), Ej-Džej Terel (Klemson), Džejlon Džonson (Juta) i Dejmon Arnet (Ohajo Stejt).

U kasnijim rundama, San Francisko bi pažnju mogao da usmeri ka ofanzivnoj liniji, mogućim alternativama za iskusnog Džoa Stejlija, kao i gardove Tomlinsona i Komptona, ili na lajnbekera u slučaju trejda Kvona Aleksandera.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili predlog, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.