Pre-Draft rezime: Denver Bronkos

692
Denver Bronkos

AFC West završavamo sa ekipom Denver Bronkosa koji su 2019. godine posle užasnog početka završili na drugom mestu u diviziji sa skorom 7-9.

SVE KARTE NA DRUA LOKA

Legendarni QB i predsednik Denvera Džon Elvej prošle godine dao je pik 4. runde Baltimoru za Džoa Flaka. Flako više nije član Denvera. Tim je otpustio bivšeg Superbol MVP kvoterbeka posle jedne sezone tj. 8 mečeva i skora 2-6 posle čega je stavljen na listu povređenih zbog povrede vrata. Brendon Alen je preuzeo mesto startera na tri meča, pre nego što je glavni trener Vik Fanđio odlučio da šansu da piku druge runde Dru Loku koji je sezonuo započeo na listi povređenih zbog povrede palca.

Lok je na pet mečeva odigrao svaki ofanzivni snep, prebacio 1000 jardi sa 64% preciznosti, bacio 7 TD i 3 INT i, najvažnije od svega, zabeležio 4 pobede. To je ubedilo menadžment Bronkosa da sa Lokom krenu u 2020. godinu kao sigurnim starterom, a to potvrđuje dolazak Džefa Driskela na poziciju rezervnog QB umesto Flaka i Alena. Driskel nema potreban kvalitet da bude starter što je pokazao prethodne dve sezone u Sinsinatiju i Detroitu, ali ima dovoljno iskustva da pomogne Loku u pripremi.

STRUČNI ŠTAB

Vik Fanđio je jedan od retkih glavnih trenera u NFL koji ujedno i zove akcije u odbrani (defanzivni koordinator). Zvanično DC je Ed Donatel koji radi zajedno sa Fanđiom već 10 uzastopnih sezona (San Francisko, pa Čikago). Njih dvojica nastaviće da rade istim sistemom, ali je glavni trener odlučio da promeni ofanzivnog koordinatora. Bivši glavni trener Braunsa i Džajanta Pet Šurmur zamenio je Riča Skangarela. Šurmur je doveo Majka Šulu, sina čuvenog Dona Šule, koji je 7 godina radio sa Kemom Njutnom od njegovog početka u Karolini, a prethodne dve godine bio je i OC u Njujorku. Skangarelo će biti asistent Dagu Pedersonu u Filadelfiji. Važno je pomenuti i odlazak trenera lajnbekera Brendona Stejlija kojeg je Šon Mekvej izabrao za naslednika Vejda Filipsa na mestu defanzivnog koordinatora LA Remsa. Njega je zamenio mlađi brat Čaka Pagana, Džon.

NAPAD I SPECIJALNI TIM

Elvaj je tokom Free Agency perioda odlučio da Loku pomogne pojačavajući napad trčanjem. Iz divizijskog rivala Los Anđeles Čardžersa došao je RB Melvin Gordon. Gordon je imao 5 zanimljivih godina u Čardžersima. Kao 15. pik na draftu 2015. godine u svojoj ruki sezoni nije zabeležio nijedan TD. Naredne tri značajno je napredovao što je kulminiralo 2018. kada je zabeležio 10 TD i pohodu Čardžersa do skora 12-4 i plejofa. Gordon je smatrao da je taj učinak dovoljan za novi ugovor, ali uprava i njegovi agenti nisu mogli da pronađu zajednički jezik zbog čega je Gordon propustio prva 4 meča 2019. godine. Tokom ta 4 meča Ostin Ekeler pokazao se kao odlična opcija, a Gordon je bio jako slab i pored 8 postignutih TD jer je beležio ispod 4 jarde po nošenju (pad sa 5,1 na 3,8).

Ova odluka Elveja je pomalo čudna, Gordon je dobio dvogodišnji ugovor i 16 miliona dolara i pored toga što Denver ima Filipa Lindzija, jedinog nedraftovanog ruki igrača koji je izglasan za NFL Top 100, koji je pritom i dalje na ruki ugovoru. Ipak, moguće da Elvej želi veću efikasnost u crvenoj zoni gde Gordonova snaga dolazi do izražaja.

Denver će poziciju hvatača morati da pojača na draftu. Kortland Saton je imao fantastičnu sezonu, ali potrebna mu je pomoć. Dešon Hamilton i Tim Patrik su podobniju za ulogu slot risivera. A grupa hvatača imaće dobru podršku tajtendova gde Bronkosi imaju dubok roster: Fant, Hojerman, Bat i pridošli Nik Vanet.

Ofanzivna linija može da bude problem. Levi tekl Geret Bols ne igra na nivou pika prve runde, a centar Konor Mekgovern je otišao u Njujork Džetse. Kao najveće pojačanje stigao je Grejem Glazgov iz Detroita koji može da igra gard i centra i pridružio se desnom teklu Džuvanu Džejmsu koji je prošle godine došao iz Majamija kao jedinoj sigurnoj opciji u liniji. Sa Glazgovom stigao je panter Sem Martin koji će pomagati jednom od boljih kikera u ligi Brendonu Mekmanusu.

Fulbek Endi Janovič trejdovan je u Klivlend, čiji novi trener Kevin Stefanski koristi FB poziciju više od Peta Šurmura koji se više oslanja na tajtendove. Denver nije obnovio ugovore RB Bukeru i G Ronaldu Liriju, kao i Tio Ridiku koji nije ni debitovao za Bronkose zbog povrede.

ODBRANA

Poput Lirija, Elvej je odlučio da se odrekne i nekih igrača u odbrani. Derek Volf dugo je bio na tržištu i jedan od startera u odbrani u Superbol sezoni juriće svoj drugi prsten u Baltimoru. Ali ipak, najveći odlazak je onaj Krisa Herisa. Kornerbek je potpisao za rivale Čardžerse dvogodišnji ugovor vredan 17 miliona, tj. onaj novac koji je Denver dao Gordonu. Takođe, sejfti Vil Parks je otišao u Filadelfiju, a LB Kori Nelson, DL Adam Gocis i visok pik Patriota pre nekoliko godina CB Sajrus Džons su slobodni agenti.

Elvej je obnovio ugovore linijašima Šejbiju Herisu i Majku Purselu koji su imali odlične sezone kao inicijalni defanzivci za zaustavljanje trčanje u 3-4 defanzivnoj šemi, a njima je priključio i iskusnog Džurela Kejsija iz Tenesija. Na edge poziciji imaju jednog od najboljih igrača u ligi Vona Milera, a pojačanje sa druge strane će biti oporavak Bredlija Čaba. U sredini odbrane i dalje će biti Tod Dejvis. Mesto drugog ILB je otvoreno za veliku grupu igrača.

Kao prvog CB, Herisa je zamenio Ej-Džej Buje koji je stigao u još jednom trejdu iz Džeksonvila, a Brajs Kelahan moraće da opravda veliki novac uložen 2019. što zbog povrede nije učinio prošle godine. Isak Jiadom u svojoj trećoj sezoni morače da pokaže napredak ako želi da ostane u timu duži period. I pored odlaska Džonsa, Bronkosi na rosteru imaju još jednog CB koji je pik druge runde Nju Inglanda. Djuk Doson došao je tačno pred početak sezone u trejdu i njemu je ovo poslednja sezona da se dokaže. Na sejfti pozicijama sigurni su Karim Džekson i Džastin Simons koji treba franšajz teg da zameni dugoročnim ugovorom.

DRAFT

Bronkosi drže svoje pikove u prve 4 runde (15, 46, 77, 118). Uz to Denver ima i 83. pik Pitsburga (draft trejd 2019. godine), kao i još jedan pik treće runde (95.) koji je stigao iz San Franciska za Sandersa. Drugi pik Najnersa četvrte runde prosledili su Džeksonvilu sa Bujea. Uz to tu su i po jedan pik pete (178.) i šeste (181.) runde i dva pika u poslednjoj rundi (252. i pretposlednji 254 pik).

Kao divizijski rival Las Vegas, Denver bi mogao prvo da gađa hvatača (Lemb, Džudi, Rags), ali ukoliko najbolja tri igrača ne budu dostupna Elvej bi mogao da dodatno ojača odbranu kako bi ekipa mogla da parira šampionima Čifsima u dva meča. Dobra opcija je LB Patrik Kvin sa LSU. LSU ima tradiciju izvrsnih defanzivaca protiv pasa uključujući i lajnbekere poput Kvona Aleksandera,Diona Džonsa i Devina Vajta. Kenet Marej sa Oklahome je takođe zanimljiv igrač, a ukoliko je neko željan da trejduje u Top 10 Elvej bi mogao da doda neke dodatne pikove koje je obezbedio i skoči po Ajzeu Simonsa sa Klemsona koji je najbolji LB na draftu.

Bronkosi moraju da iskoriste i barem jedan pik na ofanzivnog linijaša. Trenutno su kao starteri na gardovima upisani mladi Dalton Rizner i Ilajdža Vilkinson, ali njihova pozicija nije sigurna kao ni Geretu Bolsu. Ukoliko zadrži sve pikove, Elvej bi mogao da ih iskoristi na gardu i levom teklu.

U odbrani u nižim rundama menadžment bi mogao da pronađe zamenu Parksu na sejftiju i pojača konkurenciju mladim defanzivnim linijašim i/ili još jednim risiverom.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili predlog, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.