Mač Svetog Vida!

3339
Mač Svetog Vida

Od ove sezone, MVP Prve lige Srbije dobijaće jedinstven trofej. Srpska asocijacija američkog fudbala dodeljivaće mač Svetog Vida!

Mač je izradio Slobodan Marinić, poznati i vrhunski majstor: „Profesionalna izrada mačeva je veoma zahtevna profesija. Ona nema gde da se uči, majstori moraju takoreći da kradu zanat sa sto mesta. Da bi majstor mogao da izradi mač potrebno je da poseduje znanje o metalurgiji, plemenitim metalima, tipovima kože, istoriju. Takođe, moraju da se upoznaju sa različitim oblicima i načinima korišćenja mačeva, kao i sa eksperimentalnom arheologijom – disciplinom koja ispituje nastanak predmeta”, započeo je Marinić.

Mač Svetog Vida

Slobodan Marinić je započeo da se bavi izradom mačeva pre više 10 godina iz hobija, a danas se profesionalno bavi ovim poslom. Tokom svoje karijere izradio je veliki broj mačeva, međutim među najpoznatijim je mač despota Stefana Lazarevića koji se nalazi u manastiru Manasija. Ovaj mač nije replika, izrađen je na osnovu istraživanja, a značajan je s obzirom da je despot Stefan Lazarević gajio viteštvo i tokom njegove vladavine odigravane su i viteške igre. Marinić je izradio mačeve za predsednike republike Srbije, brojne državnike, diplomate i ambasadore, a njegovi radovi mogu se videti i u TV seriji Nemanjići. Tvrdi da mu je svaki projekat podjednako drag i da se uvek trudi da mač savršeno odgovara osobi koja ga naručuje.

Slobodan Marinić smatra da je ovakva nagrada idealna za američki fudbal: „Sport je koncipiran tako i izgleda kao da se dve vojske sudaraju. Borbenost i atleticizam veoma doprinose pobedama timova. Kroz opremu i pristup ovom sportu, evocira se viteštvo. Mislim da je ovakva nagrada za igrača pravi pogodak i da je njom zaokružena jedna lepa priča”.

Mač Svetog Vida je klasičan mač 14. veka srednjevekovne Srbije. Ovaj rad nije replika, pravljen je istorijskim metodama i vitezovi su ovakve mačeve zaista koristili. Mač je ceremonijalan, stilski model, kakav su nosili vlastela i kraljevi. Na njemu se nalazi zlatna nakrsnica, zlatna jabuka i na njima simboli SAAF. Crvena koža označava ratnički princip. Mač je okaljen i u izradi mača taj momenat je ključan. Tada on može da pukne, dolazi do magijske (poetičke) transformacije čelika i mač koji je do tada samo komad čelika dobija dušu. Mač je glavni simbol viteza, simbolizuje mogućnost čoveka da se suprotstavi. Vitez koji se bori protiv sila zla vezuje se prvenstveno za mač. On je simbol truda i rada i igraču koji ga dobija predstavlja potvrdu da sve što je radio ima smisla”, zaključio je majstor Slobodan Marinić.

Predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Branko Vučinić obrazložio je zašto se savez odlučio na ovaj korak: „Srpski američki fudbal baštini sve vrline srednjovekovnog viteštva Nemanjićke Srbije. Poštovanje protivnika, borba svom snagom i srcem i pomaganje slabijih samo su neke od vrlina koje članovi SAAF svakodnevno ispoljavaju na terenu, kao i van terena u svojim zajednicama. Mač Svetog Vida smo od ove godine ustanovili kao nagradu za najboljeg igrača Sport Klub Prve lige Srbije. Nagrada je prelaznog tipa, a svake sledeće godine će prošlogodišnji MVP dodeljivati nagradu sledećem i tako mu poželeti dobrodošlicu u klub najizuzetnijih „oklopnika” u Srbiji. Nadam se da će ova nagrada biti inspiracija za igrače da teže ka ostvarivanju svih vrednosti koje ovaj sport čine viteškim i da će nastaviti da vredno rade na samopoboljšanju. Ustanovljenjem ovakve nagrade počinjemo da gradimo jednu tradiciju kojom će naš sport inspirisati mlade ljude da nam se pridruže i slede vrline koje su krasile srpske oklopnike kroz vekove”, istakao je Vučinić.

Nagrada će biti dodeljena danas, na Serbian Bowl XV, koji počinje u 17 časova na Čika Dači.

Mač Svetog Vida