Nova lista zabranjenih doping sredstava

2633

Antidoping agencija Srbije objavila je novi Pravilnik o listi zabranjenih doping sredstava u sportu.

Lista je podeljena prema vrsti zabranjenih supstanci, i sadrži:

  • specifične supstance;
  • supstance i metode koje su uvek zabranjene na takmičenju i van takmičenja;
  • zabranjeni metodi;
  • supstance i metode zabranjene na takmičenju;
  • supstance zabranjene u određenim sportovima.

Lista zabranjenih doping sredstava utvrđuje se nakon što Svetska antidoping agencija objavi Listu zabranjenih doping supstanci (sredstava) za narednu godinu, a Antidoping agencije Republike Srbije je usklađuje i utvrđuje sa Evropskom konvencijom o sprečavanju dopinga u sportu i međunarodnim standardima za listu zabranjenih sredstava odobrenim od strane Svetske antidoping agencije.

LISTA ZABRANJENIH DOPING SREDSTAVA ZA 2019. GODINU >>

Android aplikacija: ADAS za sportiste

Podsećamo da je Antidoping agencija Republike Srbije kreirala besplatnu ADAS aplikaciju za uređaje s Android operativnim sistemom, koja takođe može biti od pomoći i koristi svim rekreativcima, aktivnim i/ili profesionalnim sportistima.

Na aplikaciji se mogu naći aktuelne vesti iz oblasti sprečavanja dopinga u sportu, aktuelna lista zabranjenih supstanci (uz mogućnost pretrage), formulari, mišljenje o leku ili suplementu (takođe je omogućena pretraga po supstancama), pristup ADAMS bazi koju sportisti iz registrovane test grupe koriste, pristup osnovnim informacijama o izuzeću za terapeutsku upotrebu i formular za njegovo popunjavanje, te osnovne informacije o Antidoping agenciji Republike Srbije.

Ideja je da se sportistima učine što dostupnijim informacije koje su im potrebne, a mobilni telefon je uređaj koji svi poseduju.

ADAS aplikacija se može instalirati na svim uređajima sa Android operativnim sistemom (mobilni telefoni i tablet računari), koji je najzastupljeniji među tzv. „pametnim” mobilnim telefonima u Srbiji.

Aplikacija se potpuno besplatno može preuzeti iz prodavnice Google Play ili na stranici: ADAS.org.rs >>