Finale Juniorske lige 24. novembra u Beogradu

931

SBB Vukovi  i Black Hornetsi boriće se za 11. Trofej „Veljka Makojevića” u finalu Juniorske lige Srbije 24. novembra u Beogradu.

I jednoj i drugoj ekipi ovo je drugo učešće u finalu. Takođe, i jedan i drugi tim već su se ovenčali zlatnim medaljama — Black Hornetsi prošle godine, a SBB Vukovi pre ravno 10 godina.

Trofej nosi ime po dugogodišnjem igraču i treneru Wild Boarsa koji je tragično preminuo 2008. godine.

Osim toga, Stršljeni i Vukovi sastali su se samo dva puta do sada u juniorskoj konkurenciji. Prošle godine su slavili Jagodinci, a ove Beograđani, nanevši tako jedini poraz ove sezone aktuelnim šampionima.

Iz ovog konciznog osvrta na istoriju susreta pomenuta dva tima, zaključuje se da je dosta „1 : 1“ stavki, te je došlo vreme da se ravnoteža poremeti i snaga prevagne na jednu stranu. Prilika za to biće već u subotu, na stadionu FK Rakovica (nekadašnji IMR), a povod i ulog je više nego jak — finale Juniorske lige Srbije.

I Hornetsi i Vukovi zasluženo su se našli u finalu ovogodišnjeg takmičenja. Beogradski tim ima iza sebe najbolju sezonu do sada. Efikasan napad i još bolja odbrana čak četiri protivnika ostavila je na „nuli“, bez datog tačdauna, a najteži zalogaj, svoje rivale u finalu, uspeli su da „pregrizu“ u meču u grupi 27 : 22 — i to su jedini poeni koji su primili ove jeseni.

S druge strane, Jagodina je sa odmicanjem takmičenja pokazivala sigurniju i uigraniju igru, koja ih i ove sezone dovela do finala. Na poslednjoj prepreci „pali“ su i Indiansi, koji su im uz Vukove, bili i najozbiljnija pretnja.

Od pokretanja takmičenja 2008. godine, 10 ekipa je igralo u finalu, a sedam je osvajalo Trofej „Veljka Makojevića” — Kragujevac, Pančevo i Čačak po dva puta, i po jednom SBB Vukovi, Blue Dragonsi, Wild Dogsi i Black Hornetsi. Pored Inđije, još Klek i Kikinda bili su učesnici finala.

Gledajući sezonu iza nas i konkurenciju generalno, Ivan Nedeljković, glavni trener juniorskog tima Vukova, smatra da je dobro što je ligu započelo osam timova, ali je šteta što nisu svi izgurali sezonu do kraja.

— Nažalost, to je nešto sa čime se susrećemo i na seniorskom nivou i mislim da bi neke ekipe u Srbiji trebalo da prate upravo model naših protivnika u finalu, koji su za veoma kratko vreme pokazali da su ozbiljan klub i da imaju dugoročne planove, i to je sjajno. Da bi ovaj sport prosperirao, neophodno je osvestiti koliko su omladinske kategorije zapravo bitne — ističe iskusni Ivan Nedeljković, reprezentativac Srbije.

On je dalje prokomentarisao i učinak svog tima koji je možda i najprijatnije iznenađenje čitave sezone.

— Glavni razlog za ovaj uspeh se nalazi u izuzetnoj posvećenosti trenerskog kadra koji radi sa svim našim omladinskim kategorijama, a pre svega trenera Nemanje Lukića i Andreje Stevanovića, kao i ostalih koji su poslednje dve godine nesebično davali sebe u ponovno pokretanje i ozbiljan pristup omladinskom programu Vukova. S druge strane, naši mladi igrači su prepoznali taj trud i svojom voljom i zalaganjem doveli juniorski tim do finala sezone 2018. Kostur naše ekipe čine najvećim delom momci ispod 17 godina koji su letos osvojili kadetsku ligu bez ijednog primljenog poena. Njima smo pridružili nekolicinu momaka koji imaju iskustvo igranja u seniorskom timu, i mogu da kažem da je ta formula dala pozitivan rezultat.

Očekivanja od finala

Na osnovu svega viđenog, teško je izdvojiti jednu ekipu po nekim specifičnostima, ali definitivno su i jedni i drugi dorasli izazovu koji je pred njima, smatra Strahinja Jevremović, trkač Black Hornetsa.

— Kao i uvek, pobediće ekipa koje manje bude grešila. Od protivnika ne očekujem promene u igri, eventualno po koji pas više. Ulazimo u utakmicu kao branioci titule i očekujem da njihovo trčanje efikasnije zaustavljamo nego u prvom susretu pre mesec dana. Verujem da ćemo u tome uspeti i da će titula ostati u našoj Jagodini — poručio je Strahinja.

Slično o finalnom meču razmišlja i Ivan Nedeljković.

— Mislim da se obe ekipe potpuno zasluženu tu nalaze i da će pobednik tog meča zaista i biti najbolji juniorski tim Srbije u 2018. godini. Prvi međusobni meč koji smo odigrali u regularnom delu sezone je bio jako uzbudljiv i mislim da će i ovaj poslednji biti sličan — izjavio je glavni trener Vukova.

Meteorolozi za subotu 24. novembar najavljuju hladnije vreme, ali bez padavina, što je dovoljan razlog da se prisustvuje obećavajućem spektaklu koji će prirediti budućnost američkog fudbala u Srbiji. Utakmica će se igrati na terenu FK Rakovica u istoimenom beogradskom naselju, a kik-of je zakazan za 19 časova.

Da — očekuje nas spektakl pod reflektorima.