Međunarodni turnir u Beču neprocenjivo iskustvo za „Orliće“

1504
Fleg liga petlića Srbije U13

Najmlađa postava novobeogradske ekipe Sportex Orlovi (U11) učestvovala je na velikom međunarodnom fleg fudbal turniru — Junior Hallowi(e)n Bowl — koji se proteklog vikenda održao u austrijskoj prestonici, Beču, na terenima trening-centra Vienna Vikingsa.

Tradicionalni turnir na kojem su učestvovala 44 kluba i na kojem je odigrana 131 utakmica, bio je nemerljivo iskustvo za članove jednog od najmlađih klubova u Srbiji, koji veliku pažnju od svog osnivanja posvećuje radu s mlađim kategorijama i s polaznim uzrastom, računajući na njih kao na svoju budućnost.

Sedamnaest dečaka i devojčica, predvođeni trenerima Aleksom Denovićem i Aleksom Miškovićem, ubeležili su dva nerešena rezultata i dva poraza, ali je rezultat ostao u drugom planu, imajući u vidu značajno i novostečeno iskustvo za neka buduća takmičenja.

Sportex Orlovi — Dark Angels 6 : 6
Sportex Orlovi — Badgers 0 : 13
Sportex Orlovi — Knights Flag Kids 0 : 0
Sportex Orlovi — Indians 0 : 28

Konkurencija je bila vrlo jaka, ako se uzme u obzir da su se takmičili aktuelni prvaci i vicešampioni Austrije, Indiansi i Badgersi. Ipak, prema rečima Alekse Miškovića, učešće na turniru pokazalo je da „Orlići“ mogu da stanu rame uz rame sa ekipama iz Austrije te da je iskustvo koje nose iz Beča više nego korisno za nastavak sezone u domaćem prvenstvu, kako za decu igrače, tako i za njih kao trenere.

— Ekipe su pune talentovane dece s kojima se odlično radi. Nama su potrebne takve utakmice, kako bismo i sami dosta naučili i napredovali. Ali, ni mi ne zaostajemo za njima, imamo dobar tim, koji uz dobar rad i uslove može da im parira — izjavio je trener „Orlića“ po povratku iz Beča, te dodao:

— Zadovoljan sam igrama koje smo pružili i unapred se radujem sličnim turnirima. Organizacija tih klubova je na izrazito visokom nivou, uslovi takođe. Trudićemo se da i u budućnosti težimo ka tome.

S tim u vezi, predsednik KAF Sportex Orlovi Marko Rakočević najavio je da će se „Orlići“ naredne godine takmičiti u prvenstvu Austrije, u uzrasnoj kategoriji U11.

Velika takmičenja poput Junior Hallowi(e)n Bowl prilika su i da se gradi timski duh jedne ekipe, što je naročito izazovno kada se radi s decom. Ipak, trener Mišković kaže da se osvedočio da su upravo „Orlići“ manifestovali pozitivan takmičarski duh.

— Mislim da im je dosta značilo da što su i sami videli da mogu da igraju sa ekipama iz inostarnstva. Njihovo samopouzdanje i želja za radom, da bi bili još bolji, sada su nikad veći. Meni lično ovo je bilo posebno iskustvo, jer sam i sam bolje upoznao svoju ekipu — zaključio je Aleksa Mišković.

Učešće Sportex Orlova je prvo internacionalno učešće jednog tima iz Srbije u najmlađoj uzrasnoj kategoriji, kada je reč o beskontaknoj verziji američkog fudbala. Klub s Novog Beograda bio je jedini iz naše zemlje, čime su domaćini i organizatori ukazali veliku čast srpskom američkom fudbalu.

U ekipi Orlova bili su: Kosta i Mila Dapčević, Marija Mikavica, Miloš Filipović, Dušan Dodig, Uroš Bulatović, Milan Manić, Strahinja Brozović, Aleksandar Cvetković, Andrej Rakočević, Nikola Purešević, Marko Đukić, Vukan i Janko Vukosavljević, i Damjan, Kozma i Adam Đelić.

Junior Hallowi(e)n Bowl se održao treći put, u kategorijama U11, U13 i U15, a pokrovitelj je nacionalni savez američkog fudbala Austrije.