Kadetska liga, 3. kolo: Panteri i Stršljeni odigrali meč za pamćenje!

2064

Trećeg vikenda Kadetske lige Srbije U17 odigrana su tri meča. SBB Vukovi su u Beogradu ubedljivo pobedili komšije iz Zemuna Pirate Dragonse sa 48 : 0, Wild Boarsi su kod kuće izgubili od Meridian Indiansa sa 30 : 8, dok je najuzbudljivija i najneizvesnija utakmica odigrana u Pančevu. Tamo su Panteri tek posle dva produžetka izvojevali pobedu nad Blak Hornetsima.

Gosti su imali prvi napad, ali je odmah na prvoj akciji izveden loš snep. Pančevci su se bolje snašli u gužvi pa je defanzivni lajnmen Stefan Petrović uzeo loptu sa zemlje i odneo je u end-zonu protivnika. Konverzija za dva poena, čiji je realizator bio RB Bojan Nikolić, poništena je zbog prekršaja, ali ni novi pokušaj, ovog puta pasom Lakića ka Tomanu, nije bio uspešan.

Usledio je zatim i prvi drajv Pančevaca, i odmah je „puklo“ veliko trčanje fantastičnog Bojana Nikolića od 80 jardi za novi tačdaun i veliku radost domaćih. Panteri su iskoristili momentum i trčanjem kvoterbeka Ognjena Lakića upevaju da pretvore za 2 poena. Pošle početnog šoka i „blic-kriga“ Pančevaca, Stršljeni su uspeli da povežu svoje redove pa je započela prava mala rovovska borba. I jedna i druga ekipa imale su duge drajvove, ali nisu uspevale da posao dovrše po ulasku u crvenu zonu protivnika.

U istom ritmu utakmica je nastavljena i u drugoj četvrtini. Najpre je napad Jagodine zaustavljen u crvenoj zoni Pančeva izgubljenim famblom, a potom su Panteri nakon dugog drajva vraćeni iz crvene zone zbog dve kazne (false start). No, tu nije bio kraj, jer ih je odlična odbrana Jagodinaca još više vratila unazad.

Pred sam kraj poluvremena, lopta ponovo prelazi u posed Hornetsa koji u prvoj aciji Panterima vraćaju milo za drago i trkač Mihajlo Marković izuzetnim trčanjem od 80 jardi donosi prve ponene i veliko olakšanje za ekipu iz Jagodine. Veljko Nešić nakon toga ponovo utrčava u end-zonu protivnika i postavlja konačan rezultat na poluvremenu 14 : 8.

U drugom poluvremenu inicijativa prelazi na stranu gostiju. Trener Jagodine Dejan Srećković je vrlo dobro iskoristio pauzu i odlično pripremio momke za dalji tok meča. Panteri su se mučili u napadu i nisu imali pravog rešenja za prilagođenu odbranu gostiju. Napad Stršljena je, s druge strane, izgledao mnogo bolje i konkretnije. Pomerali su lance i ugrožavali crvenu zonu Pančeva, međutim, u ključnimm momentima Panteri su uspeli da spreče goste da tu inicijativu iskoriste i da postignu poene.

Lavovska borba bez promene rezultata se vodila do samog kraja četvrte četvrtine. Minut pre kraja Stršljeni su vodili dobar napad i polako ali sigurno „lomili“ sada već sasvim umornu odbranu Pantera. Posle nekoliko dobrih trčanja usledilo je precizno dodavanje kvoterbeka Veljka Nešića za Iliju Ivanovića koji nakon hvatanja od desetak jardi uspeva da izbegne nekoliko obaranja i umakne odbrani Pančeva za ukupnih 35 jardi novi tačdaun gostiju. Klupa gostiju je tada eksplodirala — rezultat je bio nerešen 14 : 14 manje od minuta do kraja utakmice, te su svi sa neizvesnošću očekivali pretvaranje za dva poena.

Gosti kreću u akciju, pokušavaju trčanjem Veljka Nešića po levoj strani koji je imao otvoren put ka end-zoni, međutim, poslednjim atomima snage i u poslednjim trenucima, sustiže ga lajnbeker i kapiten Pantera Đorđe Janjić te ga na samo pola jarde od end-zone izbacuje silovitim obaranjem u aut. Nakon toga Panteri su samo smogli snage da jednim trčanjem završe regularni deo meča i pokušaju da se oporave za produžetke.

U produžetku, prvi napad su imali gosti iz Jagodine. Dobro su napadali, približivši se na samo 10 jardi od end-zone Pančevaca, međutim ponavila se situacija u kojoj su Panteri sa tri dobre odbrane goste vratili unazad čitavih 20 jardi.

Sledila je zatim promena poseda, Pančevci opet nisu imali rešenja i vrlo brzo su potrošili sve četiri akcije bez uspeha i daljeg napredovanja.

Ušlo se tako u drugi produžetak! Ponovo napad Jagodine, ponovo dobar napad. Ulaze u crvenu zonu, međutim, Pančevci forsiraju fambl i tako prekidaju nalet gostiju. Osokoljeni prethodnom reakcije odbrane i pod naletom adrenalina, krenuli su u novi napad. Iako napad trčanjem gotovo da nije postojao u drugom poluvremenu, pokušali su još jednom — Bojan Nikolić uzima loptu, provlači se kroz sredinu, provlači se uz levu aut-liniju, izbegava dva obaranja, menja ritam i pravac, i juri ka desnoj strani terena… „Puca“ tako veliko trčanje od 50 jardi, igrači iz Jagodine pokušavaju da spreče odlučujući tačdaun, međutim Nikolić je neumoljiv i utrčava u sasvim desni ugao end-zone protivnika, postavivši tako konačan rezultat 20 : 14 koji je Panterima, pored erupcije oduševljenja na sajdlajnu i tribinama, doneo drugo slavlje u nizu.

Vladimir Savičić, glavni trener Pantera, izjavio je da je u Pančevu odigran jedan fantastičan meč kakav se retko gleda u Srbiji.

— Utakmica je bila toliko zanimljiva i uzbudljiva da su mi se roditelji i gledaoci posle meča žalili da više neće dolaziti da gledaju ovakve utakmice jer smatraju da to nije dobro za njihovo grlo i zdravlje i živce. Šalu na stranu, stvarno smo pristustvovali jednoj veličanstvenoj fudbalskoj predstavi. To su momci uzrasta do 17 godina. Možda kvalitet fudbala, u smislu uigranosti akcija i kompleksnosti igre, ne može da priđe višim starosnim kategorijama, međutim… Takva srčanost, i žar, i želja, i žestina, retko gde se mogu videti kao što smo mi imali sreće da vidimo u izvedbi ovih hrabrih mladih igrača — istakao je Vladimir Savičić, dodajući da pri tom misli na momke obe ekipe.

— Ovom prilikom zaista od srca čestitam ekipi Jagodine na borbi i zahvaljujem im se na fantastičnoj utakmici. Možda je kliše, ali stvarno su nijanse odlučivale i ipak se potvrdilo ono staro pravilo da ekipa koja napravi manje grešaka verovatno na kraju pobeđuje. Čestitam i mojim momcima, zadovoljan sam kako su odigrali i kako su se predstavili svom gradu, gledaocima, i na prvom mestu svojim porodicama i prijateljima — zaključio je glavni trener Pantera.

Rezultat

Team1234OTFT
Pančevo Panthers14000620
Jagodina Black Hornets0806014

6 : 0 — fumble recovery 15 yd, Stefan Petrović; TPC neuspešan
14 : 0 — trčanje 80 yd, Bojan Nikolić; TPC trčanjem, Ognjen Lakić
14 : 8 — trčanje 80 yd, Mihajlo Marković; TPC trčanjem, Veljko Nešić
14 : 14 — pas 35 yd, Veljko Nešić za Iliju Ivanovića; TPC neuspešan
20 : 14 — trčanje 50 yd, Bojan Nikolić